Wanita Perlu Tahu - Elak Ditipu Bengkel

Insights

Wanita Perlu Tahu - Elak Ditipu Bengkel

Servis kereta di bengkel adalah satu perkara yang mendebarkan bagi kebanyakan wanita, terutamanya jika ini kali pertama anda harus servis kereta. Jika kereta baru, kebiasaannya servis akan dilakukan di pusat servis kereta berdaftar dan perlu membuat janji temu. Silap haribulan kena ambil cuti kerana cuma hari itu saja ada kekosongan. Leceh kan?  


Kalau hendak servis kereta di bengkel luar, takut ditipu oleh pengusaha bengkel atau mekanik pula. Penulis sendiri pernah melalui pengalaman ngeri ini...sepatutnya servis biasa untuk tukar minyak pelincir dan penapis minyak dalam anggaran RM150 tapi akhirnya kena bayar RM500! Kata si mekanik, itu rosak ini rosak jadi itu kena tukar, ini kena tukar. Akhirnya, penulis jugak yang dipersalahkan kerana tidak menjaga kereta.  

Jika anda pernah melalui pengalaman yang sama atau ingin mengelak daripada kejadian kena ‘tapau’ dengan bengkel, kami sediakan 5 cara untuk mengelak dari menjadi mangsa penipuan (seperti penulis).  

1. Tanya keluarga atau kenalan  

Sebelum tarikh servis kereta anda, pastikan anda bertanya kepada keluarga atau rakan tentang bengkel yang mereka selalu kunjungi untuk servis kereta masing-masing. Pastikan mereka sudah lama menghantar kereta di bengkel yang dimaksudkan. Ini bermakna mekanik di situ bagus dan boleh dipercayai. 

Dapatkan nombor telefon bengkel tersebut dan pastikan anda menelefon untuk bertanyakan tentang servis dan harga mereka pula. Ada bengkel yang akan memberikan diskaun kepada rakan-rakan bengkel sebagai referral mereka.  

2. Tanya kelab kereta  

Terdapat banyak kelab kereta di Malaysia dan kebiasaannya, ahli kelab kereta lebih arif tentang bengkel yang sesuai dengan model kereta anda. Mereka juga sering berkongsi pengalaman dan boleh memberikan pandangan tentang masalah perihal kereta.  

*Kredit foto: Kelab BMW E90 Malaysia 

3. Lawatan ke bengkel  

Setelah mendapat cadangan bengkel, luangkan masa untuk melawat bengkel tersebut dan melihat cara mereka mengendalikan kereta. Lebih bagus kalau anda boleh bawa suami atau kenalan lelaki yang arif tentang kereta untuk menemani anda. 

Periksa juga cara bengkel tersebut meletakkan kereta-kereta yang diservis. Ada bengkel yang mempunyai lambakan kereta dan hanya meletakkan kereta di luar bengkel tanpa kawalan. Ini akan meningkatkan risiko kereta anda dilanggar atau dicuri nanti. Kalau bengkel dilengkapi cctv lagi bagus!  

4. Minta sebut harga 

Kini tibalah masanya untuk anda menghantar kereta untuk diservis di bengkel.  

Sebelum meninggalkan kereta anda, minta mekanik untuk menulis harga untuk jenis servis dan alat ganti yang akan digunakan di atas kertas. Jika hanya cakap mulut, dikhuatiri harga akan berubah menjadi lebih mahal apabila siap diservis nanti.  

Anda juga boleh menelefon suami atau kenalan lelaki untuk bertanyakan harga yang diberikan. Jika anda mengikut langkah 1-3 di atas, kemungkinan untuk ditipu sangatlah tipis tapi better safe than sorry!  

Setelah anda berpuas hati, barulah anda boleh meninggalkan kereta di bengkel tersebut. 

5. Komunikasi  

Jangan lupa pesan pada pihak bengkel untuk menghubungi anda sebelum melakukan sebarang penambahan atau pertukaran kepada harga asal tadi. Kebiasaannya, mekanik akan menyarankan apa yang patut anda tukar ganti atau perbaiki selepas melakukan pemeriksaan rapi dan ini akan menambahkan kos anda. Bincang dengan mekanik jika anda bersetuju dengan penambahan tersebut. 

Jika anda tidak pasti dengan saranan mekanik, sekali lagi, tanyalah kepada yang arif tentang kereta seperti suami atau kawan lelaki anda.  

Jadi, komunikasi sebegini penting untuk mengelakkan anda mendapat kejutan harga yang naik berkali ganda dalam invois nanti.  

6. Tuntutan Tribunal   

Bagaimana jika anda merasa tertipu dengan bengkel dan dipaksa untuk membayar harga yang tidak dipersetujui?  

Menurut Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM), jika pihak bengkel tidak memberitahu anda untuk menukar apa-apa bahagian dalam kereta dan memaksa anda untuk membayar sepenuhnya harga barangan dan upah, pihak bengkel telah melanggar Seksyen 9(b) dan 12(1)(b), Akta Perlindungan Pengguna 1999. 

Anda sebagai pengguna boleh memfailkan tuntutan dengan mengunjungi cawangan TTPM berhampiran dengan yuran berharga RM5.  

*Kredit foto: KPDNHEP

Akhir kata, mencegah itu lebih baik dari merawat. Kita sebagai wanita dan pengguna yang bijak haruslah sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dan amalkan rundingan untuk mencari jalan penyelesaian yang terbaik.  

Bukan semua bengkel adalah penipu, yang penting lakukan survey dan selamat mencuba!  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now