Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Proton Lancar 4 Model Special Edition – Saga & Iriz R3, Persona & Exora Black Edition

Auto News

Proton Lancar 4 Model Special Edition – Saga & Iriz R3, Persona & Exora Black Edition

Proton telah mengumumkan pelancaran empat model Special Edition untuk kali pertama bagi tahun ini yang merangkumi Saga R3 dan Iriz R3 serta Persona dan Exora Black Edition. Yang pastinya, ianya edisi terhad!


Apabila Proton mengumumkan pelancaran model Special Edition ini, ramai yang tertanya apakah perbezaannya berbanding model sebelum ini. Adakah ianya hanya kosmetik atau ada pembaharuan pada prestasi kereta ini? Jom lihat keempat-empat model baharu ini dengan lebih teliti.

Proton Iriz R3 Limited Edition

Proton Iriz R3 Limited Edition 2021

Proton Iriz R3 2021 akhirnya diperkenalkan pada umum setelah pelbagai spekulasi tular di media sosial selama berbulan-bulan. Sekiranya anda tahu sejarah Proton dan R3, pastinya anda akan mengharapkan sedikit penambahbaikan pada prestasi model ini. Walau bagaimanapun, anda akan sedikit kecewa kerana Proton Iriz R3 2021 ini hanya melibatkan penambahbaikan dari segi kosmetik luaran dan dalaman sahaja.

Proton Iriz R3 Limited Edition 2021

Namun begitu, penambahan dari segi kosmetik ini agak menarik juga bagi pandangan mata kasar. Proton Iriz R3 hadir dengan warna hitam Quartz buat pertama kali dalam sejarah pengeluarannya. Gril depannya diserlahkan lagi dengan perincian kemasan kuning R3 seakan akan Proton Saga 35th Anniversary Edition 2020. Selain itu, terdapat juga kemasan kuning pada kit badan R3 seperti pada skirt tepi dan bumper depannya.

Proton Iriz R3 Limited Edition 2021

Terdapat juga penambahan pelekat jalur R3 pada pintu yang disudahi dengan nombor 83 sebagai penghormatan pada kereta lumba Proton Iriz daripada pasukan Proton R3. Tempat lain yang menerima penambahan R3 adalah cermin hadapan, cermin belakang dan spoiler belakang yang memberikan gambaran seperti sebuah kereta lumba. Lencana R3 pada belakang Proton Iriz ini serta cermin sisi yang berwarna kuning menaikkan lagi seri kereta ini.

Proton Iriz R3 Limited Edition 2021, rim aloi

Perubahan yang paling ketara adalah rim aloi 16-inci R3 yang di cat dengan warna kelabu pada Proton Iriz 2021 ini. Meskipun ia sama seperti rim tayar Satria Neo CPS sebelum ini, namun ia tetap memberikan sentuhan yang lebih sporty pada model ini selain hadir dengan tayar Goodyear Excellence yang bersaiz 185/55.

Proton Iriz R3 Limited Edition 2021, interior dalaman

Untuk bahagian dalaman, sentuhan gaya yang sama digunakan pada Saga 35th Anniversary Edition digunakan pada Iriz ini. Pendek kata, terdapat penambahan seperti kemasan bewarna kuning pada meter kombinasi, ventilasi dan tombol penyaman udara dan alas kaki khas R3. Tidak dilupakan, terdapat juga emblem R3 yang diletakkan pada panel instrumen.

Proton Iriz R3 Limited Edition 2021, kerusi tempat duduk kulit

Terdapat juga penambahbaikan pada kemasan duduk kekulit dan stereng kekulit pada model ini. Sentuhan jahitan logo R3 pada tempat duduk hadapan menambah lagi seri Iriz R3 2021 ini seolah-olah sebagai sebuah kereta lumba.

Proton Iriz R3 Limited Edition 2021, pelekat R3

Proton Iriz R3 tidak menerima sebarang penambahbaikan dari segi prestasi dan mekanikal. Masih menggunakan enjin 1.6 liter VVT DOHC, berkemampuan menghasilkan 109 PS pada 5,750 rpm dan 150 Nm pada 4,000 rpm. Oleh kerana ianya Special Edition, hanya 500 unit Proton Iriz R3 2021 akan dipasarkan pada umum. Iriz R3 ini boleh didapati dengan harga RM52,900 (harga atas jalan) termasuk pengecualian SST yang berkuatkuasa sehingga 30 Jun 2021.

Proton Saga R3 Limited Edition

Proton Saga R3 Limited Edition 2021

Sebelum ini, Saga telah pun muncul dengan 35th Anniversary Edition yang terhad dimana kesemua 1,100 model tersebut licin dijual dalam masa 5 hari sahaja. Sekiranya anda terlepas edisi tersebut, jangan risau kerana anda kini berpeluang untuk mendapatkan salah satu daripada 2,000 unit Proton Saga R3 2021 yang turut menawarkan penambahan kemasan unik yang lebih kurang sama seperti Proton Saga 35th Anniversary Edition sebelum ini.

Proton Saga R3 Limited Edition 2021

Pada bahagian luaran, Saga R3 ini menggunakan kod warna hitam yang sama seperti Iriz R3 serta kedua dua model Exora dan Persona Black Edition. Saga R3 Limited Edition hanya akan ditawarkan dalam jumlah 2,000 unit sahaja. Pelekat badan bertemakan R3 turut terdapat pada bahagian cermin depan, cermin belakang serta bahagian sisi kereta yang disudahi dengan nombor 82 bagi mewakili nombor sebenar kereta lumba Saga yang digunakan sebelum ini.

