Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

5 Pilihan Kereta Pertama Terbaik Untuk Para Siswazah (Fresh Graduate) - Baru dan Second-hand

Buying Guides

5 Pilihan Kereta Pertama Terbaik Untuk Para Siswazah (Fresh Graduate) - Baru dan Second-hand

Tengah pening kepala mencari kereta pertama yang paling sesuai bagi para siswazah lepasan universiti? Jangan risau, kami bantu anda senaraikan 5 kereta terbaik sebagai pilihan anda.


Untuk membeli kereta pertama, anda perlulah tahu serba sedikit tentang panduan yang betul dalam memilih kenderaan yang sesuai. Bukan apa, bila tersalah pilih, nanti poket anda yang kering di kemudian hari. Malah melalui beberapa kajian yang telah dilakukan di dalam negara ini, antara sebab utama golongan belia diisytihar bankrap adalah disebabkan oleh pembiayaan kenderaan mereka.

Rule of Thumb bagi membeli kereta ini mudah sahaja iaitu dengan membeli kereta mengikut pendapatan tahunan. Sekiranya gaji bulanan anda RM2,500, maka anda perlu mencari kenderaan berharga RM30,000 dan kebawah untuk dikira sebagai kereta mampu milik. Tetapi, ianya bergantung pada individu juga kerana ada yang kurang mempunyai komitmen jadi mereka boleh berbelanja lebih dalam membeli kereta. Kalau anda rasa sukar untuk memilih kereta baharu yang memuaskan dalam lingkungan RM30,000, berbelanjalah lebih kalau mampu untuk mendapatkan kereta yang lebih kena dengan jiwa anda.

Ataupun, anda sentiasa boleh mencari kereta terpakai. Lambakan kereta terpakai kini ibarat cendawan yang tumbuh selepas hujan. Kalau dilihat dari segi harga, BMW terpakai pun anda mampu beli. Tapi seelok-eloknya, elakkan perkara tersebut kerana kos pemilikan (road tax dan maintenance) kenderaan tersebut agak sedikit mahal. Oleh itu, kami akan menyenaraikan sebahagian kereta baharu dan terpakai yang sesuai untuk para siswazah sebagai kereta pertama mereka yang berharga dalam lingkungan RM20,000 hingga RM50,000.

1. Perodua Axia

Harga: RM23,367 hingga RM41,427

PErodua Axia,hatchback

Ianya merupakan satu jenayah apabila kereta ini tidak disenaraikan sebagai kereta pertama untuk para siswazah. Dengan harga serendah RM23,367, anda boleh mendapatkan sebuah Axia baharu. Tapi kalau ambil yang paling murah (spesifikasi rendah) pun tak best juga. Seeloknya, ambillah varian GXtra ke atas untuk ciri keselamatan yang lebih menyeluruh.

PErodua Axia,hatchback,Axia Style

Kalau mencari kereta untuk dilenjan setiap hari sebagai kenderaan untuk pergi dan balik kerja, Perodua Axia merupakan pilihan terbaik berdasarkan saiznya serta penjimatan minyak dengan mod ECO Driving yang dikatakan mampu untuk berjalan sejauh 22.5km bagi setiap liter Meskipun kelihatan kecil, ruangan kabinnya agak luas juga bagi saiznya berbanding dengan Perodua Kancil ataupun Kelisa.

PErodua Axia,hatchback,Axia Style

Terdapat enam varian Axia yang ditawarkan dengan harga bermula RM23,367 hingga RM41,427. Ciri-ciri keselamatannya juga tidak kurang hebatnya setelah Axia menerima 4 bintang ASEAN NCAP Safety Rating. Untuk spesifikasi tertinggi, anda bakal menerima Advance Safety Assist (A.S.A) 2.0, Vehicle Stability Control (VSC), Traction Control (TRC), Anti-lock Braking System (ABS) with Electronic Brake Distribution (EBD), ISOFIX, Front Corner Sensors.

2. Proton Saga

Harga: RM32,800 hingga RM42,800

Proton Saga,2021,facelift

Antara model tempatan baharu yang mampu milik bagi lepasan universiti adalah Proton Saga. Proton Saga ini bercirikan sedan jadi anda bakal menerima ruangan but yang lebih besar serta mampu mengisi sehingga 5 orang di dalam kereta terutamanya ketika perjalanan jauh. Harga yang ditawarkan juga tidaklah begitu mahal, iaitu bermula dari RM32,800 sehingga RM42,800 mengikut varian. Berdasarkan harga tersebut, ianya merupakan antara kereta yang paling berbaloi dengan harganya.

Proton Saga,2021,facelift

Antara highlight utama Proton Saga ini semestinya handling Proton yang cukup dikenali. Pemanduan dan pengendaliannya juga lebih baik berbanding pencabar utamanya, Perodua Bezza. Dari segi penjimatan minyak, ianya tidaklah memberi nilai penjimatan yang sama seperti Myvi mahupun Bezza, namun ia masih lagi berpatutan dengan 5.7 liter untuk perjalanan 100km. Kalau nak lebih mengancam, bolehlah beli Saga R3 Edisi Terhad yang berharga RM42,800.

