Saga vs Bezza – Yang Mana Satu Lebih Baik?

Buying Guides

Saga vs Bezza – Yang Mana Satu Lebih Baik?

Sedang mencari kereta sedan tempatan yang berpatutan sebagai kereta pertama anda? Banyak habiskan masa buat kajian namun masih buntu? Jangan risau, kami faham. 


Bagi sesetengah pihak, kereta merupakan satu keperluan berbanding kemahuan. Penting untuk mengutamakan ciri ciri seperti keselesaan, keselamatan dan ketahanan untuk kegunaan harian. 

So, Saga vs Bezza

Proton Saga atau Perodua Bezza

Yang mana satu pilihan terbaik bagi mereka yang mencari kenderaan pertama? Bagi mereka yang baru mula bekerja dan sedang mencari kereta sedan keluaran tempatan sebagai kereta pertama, Perodua Bezza 2020 dan Proton Saga 2019 merupakan pilihan yang terbaik berdasarkan spesifikasi dan harga yang ditawarkan.

Untuk perbandingan kali ini, kami akan membandingkan kedua jentera ini mengikut spesifikasi mereka yang tertinggi dalam keluaran mereka, iaitu Proton Saga 1.3 Premium dan Perodua Bezza 1.3 AV. 

1. Harga

Saga VS Bezza - kereta sedan mampu milik terbaik

Bagi Perodua Bezza 1.3 AV, harganya agak lebih mahal berbanding pesaingnya, Saga dengan RM48,356. Sementara itu, Proton Saga 1.3 Premium hanya bernilai RM 39,800. Perbezaan RM8000 lebih tu besar juga kalau nak dikira dalam ekonomi masa kini. Namun anda boleh mendapatkan kedua model ini dengan harga yang lebih murah. Tetapi, spesifikasinya tak kelas pertama la. Tepuk dada, tanya selera mengikut spesifikasi yang anda mahu. 

2. Spesifikasi

2019 Proton Saga engine

Model  Saga   Bezza 
Jenis Enjin 1.3 Liter, 16 Valve DOHC, VVT 1.3 liter, 1NR-VE
Injap DOHC dengan DUAL VVT DOHC dengan DUAL VVT-i
Anjakan (cc) 1332 1329
Silinder 4 4
Transmisi 4 Kelajuan Auto 4 Kelajuan Auto
Tangki minyak (liter) 40 36
Output maksimum 95 PS / 70kw / 5,750rpm 95 PS / 70kw / 6,000rpm
Tork Maksimum 120nm / 4,000rpm 121nm / 4,000rpm

Perodua Bezza 2020 Engine

Kalau kita lihat berdasarkan dari segi enjin dan prestasi, tak banyak beza pun sebenarnya. Perodua Bezza menghasilkan 1 Nm tork lebih dibandingkan dengan Proton Saga tapi kami tak pasti walaupun anda pelumba Formula 1 seperti Lewis Hamilton yang anda dapat merasakan perbezaan tork itu di atas jalan. 

Saga VS Bezza - kereta sedan mampu milik terbaik

Yang lebihnya pada Perodua Bezza 2020 ni, jimat minyak! Bezza merupakan kenderaan tempatan jimat tenaga (EEV) pertama yang menampilkan ciri auto start – stop. Dengan sistem Eco Idle, penggunaan minyak pada Bezza adalah lebih jimat dengan 4.5-liter/100 km ataupun 22 km/liter berbanding Saga dengan hanya 6.7-liter/100 km atau 14.9 km/liter.

3. Keselamatan

2020 Perodua Bezza ASA

Sebenarnya point keselamatan ni patut diletakkan di nombor satu, bukannya nombor tiga sebab safety is important!

Tapi walau apa apa pun, dalam kategori ini, Bezza memang juara. Kenapa? Sebab Bezza ada Advance Safety Assist 2.0. Apa ASA tu? 2.0 pulak tu? Akan datang ada 3.0 ke?

Kita terangkan satu per satu. Dalam bahasa mudah, sepasang kamera telah dipasangkan di cermin depan bagi mengesan halangan di bahagian hadapan kereta. Bila ada halangan, kereta ini akan memberikan Amaran Pra-Pelanggaran kepada pemandu. Bagaimana? Dengan memberikan amaran bunyi. Bukan itu sahaja, kereta ini turut akan mengaktifkan Brek Pra-Pelanggaran apabila system mengesan ada risiko pelanggaran.

