Proton Iriz 1.6L Premium CVT – Review Ringkas Dan Jujur

Reviews

Proton Iriz 1.6L Premium CVT – Review Ringkas Dan Jujur

Minggu lalu, saya berkesempatan untuk memandu Proton Iriz 1.6 Premium CVT yang merupakan varian tertinggi model tersebut dan jujurnya, saya amat berpuas hati dengan kuda sporty keluaran negara ini.


Bagi sesiapa yang meminati kereta hatchback yang sporty dan selesa, Proton Iriz merupakan antara pilihan terbaik yang boleh anda buat pada ketika ini. Dengan harga RM50,700, Proton Iriz ini memang sesuai untuk mereka yang bujang atau mempunyai keluarga kecil untuk bergerak di sekitar kawasan bandar berikutan saiznya yang kecil.

Lagipun tiada beza pun model ini dengan Iriz R3 yang baru dilancarkan itu. Sekadar kosmetik sahaja. Berdasarkan pemerhatian saya sebagai seorang pembeli kereta seperti anda juga, berikut merupakan beberapa perkara yang saya rasa penting diberi pertimbangan wajar sebelum kita memilih sesebuah kereta.

Spesifikasi

  • Enjin: 1.6L, In-line 4-Silinder, 16 Valve DOHC, VVT
  • Kuasa: 109 PS / 5,750 rpm
  • Tork: 150 Nm / 4,000 rpm
  • Transmisi: Continuously Variable Transmission (CVT)
  • Keselamatan: 6 beg udara, Isofix, Anti-lock Braking System (ABS), Electronic Brake Distribution (EBD), Brake Assist (BA), Electronic Stability Control (ESC), Traction Control System (TCS), Hill Hold Assist (HHA), sensor hadapan dan belakang, Kamera undur, alarm serta Impact Sensing Door Unlock.
  • Harga: RM50,700 

Keselesaan

interior,proton iriz 2019,panel istrumen,infotainment

Zaman-zaman kereta laju ni dah berlalu. Dengan keadaan trafik bandar sekarang yang kebanyakkannya sesak, nak pandu laju-laju pergi mana? Bila dah selalu sangkut dalam kesesakan lalu lintas, faktor keselesaan itu yang paling penting kerana anda bakal terperangkap dalam kereta lebih lama berbanding kebiasaannya.

tempat duduk,kerusi,proton iriz 2019,selesa

Yang paling saya suka tentang Proton Iriz ini semestinya tempat duduk hadapan dan belakang dengan balutan kulit yang kemas. Rekaan tempat duduk hadapan Iriz ini ringkas sahaja, tapi kelainan dapat dirasai bila dah duduk di kerusi tersebut. Terasa seakan-akan kerusi itu memeluk tubuh saya dan membuatkan perjalanan jarak jauh lebih selesa. Kalau sangkut dalam kesesakan trafik pun tiada masalah!

tempat duduk belakang,kerusi,luas,selesa,proton iriz 2019

Tempat duduk belakang pun best juga. Kedudukan perehat kepada boleh laras tu memang direka betul-betul kena dengan seating position kereta ini. Keadaan ruang kaki dan kepala di belakang pun selesa. Mungkin faktor badan saya yang kurus mempengaruhi pendapat ini. Tapi secara amnya, saya memang berpuas hati dengan rekaan kerusi tempat duduk kereta ini.`

unibody,rangka,proton iriz 2019,

Selain itu, suspension serta binaan kukuh kereta ini juga tidak kurang hebatnya. Selain sesuai untuk jalan bandar, Proton Iriz 1.6 Premium ini turut mampu meredah permukaan jalan tidak rata dengan baik sekali. Taraf kegegaran kenderaan ini agak memberangsangkan. Steady je redah jalan tak rata dan kereta masih berada dalam keadaan stabil.  Berbanding dengan rivalnya, Perodua Myvi, Proton Iriz lebih memberi impak secara keseluruhan dari segi keselasaan dengan tempat duduk yang selesa serta bunyi enjin yang lebih senyap.

Prestasi & Keupayaan

enjin proton iriz 2019,CVT,1.6L VVT

Iriz dikuasakan oleh enjin 1.6L VVT (109 PS/150Nm) dan dipadankan dengan kotak gear CVT automatic. Semasa memandu, saya dapati terdapat sedikit delay di saat saya memijak pedal minyak sebelum kenderaan memecut. Namun tempoh delay itu tidak lah begitau ketara dan mengganggu saya. Pada mereka yang kaki pecut, mungkin akan sedikit terasa.

stereng,interior,handling,head unit,proton iriz 2019

Selain itu, benda yang betul-betul buat saya berminat dengan Iriz adalah kawalan pemanduan atau handling yang ada pada jentera ini. Bawak atas 130km/h pun masih steady tanpa gegar. Kalau bahagian corner tu jangan cakap lah, layan teruk! Senang cerita, handling Proton ni memang power lah. Ia memberi lebih keyakinan pada pemandu untuk melalui jalan-jalan yang mencabar.