Proton Saga R3,limited edition,2021

Saga ini dilengkapi dengan ciri keselamatan seperti Electronic Stability Control (ESC) dengan Traction Control (TCS), ABS, EBD, Brake Assist, Hill Hold Assist (HHA), Front and Rear Parking Sensors, Reverse Camera, ISOFIX.

3. 2020 Perodua Myvi

Harga: RM41,292 hingga RM52,697

Perodua Myvi,2020,Blue,Generasi ketiga

Rasa janggal pula bila buat senarai kereta mampu milik tanpa memasukkan King of The Road ini. Perodua Myvi generasi ketiga ini hadir dengan dua pilihan enjin iaitu 1.3L dan 1.5L. Kereta paling popular di Malaysia ini boleh didapati dengan harga bermula RM41,292 sehingga RM52,697 mengikut varian.

Perodua Myvi,2020,ASA 2.0,jimat minyak,eco idle

Dari segi penjimatan minyak, Myvi dikatakan mampu untuk bergerak sejauh 21.1km bagi setiap liter minyaknya dengan bantuan sistem Eco Idle di mana enjin akan mati secara automatik ketika anda berhenti di lampu isyarat atau ketika menunggu di dalam kereta bagi mengurangkan pembakaran minyak semasa memandu dan sekaligus akan menjimatkan minyak ketika anda memandu. Ciri keselamatan juga up to date memandangkan model paling baharunya dilancarkan pada 2020.

4. 2016 Perodua Myvi 1.5 SE

Harga: RM 34,800

Perodua Myvi,1.5,2016,SE

Kalau anda rasa Perodua Myvi 2020 tadi agak sedikit mahal untuk lepasan universiti, anda boleh mendapatkan Myvi generasi terdahulu dengan harga lingkungan RM34,800 sahaja untuk Myvi 1.5L SE (2016).

Kalau lihat di jalan raya sekalipun, model Myvi generasi terdahulu masih banyak boleh dijumpai meskipun ada yang sudah berusia lebih 10 tahun. Bak kata orang, tiada lama, maka tiadalah yang baharu. Model ini datang dengan ciri keselamatan seperti Brake Assists, ABS, EBD, Alarm, ISOFIX, Anti-Theft Alarm System Immobilizer serta reverse sensor.

5. 2012 Toyota Vios 1.5 J

Harga: RM28,999

toyota vios,2012

Kalau nak beli Vios baharu dengan gaji fresh graduate ini agak membebankan juga sebenarnya. Mana taknya, harga Vios bermula dalam sekitar RM75,000. Sebagai gantinya, anda boleh mendapatkan Vios generasi kedua yang jauh lebih murah.

toyota vios,2012

Di laman web Carlist.my, Toyota Vios 1.5 generasi kedua ini berharga dalam lingkungan RM30,000 ke bawah bergantung pada tahun pembuatannya. Sebagai kereta pertama anda, penting untuk anda memilih kereta yang selesa di samping tahan lama. Model ini hadir dengan ciri keselamatan seperti Power Boot, Reverse Sensor, Brake Assists, ABS, EBD serta Whiplash Injury Lessening (WIL) bagi tempat duduk hadapan. Oleh itu, Toyota Vios ini merupakan antara pilihan yang terbaik yang boleh anda lakukan.

toyota vios,2012,interior

Model generasi kedua yang dihasilkan pada tahun 2007 hingga 2013 ini masih mudah untuk mencari alat gantinya ketika ini. Jadi anda tidak perlu menunggu lama bagi mendapatkan alat ganti sekiranya kenderaan ini mengalami kerosakan. Kos penjagaannya serta pemilikannya juga mampu milik membuatkan Vios ini pilihan berbaloi bagi para siswazah.

Anda boleh dapatkan kereta baharu dan terpakai yang up to date dengan harga yang menarik di Carlist.my! Walau bagaimanapun, jangan terlalu teruja dan mengikut kehendak dalam berbelanja. Dengan bajet dibawah RM30,000, kereta terpakai berjenama Mercedes pun boleh didapati. Sebab itu penting untuk pertimbangkan harga pemilikan kenderaan terbabit, bukan hanya sekadar harga jualan.

Bagi mereka yang membeli kereta yang sedikit berusia, anda dinasihatkan untuk mempunyai sedikit simpanan untuk menambah baik spesifikasi kereta terbabit mengikut piawaian kini. Bukan apa, ianya demi keselamatan dan keselesaan anda sebagai pemandu juga. Setiap komponen kenderaan mempunyai jangka hayatnya yang tersendiri. Pastikan anda menukar dan membaiki komponen tersebut sebelum terlambat!

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now