Proton Saga R3 Limited Edition 2021

Kit badan R3 yang digunakan pada model ini menyerlahkan lagi imej luaran model ini. Gabungan warna hitam bersama kemasan kuning pada cermin sisi, sisi badan kereta, gril depan dan belakang serta bumper depan memberi imej yang lebih mengancam dan 'sporty' pada Saga ini. Di bahagian belakang, lencana R3 ditempekkan di sebelah kanan nombor plat kereta manakala pelekat Limited Edition diabadikan pada belah kiri number plat.

Proton Saga R3 Limited Edition 2021, interior

Proton Saga R3 Limited Edition 2021, tempat duduk kulit

Bagi bahagian dalaman, ianya seakan sama sahaja seperti keluaran 35th Anniversary Edition sebelum ini kecuali penambahan pelekat R3 serta logo R3 yang dijahit pada kerusi kereta. Kemasan kuning boleh dilihat pada meter kombinasi pangkal konsol tengah papan pemuka, penutup/pembuka corong penghawa dingin serta alas kaki khas R3.

Proton Saga R3 Limited Edition 2021, enjin

Tiada sebarang perubahan dari segi mekanikal dan prestasi pada model ini. Ia masih menggunakan enjin VVT 1.3L empat-silinder yang menghasilkan 95 PS pada takat 5,750 rpm dan tork maksima 120 Nm pada 4,000 rpm. Model ini ditawarkan pada harga RM42,300 (OTR/ tidak termasuk insurans) setelah pengecualian SST sehingga 30 Jun 2021.

Proton Exora Black Edition

Proton Exora Black Edition 2021

Kalau kedua dua model sebelumnya tadi versi R3, Exora hadir dalam versi Black Edition, sama seperti Persona. MPV Proton ini menggunakan warna hitam dan dikemaskan lagi dengan jalur emas yang mengelilingi model ini, bermula dari bumper depan sehingga bumper belakang.

Proton Exora Black Edition 2021

Proton Exora Black Edition 2021, rim aloi

Proton Exora Black Edition ini menampilkan rim 16 inci dalam kemasan berwana emas, sama warna seperti logo Exora di belakang kereta. Namun walau bagaimanapun tulisan Turbo pada bahagian kiri belakang kereta masih lagi menggunakan warna lama, iaitu krom.

Proton Exora Black Edition 2021, interior dalaman

Bagi bahagian dalaman, terdapat dua bahagian - di sekeliling skrin sentuh dan perumah tombol gear yang turut menerima kemasan emas. Konsep jahitan kulit pada tempat duduk serta pintu kereta telah dinaiktaraf menggunakan benang emas.

Proton Exora Black Edition 2021, interior dalaman

Selain daripada yang dinyatakan, tiada apa yang baru terutama bagi sudut prestasi atau mekanikal model ini berbanding model sebelumnya. Hanya 500 unit ditawarkan bagi Proton Exora Black Edition yang boleh didapati dengan harga RM67,800 selepas pelepasan cukai.

Proton Persona Black Edition

Proton Persona Black Edition 2021

Akhir sekali, Proton memperkenalkan Persona Black Edition yang berasaskan varian 1.6 Premium CVT. Sama seperti model Iriz R3 serta Exora Black Edition, hanya 500 unit ditawarkan untuk model ini dengan harga RM54,000 (OTR) setelah pengecualian SST sehingga 30 Jun 2021.

Proton Persona Black Edition 2021

Proton Persona Black Edition 2021

Persona ternyata mempersonakan dengan kemasan emas pada bumper hadapan, belakang serta sisi kereta seperti Exora Black Edition. Tidak dilupakan, rim aloi bersaiz 15 inci turut diwarnakan dengan warna emas sama seperti logo Persona di bahagian belakang kereta.

Proton Persona Black Edition 2021, wheels, rim aloi

Gril hadapan krom sebelum ini telah digantikan dengan kemasan hitam berkilat membuatkan Persona kelihatan lebih elegan dan macho. Kalau dah nama pun Black Edition, bahagian dalamannya turut dipenuhi dengan warna hitam seperti tempat duduk balutan kulit, kemasan pintu dan alas kaki. Sentuhan keemasan seperti di bahagian luar masih boleh didapati di bahagian dalam seperti corong udara, sekeliling rumah gear, tombol penghawa dingin dan jahitan pada upholstery kulit tiruan.

Proton Persona Black Edition 2021, interior dalaman, panel

Selain itu, dari segi kemudahan serta keselamatan, tiada penambahan lain boleh dilihat pada Proton Persona Black Edition ini berbanding model Persona sebelumnya. Ia masih dikuasakan oleh enjin 1.6 liter VVT empat-silinder, dengan hamburan kuasa 107 hp pada 5,750 rpm dan tork 150 Nm pada 4,000 rpm.

Proton Persona Black Edition 2021, enjin

Kesimpulan

Proton Special Edition, R3 Limited Edition, Black Edition, 2021

Setelah melihat keempat empat model ini, Iriz R3 dilihat seperti model yang paling menyerlah antara mereka. Walaupun logo R3 yang digunakan pada Saga dan Iriz ini hanyalah bagi tujuan kosmetik semata-mata, ianya kelihatan menarik walaupun hanya penambahan minimum. Harga yang ditawarkan juga menarik perhatian. Namun sejujurnya, Proton terlepas satu peluang besar untuk memperkenalkan Saga serta Iriz versi R3 yang ditambahbaik dari segi kecantikan serta prestasi. Nampak gayanya, R3 pada Proton kali ini hanya ada pada nama dan logo.

Pada pendapat anda, model mana yang menarik perhatian anda? Adakah ia berbaloi? Kongsikan dengan kami!

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now