Kalau tertekan minyak dengan kuat secara tak sengaja, ASA 2.0 akan mengambil alih sistem kereta anda dan menghentikan kereta daripada melompat dan menghentam dinding di hadapan. Untuk orang yang kelam kabut dan gelabah, sistem ini amat berguna! Kadang kadang kita mengelamun sebab lampu isyarat lama sangat nak tukar hijau, kita hilang focus terhadap kereta depan yang dah lama jalan. Dengan ASA 2.0, selepas berhenti di lampu isyarat, kalau kereta yang berada dalam lingkungan 10m di hadapan dah jalan, kereta akan memberi amaran kepada pemandu. 

Yang jelas Proton Saga agak ketinggalan dalam aspek kesalamatan dibandingkan dengan Perodua Bezza. Saga mempunyai ciri keselamatan asas yang sama seperti Bezza seperti ABS, EBD, VSC dan Brake Assist. Perodua dah guna ASA 2.0 ni pada jentera keluaran mereka pada harga mampu milik. Hebat!

4. Design (dalaman dan luaran)

Kalau nak cerita tentang design, ia merupakan sesuatu yang subjektif. Apa yang cantik dimata kita tak semestinya cantik dimata orang lain.

Dari segi luaran, Bezza kelihatan agak sedikit tegap dan tinggi berbanding Saga. Ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana Bezza menerima penambah baikan ataupun ‘Facelift’ tahun lepas. Dalam versi ini, Bezza tampil dengan lampu LED hadapan yang baru, bumper dan gril baru (depan dan belakang), rim aluminium dwi tona bersaiz 15 inci baru. Pendek kata memang lebih baik la daripada design Bezza sebelum ini. Untuk Saga pula, model ini tiba dengan bumper dan gril (depan dan belakang) yang baru dan LED Daytime Running Lights. 

Dari segi dalaman, Bezza menampilkan ciri ciri yang lebih moden berbanding Saga. Bezza menggunakan kunci (keyless), dilengkapi dengan tempat duduk kulit yang selesa yang disertakan bersama penyangkut beg. Namun untuk Proton Saga, ia masih menggunakan kunci. Tetapi, untuk keselesaan dalaman secara keseluruhan, Proton Saga mendahului dengan tempat duduk bersaiz penuh yang disediakan di bahagian hadapan dan bunyi enjin yang lebih senyap.

Yang lagi penting, stereng Saga boleh dilaraskan mengikut ketinggian yang anda mahu. Bezza hanya mampu melihat kerana ia tidak hadir dengan kelebihan tersebut. Sekali lagi diingatkan, keselesaan itu bergantung kepada individu itu juga. Jadi pergilah test drive kedua-dua kereta ini sebelum memilih!

Model Saga Bezza
Panjang (mm)        4,331     4,170   
Lebar (mm) 1,689 1,620
Tinggi (mm) 1,491 1,525
Berat (kg) 1,065   940

Jika kita berkata tentang kereta sedan, keluasan but belakang semestinya menjadi keutamaan. Bezza mempunyai keluasan sebanyak 508 liter, jauh lebih baik berbanding Saga dengan 420 liter. Kalau ada banyak barang untuk diisi, Bezza merupakan pilihan terbaik. Tetapi jika keselesaan dan keluasan tempat duduk menjadi pilihan utama anda, pilihlah Saga.

Jadi kesimpulannya, kedua duanya merupakan model yang baik yang boleh anda dapati dengan harga yang berpatutan. Jika anda ingin membeli kereta pertama dan mendaftar sebagai pemandu Grab, Bezza amatlah berguna dengan sistem keselamatan ASA 2.0 mereka dan lebih menjimatkan minyak. Ini menjelaskan kenapa harga Bezza agak sedikit mahal berbanding Saga. Namun, kawalan pemanduannya turut kurang baik berbanding Proton Saga dimana handling tersohor Proton menyerlah. 

Sistem audio (Android) yang jauh lebih baik turut menambah lagi keselesaan Saga. Kekurangannya? Tiada ASA 2.0 dan ruang simpanan belakang yang kecil berbanding Bezza. Tapi harganya juga jauh lebih murah!

Persoalannya, sedan mana yang menjadi pilihan hati anda? Renung-renungkan dan selamat memilih!



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Related News

Leaked: 2016 Perodua Sedan

Leaked: 2016 Perodua Sedan

Auto News
This single photo uploaded by the Proton Community Malaysia Facebook page is probably the first clear shot of Perodua’s upcoming sedan.Perodua’s yet ...

Comments