Buka Harga RM95,000 Untuk Yamaha 125zr – Boleh Swap Dengan Pacuan 4 Roda, Civic FC Kena Tambah RM30k

Auto News

Buka Harga RM95,000 Untuk Yamaha 125zr – Boleh Swap Dengan Pacuan 4 Roda, Civic FC Kena Tambah RM30k

Masih ingatkah lagi kisah motosikal Yamaha RXZ yang khabarnya terjual dengan harga RM60,000 sebelum ini? Nampaknya harga ‘adik’ RXZ, iaitu Yamaha 125zr turut tidak ketinggalan untuk melonjak naik seperti tiada hari esok apabila diiklankan pada tanda harga RM95,000.


Yamaha 125zr ini sudah ditamatkan produksinya pada tahun 2017 lalu. Mula dilancarkan sejak tahun 1998, model terakhir Yamaha 125zr di negara ini dihasilkan dalam edisi Movistar yang terhad kepada 5,000 unit sahaja.

Kebiasaannya, harga motosikal seperti ini meningkat mendadak setelah kilang tidak lagi menghasilkan motosikal tersebut membuatkan sesetengah pemiliknya menggelar motosikal mereka sebagai barang ‘rare’.

Berdasarkan sebuah hantaran yang dibuat oleh Zack Bangi di Facebook group Jual Beli Barang Yamaha 125zr Dan RX-Z Malaysia, motor 125zr edisi Movistar itu telah diiklankan dengan harga RM95,000. Tapi kalau ada diantara para pembeli (atau pemberani) berminat yang lebih sukakan sistem barter atau ‘swap’, keutamaan diberikan kepada kenderaan pacuan 4 roda sahaja.

Honda Civic FC,ketam

Selain pacuan 4 roda, keutamaan juga diberikan kepada pemilik Honda Civic FC berminat dengan motosikal tersebut. Walau bagaimanapun, mereka perlu menambah sebanyak RM30,000 jika mahu ‘swap’ kereta mereka dengan Yamaha 125zr ini.

Dalam hantaran yang sama juga, pengiklan turut menyatakan sekeras-kerasnya bahawa semua kereta lain selain daripada yang disebutkan tidak akan diterimanya kerana tidak menepati cita rasanya, terutama kereta keluaran tempatan.

Seperti biasalah, hantaran sebegini akan mengundang pelbagai reaksi daripada orang ramai di media sosial. Ada yang menganggap harga yang ditawarkan langsung tidak masuk akal sementara ada yang menggelarnya sebagai langkah untuk mencari publisiti di samping cubaan menaikkan harga Yamaha 125zr di dalam pasaran Malaysia.

Dari segi bisnes, tiada sebarang masalah dengan harga yang ditawarkan oleh penjual memandangkan dia berhak untuk membuka harga. Tindakan menjual motosikal dengan harga yang sangat tinggi memang tindakan yang bijak, namun sesiapa yang sanggup membeli pada harga tersebut mungkin akan dikelaskan sebagai kurang bijak oleh sesetengah pihak.

yamaha 125zr,rm95k

Sekali pandang, kemungkinan hantaran iklan yang dibuat oleh saudara Zack Bangi ini merupakan satu hantaran yang bersifat mengail tunda atau ‘troll’. Mungkin ianya hanyalah hantaran yang boleh kita baca, ketawa dan move on.

Namun jika anda terasa ia terlalu mahal, kemungkinan besar anda bukan berada dalam target pasaran mereka. Mengikut sesetengah penjual, bidang jual beli barang ‘rare’ seperti ini hanya memerlukan para pembeli yang betul-betul berani dan tahu harga sahaja.  

pangsapuri Serendah,rm95,000

Dengan duit bernilai RM95,000, anda boleh mendapatkan sebuah pangsapuri kos sederhana rendah di sekitar kawasan Serendah atau Rawang bersama pulangan baki RM10,000. Tetapi dengan harga yang sama, anda juga boleh memiliki sebuah Yamaha 125zr.

Katakanlah anda mempunyai Toyota Hilux di rumah, sanggupkah anda menukar trak pacuan 4 roda berkenaan dengan sebuah motosikal 2 lejang yang dianggap ‘rare’ oleh sesetengah pihak? Pilihan di tangan anda!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now