Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Harga Tol Kekal, Tiada Kenaikan Tahun Ini – Kementerian Kerja Raya

Auto News

Harga Tol Kekal, Tiada Kenaikan Tahun Ini – Kementerian Kerja Raya

Kementerian Kerja Raya telah memberi pengesahan bahawa tiada kenaikan kadar tol akan dikenakan pada tahun ini.


Penangguhan kenaikan kadar tol yang telah dibuat kerajaan pada tahun lalu akan diteruskan sehingga hujung tahun ini.

lebuh raya DUKE

Tahun lepas, kerajaan telah menangguhkan kenaikan kadar tol bagi tiga lebuh raya utama seperti Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT2). Penangguhan tersebut turut melibatkan 26 lebuh raya lain di Malaysia.

Menurut jawapan bertulis Kementerian Kerja Raya di Parlimen, kerajaan telah memutuskan untuk menstruktur semula kadar tol dan akan berunding dengan syarikat konsesi lebuh raya sebelum 2023.

MEX,Lebuh raya

Sepanjang tempoh rundingan berlangsung, kadar tol yang diwartakan sebelum ini akan dikekalkan dan penangguhan kenaikan kadar tol akan diteruskan untuk 2022.

Kenyataan tersebut dikeluarkan bagi menjawab persoalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen Puchong, Gobind Singh yang bertanyakan tentang status kenaikan kadar tol yang ditangguhkan pada tahun lalu.

plaza tol duta,harga tol,malaysia

Harga tol juga tidak boleh diturunkan sesuka hati kerana kerajaan perlu mematuhi harga yang telah ditetapkan berdasarkan perjanjian konsesi yang telah ditandatangani sebelum ini.

Berdasarkan perjanjian konsesi tersebut, jika kerajaan melaksanakan tambang tol lebih rendah daripada kadar yang dipersetujui atau memansuhkan kutipan tol, kerajaan perlu membayar pampasan kepada syarikat konsesi.

plaza tol,RFID,Smart TAg

Selain itu, Menteri Kanan Kementerian Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata kerajaan perlu menanggung pampasan sebanyak RM2.25 bilion pada tahun lalu berikutan keputusan mengekalkan kadar tol di Malaysia.

Walau bagaimanapun, beliau menambah keputusan kerajaan untuk tidak menaikkan kadar tol pada tahun ini dibuat ekoran peningkatan kos sara hidup yang disebabkan oleh COVID-19.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now