Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Volvo: Pembeli Kereta Elektrik Mewah Tidak Bimbang Dengan Limitasi Stesen Pengecas EV

Auto News

Volvo: Pembeli Kereta Elektrik Mewah Tidak Bimbang Dengan Limitasi Stesen Pengecas EV

Pembeli kereta elektrik mewah Volvo tidak bimbang dengan limitasi stesen pengecasan pada kenderaan elektrik (EV).  


Volvo Car Malaysia kekal komited untuk menghapuskan semua model enjin pembakaran dalaman (ICE) secara berperingkat menjelang 2030, walaupun penggunaan infrastruktur pengecasan EV di Malaysia agak ketinggalan, kata Pengarah Urusan Volvo Car Malaysia, Charles Frump dalam temu bual dengan radio BFM. 

Di peringkat global, Volvo Car Group menyasarkan kenderaan elektrik bateri (BEV) untuk menyumbang separuh daripada jualan globalnya menjelang 2025, juga untuk menghentikan sepenuhnya model ICE (termasuk hibrid plug-in) menjelang 2030. 

Apabila ditanya sama ada ini boleh dicapai di Malaysia, Frump berkata, “Sejujurnya kami ingin melihat ia berlaku lebih pantas di sini. Persekitaran adalah betul dan kami mahu memimpin dalam bidang ini (EV). Sudah tentu menjelang 2030, kami hanya akan membina kereta elektrik sepenuhnya, jadi itu juga perlu berlaku di Malaysia.” 

EV akan kekal mahal tetapi kos pemilikan EV lebih rendah berbanding ICE  

Frump agak berterus terang dalam mengatakan bahawa disebabkan sifat EV sebagai teknologi yang lebih baru dan lebih maju, ia sudah tentu akan lebih mahal daripada kereta enjin pembakaran yang setara, dan ini tidak mungkin berubah sehingga penghujung dekad ini. 

Walau bagaimanapun, pembeli juga harus mempertimbangkan hakikat bahawa EV memerlukan hampir sifar penyelenggaraan, tidak seperti kereta enjin pembakaran biasa (ICE).  

“Satu perkara yang saya fikir pelanggan perlu menyesuaikan diri ialah mereka perlu melihat jumlah kos pemilikan, bukan hanya kos pendahuluan, tetapi apa yang anda belanjakan untuk pembaikan dan apa yang anda belanjakan untuk bahan api berbanding elektrik. Dalam jangka masa yang panjang, jurang kos antara ICE dan EV akan menjadi setara apabila membuat perbandingan yang lebih realistik sebegini”.  

Apabila ditanya mengenai cukai jalan yang tinggi untuk EV (temu bual dijalankan sebelum pembentangan Bajet 2022), Frump berkata industri automotif dan dasar berkaitannya telah dibina berasaskan enjin pembakaran selama lebih 100 tahun.  

Jadi ketika ini, setiap pengeluar kereta dan pihak kerajaan pastinya akan mengambil masa untuk menambah baik polisi EV, seiring peralihan ‘masa depan adalah kereta elektrik’ (the future is electric cars) seperti pegangan Volvo ini.  

“Tetapi apa yang saya gembira untuk melihat adalah visi kebanyakan kerajaan di dunia dan kebanyakan syarikat kereta adalah sama, mereka mahu melihat elektrik menjadi sistem pendorong yang dominan untuk kereta, dan mereka perlahan-lahan menggubal dasar tersebut, menambah baik dan melaraskannya seiring peredaran masa”, kata Frump.  

Pembeli kereta elektrik mewah akan membina stesen pengecasan mereka sendiri 

Seperti kebanyakan teknologi baharu, sudah tentu akan ada halangan untuk orang ramai namun, Frump percaya bahawa terdapat sebahagian pengguna yang tidak menjadikan kekangan sebagai halangan.  

Mengenai limitasi stesen pengecasan yang terdapat di Malaysia ketika ini, Volvo Car Malaysia berpendapat ini tidak menjadi masalah buat pelanggan setia mereka.  

Volvo XC40 Recharge yang akan dilancarkan di Malaysia tahun depan misalnya, akan dibeli oleh pelanggan yang sudah mempunyai kereta mewah yang lain, ujar Frump.  

Justeru, golongan pelanggan ini berkemampuan untuk membina stesen pengecasan di kediaman masing-masing yang memudahkan mereka untuk mengecas EV.  

“Jika anda ingin melakukan perjalanan jauh ke Ipoh atau ke mana sahaja dan anda agak bimbang tentang stesen pengecasan, kesemua pelanggan kami hanya akan menggunakan kereta mereka yang lain. Pelanggan kami tidak hanya mempunyai satu kereta mewah jadi, mereka mempunyai rancangan alternatif untuk memintas limitasi sebegini”.  

Tetapi sudut pandang Volvo ini secara tidak sengaja mengesahkan apa yang disyaki ramai - bahawa EV hanyalah mainan untuk orang kaya? 

Jika anda dari kelas pertengahan atau berpendapatan rendah, kekurangan stesen pengecasan EV adalah perkara yang wajar diambil kira, apatah lagi jika anda hanya memiliki satu kenderaan sebagai mod pengangkutan.  

XC40 Recharge model elektrik sepenuhnya  

Melalui laman web rasmi Volvo Car Malaysia, XC40 Recharge kini dibuka untuk pendaftaran minat pelanggan dan akan dilancarkan pada suku pertama tahun hadapan (Q1 2022).  

XC40 Recharge memberikan jarak perjalanan 418 km, dan bateri 78 kWh yang digunakan boleh dicas kepada tahap 80 peratus kapasiti dalam masa 40 minit menggunakan saluran outlet 150 kW DC. Selain itu, WallBox tiga-fasa 11kW melalui penyambung Type 2 pula boleh mengecas penuh dalam masa 7.5 jam. 

Dalam penawaran spesifikasi paling tingginya, XC40 Recharge menghasilkan 408 PS dan 660 Nm tork melalui tetapan dua motor, membolehkan pecutan 0-100 km/j dalam masa 4.9 saat dan had laju maksimum 180 km/j (dihadkan secara elektronik). 

Walaupun Frump tidak memberikan sebarang petunjuk harga untuk pasaran Malaysia, namun XC40 Recharge dijual di Thailand bermula dari 2,590,000 juta Baht (RM 330,000).  

Model dalam pasaran Thailand itu diimport dari China (CBU) jadi kemungkinan harga di Malaysia tidak akan banyak berbeza, jika pengecualian duti import CBU diluluskan dalam Bajet 2022 nanti.  Atau mungkinkah XC40 Recharge akan terus di-CKD di Malaysia memandangkan yang kesemua model Volvo yang dijual di Malaysia kini adalah model CKD. 

Model EV pertama di Malaysia oleh Volvo ini adalah langkah progresif pihaknya untuk mengurangkan jejak karbon kereta secara konsisten dan Frump berharap, pelanggan Volvo turut mengambil langkah yang sama dengan bertukar kepada kenderaan EV.  

Tapi mungkin bagi mereka yang berkemampuan sahaja, bukan? Bak kata Frump, the car is not for everybody.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now