Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Tips Memandu Ketika Hujan - Jangan Salah Guna Hazard Light

Car Owners' Guides

Tips Memandu Ketika Hujan - Jangan Salah Guna Hazard Light

Lampu amaran bahaya atau hazard light yang digunakan ketika berlaku kecemasan, sering disalah guna oleh segelintir pemandu ketika memandu dalam hujan.  


Memandu ketika hujan lebat adalah situasi yang agak mencabar bagi kebanyakan pemandu kerana memerlukan fokus yang tinggi untuk melihat dengan jarak yang terhad di hadapan, juga mengawal pemanduan terutamanya melalui jalan yang tidak rata atau berlopak.  

Fasa peralihan monsun yang dialami saban tahun akan membawa hujan lebat dan ribut petir di kebanyakan tempat di seluruh negara. Malah, ada beberapa negeri turut dilanda banjir ketika musim hujan ini. Sehubungan itu, Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) telah mengeluarkan garis panduan dan tips pemanduan yang boleh diamalkan ketika hujan antaranya  

1. Jangan nyalakan hazard light  

Umum mengetahui, hazard light digunakan ketika waktu kecemasan untuk memberi isyarat bahawa kenderaan yang dipandu sedang menghadapi masalah dan pemandu perlu memperlahankan kenderaan sebelum berhenti.  

Namun, bagi pemandu yang menyalah guna hazard light ketika memandu dalam hujan, kereta mereka masih meluncur di jalan raya dan tidak mempunyai tanda untuk berhenti. Ini akan mengelirukan pengguna jalan raya yang lain tentang ‘niat’ sebenar si pemandu. Nak berhenti atau nak terus jalan?  

Lebih parah, apabila kereta terbabit ingin menukar lorong ke kiri atau kanan jalan, lampu signal tidak akan berfungsi kerana hazard light yang dipasang telah berkelip secara serentak di lampu kiri dan kanan kereta anda. Ini menyukarkan pemandu lain untuk mengagak tindakan anda yang seterusnya. 

Bayangkan jika anda memasang hazard light dan terus menukar lorong ke kanan, namun kereta di belakang anda tidak sempat membrek dan akhirnya melanggar belakang kereta anda. Bukankah ini satu kemalangan yang boleh dielakkan jika anda tidak menyalah guna hazard light?  

Jadi, jangan nyalakan hazard light ketika memandu dalam hujan. Sebaiknya, nyalakan lampu utama kereta walaupun ketika hujan di siang hari kerana ini akan membantu pemandu lain untuk ‘melihat’ kereta anda di jalan raya.  

2. Pandu secara perlahan  

JSPT juga menasihati anda supaya memperlahankan kelajuan kenderaan. Dalam erti kata lain, jangan pandu laju sewaktu hujan lebat. Kelajuan melebihi 80 km/j boleh membuatkan tayar kenderaan tidak begitu mencengkam pada permukaan jalan, malah boleh membuatkan kenderaan yang dipandu hilang kawalan dalam keadaan jalan yang licin.  

3. Kekalkan jarak yang selamat  

Cengkaman tayar yang kurang sewaktu hujan juga akan mengakibatkan jarak berhenti anda bertambah sewaktu menekan brek. Jika brek ditekan terlalu kuat, kereta anda mungkin akan tergelongsor tanpa kawalan. 

Oleh itu, kekalkan jarak yang selamat sebaiknya jarak 5 saat antara kereta anda dengan kereta di hadapan anda.  

4. Elak memandu di lorong kanan  

Ini merupakan salah satu insiden yang boleh berlaku ketika memandu dalam keadaan hujan, dan anda pula sedang memandu di lorong kanan - percikan air dari kenderaan arah berlawanan. 

Air yang terpercik itu sebenarnya mampu menghalang pandangan anda dan selaju mana pun pengelap kereta (windshield wiper) anda beroperasi, anda sebenarnya boleh 'kehilangan' penglihatan hadapan untuk tempoh beberapa saat. 

Lorong kiri dan kanan jalan juga kebiasaannya akan dibanjiri air semasa hujan. Ini kerana lorong-lorong ini selalunya dibina lebih rendah daripada lorong tengah. Jadi, gunakan lorong tengah semasa memandu di dalam hujan untuk menjauhi lopak air yang berbahaya!  

Untuk lebih banyak tips memandu ketika hujan, boleh baca di sini.  

Jadilah pengguna jalan raya yang bertanggungjawab dengan mengamalkan tips di atas supaya dapat menghindari kejadian yang tidak diingini ketika musim hujan ini. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now