Banjir Kilat Di Melaka Ragut Nyawa Anggota Bomba – Longkang Tersumbat, Air Melimpah Ke Jalan Raya

Auto News

Banjir Kilat Di Melaka Ragut Nyawa Anggota Bomba – Longkang Tersumbat, Air Melimpah Ke Jalan Raya

Fenomena hujan lebat yang berpanjangan sehingga lebih 4 jam telah mengakibatkan beberapa kawasan di Melaka dilanda banjir kilat.


Menerusi beberapa gambar serta video yang tersebar, terdapat beberapa kenderaan yang terkandas ekoran paras air di jalan raya yang tinggi. Susulan itu beberapa jalan utama di daerah Melaka Tengah serta Jasin terpaksa ditutup buat sementara.

*Kredit video: Melaka Hari Ini 

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Melaka berkata, selain pasukan pemantauan, sebuah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bukit Katil juga digerakkan untuk menyelamat mangsa terkandas di Kampung Asam Kumbang, Bemban, Jasin.

Pihak bomba turut mengesahkan bahawa mereka menerima panggilan kecemasan sekitar jam 3.48 petang bagi menyelamatkan 2 mangsa yang terkandas di Jalan Huzir, Kampung Asam Kumbang, Bemban. Kedua-dua mangsa tersebut terpaksa duduk diatas bumbung kereta untuk menyelamatkan diri sementara menunggu ketibaan bomba.

terkandas,banjir,bumbung kereta,air naik*Kredit foto: Berita Harian

Tambah pihak bomba, banjir kilat yang melanda di beberapa kawasan seperti jalan Ayer Keroh Lama, Jalan Krubong, Bukit Beruang, Batu Berendam Kampung Sungai Putat dan Bemban di Jasin dipercayai berlaku akibat longkang tersumbat sehingga tidak dapat menampung kapasiti air yang banyak, sekali gus melimpah ke atas jalan.

Pasukan bomba yang berada di lokasi kejadian mengambil masa kira-kira 10 minit untuk mengeluarkan mangsa di kawasan berkenaan berikutan arus sungai deras. Meskipun kesemua anggota terlibat dengan operasi penyelamatan secara water crossing ini telah menggunakan alat pelindungan diri bersama jaket keselamatan, namun terdapat seorang anggota bomba yang bertugas melakukan aktiviti menyelamat di Kampung Sungai Putat telah didapati lemas.

*Kredit video: GEGAR

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang semalam, Mohd Diya Che Jusoh, 46 tahun dipercayai sedang memasang tali di kawasan banjir bagi membantu penduduk kampung keluar dari kediaman masing-masing. Namun mangsa telah tergelincir akibat ditolak arus deras dan terperangkap di longgokan rumput hanyut.

Beliau kemudiannya diselamatkan oleh anggota bomba yang lain serta diberikan bantuan pernafasan di lokasi kejadian sebelum dikejarkan ke Hospital Melaka. Mangsa yang bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Melaka Tengah itu terpaksa bergantung kepada alat bantuan pernafasan kerana tidak sedarkan diri.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Melaka Abu Bakar Katain bagaimanapun mengesahkan bahawa anggota tersebut telah meninggal dunia pada jam 3.11 pagi ini di Jabatan Kecemasan dan Trauma, Hospital Melaka.

anggota bomba maut,banjir kilat,melaka,lemas*Kredit foto: Utusan

Kami di Carlist.my ingin mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dan seluruh warga Jabatan Bomba dan Penyelamat. Jasa, bakti dan pengorbanan anda akan sentiasa disanjung.

 Related News

How To Keep Snakes Out Of Your Engine

How To Keep Snakes Out Of Your Engine

Insights
How to keep snakes and kittens out of your engine bay.Being a country surrounded by rainforests, Malaysia hosts a vast diversity of plants and animal ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now