Teksi vs e-hailing – 80,000 Pemandu Teksi Gantung Kunci

Auto News

Teksi vs e-hailing – 80,000 Pemandu Teksi Gantung Kunci

Disebalik kemajuan sistem e-hailing di negara ini yang semakin berkembang pesat, ia dikatakan telah menutup periuk nasi sekurang-kurangnya 80,000 pemandu teksi yang terjejas dalam persaingan mendapatkan penumpang.


 Berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Utusan, e-hailing seperti Grab, AirAsia Ride, MyCar dan inDriver telah menyebabkan kira-kira 80,000 daripada 120,000 pemandu teksi terpaksa menggulung tikar kerana tidak mampu bersaing.

Proton waja,teksi,Perodua Axia,Grab,e-hailing

Teksi vs e-hailing

Ketika ini, jumlah pemandu teksi yang masih aktif dan bersaing dengan e-hailing di Malaysia dianggarkan seramai 40,000.

Daripada jumlah tersebut, terdapat kira-kira 12,000 pemandu teksi masih menawarkan khidmat di Kuala Lumpur dan Selangor.

Ketika ini, lebih 120,000 pemandu e-hailing sedang giat bekerja di seluruh negara berbanding jumlah teksi yang semakin berkurang.

Penurunan harga tambang perjalanan yang sering dibuat oleh e-hailing telah menyebabkan pengusaha teksi sukar untuk bersaing.

Tindakan menurunkan harga tambang teksi mengikut e-hailing akan menjejaskan pendapatan pemandu teksi.

grab,e-hailing,mycar,ezcab,mula*Kredit foto: Vulcan Post

Walau bagaimanapun, perang harga antara syarikat pengendali operator e-hailing juga menyebabkan nasib pemandu e-hailing juga tidak menentu.

Rata-rata dalam kalangan mereka mengeluh apabila syarikat pengendali didakwa menurunkan kadar tambang semata-mata mahu menarik penumpang.

Akibatnya ramai pemandu mengadu kehidupan mereka tidak keruan kerana pendapatan yang diterima tidak berbaloi dengan sehari suntuk mereka keluar bekerja.

Gabungan Teksi Malaysia (GTSM),Yang dipertua GTSM,Kamarudin Mohd. Hussain

Kegagalan Kementerian Pengangkutan

Menerusi kenyataan Gabungan Teksi Malaysia (GTSM) terhadap Utusan, ini merupakan salah Kementerian Pengangkutan yang gagal mewujudkan ruang pasaran antara perkhidmatan teksi dan e-hailing.

Yang Dipertua GTSM, Kamarudin Mohd. Hussain berkata, walaupun negara sudah memasuki fasa endemik, industri perkhidmatan teksi terus bermasalah sekiranya isu ruang pasaran tidak diselesaikan.

“Dulu ada 120,000 pemandu teksi, namun disebabkan sudah gagal bertahan dalam tempoh dua tahun ini akibat Covid-19, ramai cari kerja lain”, jelasnya.

Menurut Kamarudin, kebanyakan pemandu teksi yang ‘menggantung kunci’ bekerja sebagai pengawal keselamatan, pekerja kilang atau berniaga secara kecil-kecilan.

pemandu teksi wanita,teksi malaysia,e-hailing*Kredit foto: Berita Harian

Industri Teksi Bakal Pupus?

Kamarudin percaya pengangkutan teksi tidak akan lenyap memandangkan ia belum pernah berlaku di mana-mana negara sebelum ini.

Pada 2019, bekas Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, daripada 43,000 pemandu teksi yang beroperasi ketika itu, hanya 10,000 pemandu yang menggunakan aplikasi e-hailing manakala yang lain meneruskan kerja secara konvensional.

Malah, katanya, pemandu teksi yang menggunakan aplikasi e-hailing juga boleh mengambil penumpang menggunakan platform perhentian teksi.

pemandu grab,e-hailing

Kenapa Tak Jadi Pemandu e-hailing?

Memandangkan perkhidmatan e-hailing lebih popular buat masa ini, mengapa pemandu teksi tidak beralih menjadi pemandu e-hailing sahaja?  Jawapannya, sukar untuk pemandu teksi bertukar kepada e-hailing atas syarat-syarat seperti berikut:

  • Memiliki kereta berumur tidak melebihi 10 tahun
  • Memiliki lesen memandu PSV e-hailing
  • Membawa kereta ke PUSPAKOM untuk pemeriksaan berkala e-hailing
  • Fasih dengan penggunaan telefon pintar (Android atau iPhone)

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now