Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Cara Memilih Minyak Enjin Pelincir Yang Sesuai Untuk Kereta Anda

Car Owners' Guides

Cara Memilih Minyak Enjin Pelincir Yang Sesuai Untuk Kereta Anda

Bila tiba waktunya, minyak enjin mesti ditukar. Tapi macam mana nak pilih minyak pelincir yang sesuai untuk kereta anda?


Memandangkan terdapat pelbagai jenis minyak pelincir di pasaran dengan pelbagai kelebihan yang tersendiri, pasti urusan memilih minyak yang sesuai ini sedikit mencabar terutama bagi mereka yang kurang arif tentang penjagaan kereta.

Minyak pelincir tersebut mempunyai banyak kebaikan dan kegunaannya yang tersendiri. Jika tersilap pilih, ia akan mendatangkan masalah pada enjin anda di masa hadapan. Pelbagai faktor perlu diambil kira untuk memilih minyak enjin yang betul-betul sesuai dengan kereta.

Untuk mencari minyak pelincir yang sesuai, anda perlu merujuk kepada beberapa perkara seperti berikut:

kilang kereta,pembuatan kereta

1. Latar Belakang Kereta

Untuk mencari minyak yang sesuai, anda perlu tahu tentang model dan siri pembuatan kereta anda terlebih dahulu. Memandangkan kini dah banyak kereta yang menggunakan enjin yang semakin maju dan padu, semakin banyak minyak pelincir yang diformulasikan mengikut perubahan teknologi pada enjin masa kini.

jalan berbukit,jalan berbatu,lopak

2. Kawasan Pemanduan

Kawasan pemanduan anda turut memainkan peranan dalam memilih minyak enjin yang sesuai kerana ia mempengaruhi cara penggunaan kereta anda. Keadaan seperti cuaca, jalan berbukit, berturap atau berbatu memberi tekanan lebih tinggi pada enjin anda berbanding jalan yang rata dan tenang. Semakin kerap anda menggunakan kereta, semakin keraplah minyak pelincir ini harus ditukar. Tetapi jika anda jenis yang jarang bawa kereta, anda turut dinasihatkan untuk menukar minyak tersebut mengikut tempoh yang disarankan supaya tidak berlaku sebarang kerosakan pada enjin.

3. Jenis Minyak Enjin

minyak pelincir enjin,minyak hitam,perodua,mineral,semi,fully,sintetik

Mineral

Minyak pelincir mineral adalah minyak mentah petroleum yang telah ditapis tanpa menerima sebarang penambahan dari segi formula minyaknya. Kebiasaannya, minyak jenis ini dijual dengan harga yang lebih murah kerana tidak tahan lama berbanding minyak pelincir lain.

Semi-Synthetic (Separa Sintetik)

Minyak separa sintetik merupakan campuran antara minyak jenis mineral dengan sintetik beserta dengan bahan kimia tambahan atau aditif untuk lebih tahan kepada proses pengoksidaan serta memberi lebih perlindungan kepada enjin. Berbanding dengan minyak jenis mineral, minyak semi ini memberikan prestasi yang lebih baik berbanding minyak mineral biasa. Pemandu yang lasak disarankan untuk menggunakan minyak separa sintetik atau sintetik sepenuhnya.

Fully Synthetic (Sintetik Sepenuhnya)

Minyak sintetik penuh ini terhasil daripada gabungan polyalphaolefins dan ester serta bahan aditif lain. Penggunaan minyak ini dapat memanjangkan lagi tempoh penukaran minyak pelincir, mengurangkan geseran dan beroperasi dengan lebih baik pada suhu tinggi. Sebab itu harganya lebih mahal berbanding minyak pelincir semi dan minyak pelincir mineral.

aditif,additive,bahan tambahan,minyak pelincir,minyak hitam

4. Additives

Additives (aditif) merupakan bahan tambahan yang dimasukkan dalam minyak pelincir untuk membantu membersih, menyejukkan enjin serta memastikan enjin bebas daripada sebarang kakisan. Penambahan additives ini sedikit sebanyak telah membuatkan harga minyak pelincir menjadi sedikit tinggi.

tahap kelikatan minyak enjin,kod

5. Tahap Kelikatan

Semua jenis minyak enjin diklasifikasikan berdasarkan tahap kelikatan minyaknya. Untuk membuat perbandingan, rujuk pada kod yang terdapat pada label minyak enjin tersebut. Kod ini merujuk pada tahap kelikatan dan ukuran ketahanan minyak enjin.

