Pengimbas Tol (Smart Tag) Dalam Model Perodua Dikaji – Mahu Kolaborasi Dengan Syarikat Tempatan Lain

Auto News

Pengimbas Tol (Smart Tag) Dalam Model Perodua Dikaji – Mahu Kolaborasi Dengan Syarikat Tempatan Lain

Baru-baru ini, Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof mengesahkan bahawa kad Touch ‘n Go untuk pembayaran tol dijangka ditamatkan pada 2025 dengan laluan Smart Tag bakal dimansuhkan secara berperingkat.


Penamatan penggunaan kad fizikal serta laluan Smart Tag itu bakal digantikan dengan sistem baharu yang membenarkan orang ramai membayar tol lebuh raya menggunakan mana-mana kaedah pembayaran digital sama ada menggunakan kad bank atau sistem pembayaran atas talian.

pengimbas tol,toll reader,smart tag,perodua,myvi,aruz

Bagi yang tidak tahu, model Perodua seperti Myvi dan Aruz didatangkan dengan sistem pengimbas tol terbina siap (Smart Tag). Susulan pengumuman itu, ada pengguna model tersebut yang meluahkan perasaan tidak puas hati kerana sistem Smart Tag yang ada pada kereta mereka berfungsi dengan baik sahaja sehingga hari ini.

Jika lorong Smart Tag bakal dimansuhkan kelak, besar kemungkinan teknologi Smart Tag pada kereta Perodua seperti Myvi dan Aruz tidak akan lagi diperlukan atau digunakan. Jadi bagi mereka yang telah membeli kereta Perodua yang lengkap dengan ciri Smart Tag, ia pasti menimbulkan rasa rugi kerana sistem itu sudah sedia ada di kereta mereka.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Zainal Abidin

Ketika ditanya oleh media ketika sidang media Perodua Outlook 2022 di Kuala Lumpur, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Zainal Abidin berkata syarikat itu peka dengan isu berkenaan dan kini giat menyeru untuk berkolaborasi bersama syarikat-syarikat tempatan lain seperti Touch ‘n Go, syarikat telco, syarikat tenaga dan syarikat operator lebuh raya.

smart tag,RFID,tng,plaza tol

Kolaborasi atau pembangunan bersama itu bertujuan untuk sama-sama membangunkan dan mengembangkan lagi industri automotif negara di samping memastikan memberi manfaat kepada penggunanya. Tambahnya, beliau mahu pengguna Perodua diberi kebebasan untuk memilih kaedah pembayaran tol mengikut keselesaan mereka.

Sistem Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF)

Syarikat konsesi juga dilaporkan telah mendapat arahan untuk bersedia melaksanakan Sistem Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF) menjelang 2025. Sistem MLFF merupakan sistem tol tanpa penghalang, pondok tol dan laluan khusus yang menggunakan struktur gantri yang dilengkapi dengan pengecaman nombor plat secara automatik (ANPR) di lokasi tertentu.

toll reader,pengimbas tol,smart tag,myvi

Memandangkan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) kini berusaha untuk memudahkan orang ramai membuat kaedah pembayaran secara dalam talian, kemungkinan fungsi pengimbas tol terbina siap ini tidak lagi akan ditawarkan untuk model Perodua berikutnya.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments