Trend Aksesori Kereta - Menarik Atau Berbahaya?

Insights

Trend Aksesori Kereta - Menarik Atau Berbahaya?

Pelbagai aksesori kereta yang menjadi trend pemandu masa kini, hanya kerana mudah dipasang dan kelihatan cantik, tanpa menyedari ia berisiko mencetuskan kemalangan dan meragut nyawa sendiri. 


Permintaan tinggi terhadap aksesori kereta sama ada yang mematuhi undang-undang atau sebaliknya, dijual secara meluas dalam pasaran termasuk di kedai serbaneka dan dalam talian. 

1. Dummy buckle  

Antara aksesori dikenal pasti berbahaya oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) ialah dummy buckle atau alat nyah aktif penggera tali keledar.  

Ketua Pengarah MIROS, Dr Khairil Anwar Abu Kassim, berkata trend terbaharu ini boleh didapati pada harga serendah RM2 di kedai serbaneka atau pasaran dalam talian. Pemandu kereta menggunakan aksesori ini untuk untuk menghentikan sistem bunyi peringatan daripada mengenakan tali keledar di dalam kereta. 

"MIROS ada melakukan siasatan setiap kali berlaku kemalangan terutamanya membabitkan kematian. Apabila kita semak, kebanyakannya tidak memakai tali keledar, namun dalam kenderaan mereka ada aksesori ini”, tambah beliau.  

Paling merugikan, jika berlaku kemalangan dan dummy buckle dijumpai dalam kereta oleh pihak insurans, anda tidak boleh membuat tuntutan tau! 

2. Pelapik dashboard  

Sejak 2012, semua kenderaan yang dijual di Malaysia wajib dilengkapi sekurang-kurangnya satu beg udara kecemasan. Kebanyakan model kereta mempunyai dua beg udara  iaitu di dalam roda stereng dan satu lagi di papan pemuka atau dashboard di sebelah kiri.  

Kebanyakan pemilik kenderaan gemar meletakkan aksesori tambahan pada dashboard kereta. Secara amnya, hiasan pada dashboard kereta seperti pelapik dashboard juga anti-slip mat boleh menjejaskan prestasi beg udara dan membahayakan nyawa anda. Sekiranya dalam situasi kecemasan, hiasan dan aksesori tambahan sebegini boleh menghalang beg udara daripada kembang sepenuhnya.  

*Kredit foto: MStar

Ada juga yang gemar menghias dashboard dengan penyembur haruman kereta, patung hiasan malah siap ada dulang hiasan lagi! Tabiat ini sebenarnya mendatangkan bahaya kerana jika berlaku pelanggaran atau brek kecemasan, barang-barang ini akan terjatuh sekaligus konsentrasi anda turut terganggu. Lebih menggerunkan, jika barang-barang tersebut tercampak ke muka pemandu dan penumpang ketika kecemasan, ini boleh mendatangkan kecederaan pula. 

3. Hiasan pada cermin pandang belakang  

Selain dashboard, cermin pandang belakang turut menjadi mangsa 'kreativiti' anda yang gemar menggantung aksesori seperti pewangi kenderaan, rantai, cermin mata gelap dan macam-macam lagi. Penutup muka pun ada digantung pada musim endemik ini! 

Undang-undang jalan raya di Amerika Syarikat menghalang penggunaan sebarang objek yang digantung pada cermin pandang belakang kerana boleh mengurangkan fokus pemanduan. 

Disebabkan terlalu biasa melihat objek bergerak ketika memandu, mata akan mentafsirkan objek lain di luar kereta sebagai tidak bahaya. Keadaan ini akan menyebabkan masa tindakbalas pemandu untuk menekan brek bertambah lambat dan boleh meningkatkan risiko kemalangan. 

Walaupun tiada undang-undang sebegini di Malaysia, menggantung hiasan pada cermin pandang belakang boleh mengundang bahaya kepada anda. Jadi, jangan buat ya!

4. Pelapik stereng  

Pelapik stereng atau steering cover boleh menyerlahkan keperibadian pemilik kenderaan dengan pelbagai jenis dan gaya yang terdapat di pasaran. Namun, aksesori ini boleh mendatangkan bahaya  jika tidak mengikut spesifikasi dan bahan yang betul. Ini kerana, sesetengah pelapik stereng menggunakan fabrik yang tidak sesuai dan tidak dapat memberi cengkaman yang diperlukan. 

Penggunaan pelapik stereng yang licin misalnya memang nampak cantik dan bergaya tapi boleh menyebabkan tangan tergelincir daripada stereng. Ia secara tidak langsung boleh menyebabkan kenderaan hilang kawalan dan terbabas.  

Sekiranya anda ingin menggunakan steering cover untuk stereng kereta anda, beli material yang bersesuaian yang tidak licin dan menyerap peluh. Anda juga disarankan untuk mendapatkan aksesori sebegini daripada pengedar sah kereta anda untuk jaminan kualiti dan waranti.

5. Tinted gelap pada cermin dan lampu  

Tinted gelap pada cermin memang berguna pada waktu siang kerana ia akan menghalang sinaran cahaya matahari yang terik yang dapat mengganggu pemanduan anda. Tapi pada waktu malam, cermin terlalu gelap akan menyukarkan anda untuk melihat kenderaan atau objek dari sisi (blind spot) seperti motosikal yang bergerak pantas. Keadaan yang gelap juga akan menyebabkan mata pemandu perlu bekerja keras untuk melihat ke depan dan menyebabkan stres pada mata. 

Selain itu, kebanyakan pemilik kenderaan memilih untuk menggelapkan lampu depan dan belakang dengan tinted gelap. Meskipun cara ini menjadikan kereta tampil lebih sporty dan menarik, namun sebenarnya ia boleh membahayakan nyawa anda dan juga orang lain.  

Lampu kereta yang digelapkan (smoked) boleh meningkatkan risiko kemalangan kerana ia mengurangkan kadar intensiti cahaya sekali gus menjadikannya lebih samar dan kelam. Perbuatan tinted lampu kereta boleh mengganggu tahap ketelusan pencahayaan dan sekaligus mengurangkan jarak penglihatan pemandu terutamanya ketika waktu malam.  

Ini adalah sebahagian daripada modifikasi yang dilakukan oleh pemilik kereta bukan sahaja di Malaysia, malah serata dunia. Tidak salah untuk menggayakan kereta mengikut citarasa masing-masing, tapi jangan sampai membahayakan diri sendiri atau orang lain.  

Kereta memang kita yang punya tapi jalan raya milik semua, so drive safe!  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now