Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

MIROS: Lebih 155,000 Kematian Akibat Nahas Jalan Raya Sejak 1995

Auto News

MIROS: Lebih 155,000 Kematian Akibat Nahas Jalan Raya Sejak 1995

Mengikut data Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), 155,058 kematian dan lebih sejuta kecederaan akibat nahas jalan raya telah direkodkan sejak 1995, lapor Malay Mail.


“155,000 mayat boleh mengisi muatan dua Stadium Bukit Jalil,” kata Pegawai Penyelidik Kanan MIROS, Yusof Ghani, sambil menyarankan media tempatan untuk membaiki kaedah laporan berita nahas jalan raya supaya bersifat konstruktif bagi menimbulkan kesedaran orang ramai mengenai punca dan akibat perlanggaran.  

*Kredit foto: Berita Harian 

Kajian yang dijalankan MIROS ke atas 100 laporan berita nahas jalan raya daripada akhbar Bahasa Melayu pada 2016 mendapati tiada satu laporan pun yang menyediakan maklumat berkaitan 'penyelesaian' ke arah keselamatan jalan raya yang lebih baik. 

Tambahnya, kebanyakan lebih menawarkan cerita sensasi berbanding menunjukkan sebab dan jalan penyelesaian. 

Kajian ini dimaklumkan dalam acara Sepetang Bersama MIROS – Bicara Kewartawanan dan Laporan Nahas Jalan Raya yang diadakan secara dalam talian, tempoh hari. 

Turut serta Pengarah di Pusat Penyelidikan Keselamatan Kenderaan dan Biomekanik MIROS, Zulhaidi Jawi dan Ahli Lembaga Pengarah MIROS, Shahrim Tamrin.  

*Kredit foto: MIROS

Sementara itu, Shahrim berkata, statistik kadar kematian disebabkan nahas jalan raya di negara ini sudah menunjukkan trend penurunan sejak 2017. 

Katanya, meskipun ada andaian kadar kematian akibat nahas jalan raya akan semakin menurun jika trend kekal buat tahun ketiga atau keempat, tetapi MIROS tidak akan menghentikan usaha meningkatkan kesedaran awam.

*Kredit foto: PDRM 

Bagi tahun 2020, statistik kadar kematian memperlihatkan penurunan sebanyak 24.9% berbanding data tahun 2019. Berpandukan data yang diperoleh daripada PDRM, tahun lalu mencatatkan sebanyak 4,634 kematian akibat kemalangan jalan raya, berbanding 6,167 kematian pada tahun sebelumnya. 

Angka terbaru itu mewakili penurunan sebanyak 1,533 kematian, walaupun perlu juga ditekankan bahawa seluruh negara sepanjang tahun lalu hingga kini berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah mengehadkan pergerakan orang ramai di atas jalan raya. 

Shahrim turut menggesa wartawan supaya berhenti menggunakan perkataaan 'kemalangan' dan digantikan dengan terma 'nahas' ketika melaporkan sebarang berita berkaitan. 

“Perkataan 'kemalangan' menjadikan kejadian itu seolah-olah tidak dapat dielakkan sedangkan sebenarnya kebanyakan kemalangan ini boleh dicegah daripada berlaku," katanya. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now