Tip Untuk Kekal Selamat Di Jalan Raya

Insights

Tip Untuk Kekal Selamat Di Jalan Raya

Anda tahu Raya sudah hampir tiba bila iklan-iklan Yusuf Taiyoob mula dimainkan di corong-corong radio. Dengan musim perayaan yang semakin hampir, ramai antara kita, terutamanya yang tinggal di kota raya akan berasa teruja untuk balik ke kampung bagi menikmati hidangan rendang, ketupat dan lemang yang sememangnya membuka selera.

Tetapi sebelum kita boleh menikmati hidangan dan sajian lazat kampung tersebut, adakah kita benar-benar bersedia untuk perjalanan yang jauh ke kampung demi bertemu mereka yang tersayang?

Kemalangan sememangnya tidak berbau dan tidak boleh di ramal. Jadi, sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa, termasuklah diri anda. Mempersiapkan diri dengan beberapa peralatan di dalam kereta mungkin boleh membantu anda untuk melalui detik-detik yang tidak diingini, sekiranya ia berlaku.

“Rakyat Malaysia perlu sentiasa peka semasa berada di jalan raya. Ramai di kalangan rakyat Malaysia yang beranggapan bahawa kemalangan tidak akan berlaku pada diri mereka.  Berita-berita kemalangan yang tragik dilaporkan setiap hari dalam surat khabar serta internet, namun, mereka masih tidak sedar akan kepentingan untuk mempersiapkan diri sekiranya situasi tesebut berlaku pada diri mereka,” kata Pengerusi Kelab Marsyal Keselamatan Jalan Raya, K. Balasupramaniam.

Aktivis keselamatan ini yang sering menganjurkan bengkel-bengkel keselamatan jalan raya menggesa pengguna jalan raya untuk kekal selamat di musim perayaan ini. Beliau menasihatkan pemilik kenderaan untuk menyimpan beberapa barangan yang mungkin dapat menyelamatkan nyawa mereka semasa dalam perjalanan.

“Salah satu alat yang baik untuk simpan di dalam kereta sekiranya berlaku kemalangan adalah sebuah tukul penyelamat yang dilengkapi dengan siren dan lampu suluh. Ia boleh disimpan di dalam ruang simpanan barangan dan anda boleh menggunakannya untuk memecahkan tingkap kereta sekiranya anda terperangkap,”katanya lagi.

Selain memastikan kereta diselenggara serta pemeriksaan tekanan tayar yang kerap, adalah penting untuk kita memastikan peralatan pembaikan asas kenderaan adalah lengkap.

Peralatan lain yang perlu ada di dalam sesebuah kereta dan berguna semasa situasi kecemasan termasuklah alat pemadam api, kit pertolongan cemas, kabel ‘jumper’, kon trafik serta baju hujan.

“Orang ramai mesti mempunyai pengetahuan tentang keselamatan. Mereka harus tahu perkara-perkara asas seperti pertolongan cemas kerana ada kalanya kemalangan mungkin tidak berlaku kepada diri mereka, namun dengan pengetahuan yang ada, mereka boleh menolong mangsa yang terlibat. Barangan tambahan yang bagus untuk dimiliki adalah kabel menunda serta pita penutup. Disebabkan Malaysia sering mengalami masalah banjir, kabel menunda tersebut mungkin berguna untuk membantu kereta lain yang terkandas dalam banjir dan pita penutup boleh digunakan bagi menutup kerosakan kemalangan kecil buat sementara waktu.”

Bala juga menerangkan bahawa kemalangan jalan raya boleh dikurangkan semasa musim perayaan sekirannya pengendali lebuh raya tidak menawarkan diskaun waktu malam kerana ia menggalakkan orang ramai untuk memandu pada waktu tersebut.

“Bukan semua orang biasa memandu jarak jauh pada waktu malam. Kebanyakan daripada kita hanya memandu ke pejabat dan pulang ke rumah, jadi bila kadarnya lebih murah pada waktu malam, orang ramai akan ingin memandu pada waktu tersebut untuk menjimatkan kos. Tambahan lagi, pastikan juga kanak-kanak terus terjaga semasa dalam perjalanan kerana jika terjadinya kemalangan, mereka sedar tentang apa yang sedang berlaku,” tambahnya lagi.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now