Interior

panel instrumen,meter,proton iriz 2019

Bahagian dalamannya tidak lah terlalu buruk atau terlalu cantik. Sebagai seorang yang berketinggian 182cm, ruangan kepala serta kaki di ruangan pemandu tidaklah sesempit Ford Fiesta. Panel instrumen yang terdapat pada Iriz ini juga jauh lebih kemas berbanding model sebelum ini.

head unit,radio,bluetooth,navigasi,proton iriz 2019

Kualiti bunyi yang dipancarkan melalu speaker yang dilengkapi pada kereta ini juga tidak kurang hebatnya. Dengan butang kawalan paras bunyi di stereng, anda tak perlu nak alihkan tangan daripada stereng pun. Selain itu, Proton Iriz ini juga turut hadir dengan teknologi ‘Hi Proton’ yang berkemampuan untuk mengawal audio seperti muzik, radio dan navigasi di paparan head unit. Kira cool juga la bila dapat berkomunikasi dengan kereta.

Ia juga turut hadir dengan tiga USB port. Jadi kalau nak jalan jauh tu tak perlu berebut nak cas phone masing-masing dah. Kalau pakai android, korang boleh guna cable usb untuk mirror screen phone pada paparan infotainment yang terdapat pada kereta ini. Pengguna iPhone duduk situ diam-diam. Tapi yang bestnya, kalau beli varian ini, korang akan dapat data percuma untuk kereta selama 5 tahun. Boleh guna untuk nagivasi dan stream lagu. Tak perlu guna phone dah lepas ini. Boleh jimat bateri!

Exterior

proton iriz 2019,exterior,spoiler,dwi tona

Bahagian luaran kereta ini memang sporty. Meskipun mempunyai wajah sama seperti Persona, namun Proton Iriz lebih membuat saya terpesona dengan warna dwi-tona, shark fin antenna, dan spoiler mengancam di bahagian belakang. Gabungan warna hitam di bahagian atas dan belakang kereta digabungkan bersama biru menaikkan lagi rupa sporty kereta hatchback ini.

exterior,side view,proton iriz 2019,facelift

Safety/ Keselamatan

ciri keselamatan,ASEAN NCAP,unibody,reverse camera,proton iriz

Kalau nak cerita pasal keselamatan, ciri keselamatan asas seperti beg udara keselamatan, ABS dan EBD, Kawalan Kestabilan serta cagak Isofix semua ada pada Iriz ini. Selain ada sensor hadapan dan belakang, ada kamera pandang belakang lagi. Tapi sebagai bekas pemandu Proton Wira, saya lebih selesa pusing kepala dan guna cermin sisi. Mungkin sebab dah biasa. 

Kekurangan

Tapi seperti biasalah, kereta ini tidaklah sempurna. Ada beberapa perkara yang saya kurang gemar dengan Proton Iriz ini. Antaranya ialah terdapat sedikit glitch pada paparan head unit kereta ini apabila saya memainkan muzik menggunakan sambungan Bluetooth. Kadang-kala ok, kadang-kadang terpaksa disconnect dan set semula. Leceh sikit lah. Siapa suruh guna iPhone kan? Kalau saya guna Android mungkin tiada masalah ini.

hi proton,head unit pintar,arahan suara

Selain itu, fungsi 'Hi Proton' itu tidaklah secekap Siri di iPhone. Kadang-kala kena cuba dua tiga kali juga sebelum dia faham. Voice command pada Iriz ini juga tidaklah sehebat X50 yang mampu menurunkan tingkap kereta. Tapi bagi saya, ianya tidaklah begitu dirasai kerana saya tidaklah begitu bergantung pada sistem arahan suara.

Kesimpulan

Dengan tanda harga seperti ini, saya pun tidaklah meletakkan jangkaan yang tinggi. Namun walau bagaimanapun, setelah seminggu memandu jentera ini, saya amat berpuas hati. Berbanding Myvi, Proton Iriz lebih murah. Meskipun agak tenggelam berbanding Perodua Myvi dari segi jualan, bagi saya Proton Iriz tidaklah seteruk mana dari segi prestasi dan kawalan pemanduannya. Namun pendapat manusia berbeza-beza.

DRL,proton iriz,facelift,dwi tona,exterior

Untuk saya yang berumur 26 tahun, Proton Iriz ini memang sesuai untuk dijadikan sebagai kereta pertama saya. Dengan saiznya yang kecil serta chasis yang tahan lasak, ia mudah dikendalikan di kawasan yang sempit sehinggalah di kawasan yang lasak. 

Kebolehan Proton Iriz yang mampu memberi keyakinan kepada pemandu dengan handling yang amat gah patut diberi pujian. Dah la selesa, yakin, murah pula tu. Apa lagi yang anda mahu?

 



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Related News

New 2017 Proton Iriz Detailed

New 2017 Proton Iriz Detailed

Auto News
We already reported that Proton will be introducing a new Iriz with improvements and enhancements from the Persona. More details have since emerged, ...

Comments