Contohnya, kod 15W-50

 • 15W adalah nombor indeks yang menunjukkan bagaimana minyak ini mengalir dalam suhu sejuk ketika enjin dihidupkan (W bermaksud winter)
 • 50 pula merujuk kepada bagaimana minyak ini mengalir ketika enjin sudah panas

Minyak pelincir dengan kelikatan rendah lebih mudah mengalir dan melindungi enjin ketika waktu sejuk sementara minyak yang lebih likat akan berfungsi dengan lebih baik pada suhu tinggi. Untuk memilih kadar kelikatan yang sesuai dengan kereta anda, rujuk sahaja buku manual yang diberikan oleh pengeluar kereta anda.

standard pensijilan minyak,minyak enjin,minyak hitam kereta

6. Kod Klasifikasi Pensijilan Minyak

Untuk mengesan standard pensijilan minyak pelincir pada label, cari akronim seperti ini:

 • API (American Petroleum Institute)
 • ACEA (European Automobile Manufacturers Association)
 • ILSAC (International Lubricant Specification Advisory Committee)
 • JASO (Japanese Automotive Standards Organization)

Jika minyak enjin itu menerima sijil daripada organisasi seperti ini, maknanya minyak ini menepati piawaian yang ditetapkan selain menjamin kualiti dan prestasi minyak tersebut.

tukar minyak enjin,tips, cara-cara,sesuai

Perlukah Saya Tukar Jenama Minyak Enjin?

Kereta ada masalah tak selama menggunakan minyak tersebut? Kalau tiada, teruskan sahaja. Ikutlah jenis minyak yang dicadangkan oleh pengeluar kereta anda. Sekiranya kereta anda masih di dalam tempoh waranti, jangan sesekali menukar jenis minyak enjin yang digunakan selain daripada yang dicadangkan bagi mengelakkan waranti anda daripada terjejas.

Namun jika kereta anda sudah agak berusia dan anda hanya menggunakan minyak jenis mineral biasa dari awal usia kereta, mungkin mendakan akan terhasil kerana pelincir sebegini tidak mempunyai bahan pencuci atau detergent untuk membersih dan menolak keluar sisa-sisa minyak lama.

Komponen enjin dalaman bagi kereta berusia juga berkemungkinan telah haus dimamah usia. Jadi anda disarankan untuk menggunakan minyak pelincir yang lebih likat bagi mengurangkan risiko kebocoran. Untuk kereta baharu pula, sebaiknya anda gunalah minyak pelincir jenis sintetik sepenuhnya untuk penjagaan enjin yang lebih maksimum.

memandu,wanita,tukar minyak enjin

Tanda-Tanda Minyak Enjin Perlu Diganti

 • Enjin bermasalah – berbunyi seperti ketukan, overheating
 • Bau terbakar – minyak dalam enjin bocor atau enjin terlalu panas hingga minyak terbakar di dalam sistem ekzos.
 • Minyak enjin berwarna hitam – minyak menjadi hitam akibat kotoran dan bendasing daripada pembakaran dalaman enjin. Periksa juga tahap kejernihan minyak ini ketika anda mengeluarkan dipstick untuk melihat paras minyak enjin.  
 • Lampu amaran minyak enjin menyala – ini memandakan kereta anda kini bergerak dengan kuantiti minyak enjin minimum. Periksa minyak tersebut dan tambahlah sekiranya ia semakin berkurang.
 • Penggunaan bahan api meningkat – Jika minyak enjin cair dan tidak cukup likat, ia memberikan tekanan ke atas enjin kereta. Enjin perlu bekerja keras untuk menggerakkan kereta ke prestasi yang seharusnya dan tindakan tersebut menyebabkan penggunaan minyak petrol meningkat.

Tukarlah minyak enjin kereta anda sekurang-kurangnya setiap enam bulan atau 5,000 km untuk menikmati prestasi enjin yang lebih baik. Yang paling penting, rujuk buku manual kereta anda untuk mengetahui jenis yang sesuai. Berhati-hati juga dalam memilih minyak enjin kerana kini terdapat banyak minyak enjin tiruan yang dijual di pasaran. Jangan tertipu!Related News

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Insights
Since 1 January 2012, Malaysia has been slowly implementing UNECE regulations for new vehicles. UNECE regulations cover every aspect of a vehicle, ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now