Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Harga Tiket Kapal Terbang Naik Mendadak Sempena Hari Raya

Auto News

Harga Tiket Kapal Terbang Naik Mendadak Sempena Hari Raya

Selain isu jalan raya sesak ke Pantai Timur ketika musim perayaan, isu harga tiket kapal terbang ke Sabah dan Sarawak naik mendadak ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri bukanlah perkara asing.


Keterujaan sesetengah rakyat Malaysia untuk pulang menyambut raya di kampung halaman di Sabah dan Sarawak mungkin terpaksa dilupakan ekoran peningkatan mendadak harga tiket kapal terbang.

harga tiket kapal terbang meningkat,naik,malaysia airlines,kota kinabalu

Harga Tiket Kapal Terbang Naik Mendadak

Sebelum ini, syarikat penerbangan komersial tempatan yang menyediakan laluan penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu dan Kuching hanya menawarkan tiket di sekitar RM300 untuk penerbangan pergi balik.

Berdasarkan pemantauan Bernama terhadap laman web syarikat penerbangan komersial baru-baru ini, tambang penerbangan melonjak sehingga RM2,000 (penerbangan pergi balik) iaitu peningkatan sekitar 566 peratus, menjelang tempoh perayaan Hari Raya Aidilfitri (29 April-8 Mei).

Harga tiket airasia,harga tiket naik mendadak,kota kinabalu,hari raya aidilfitri

Syarikat Penerbangan 'Hisap Darah' Rakyat

Sementara itu, perbuatan syarikat penerbangan menaikkan harga tiket ke Sabah dan Sarawak ketika musim perayaan tidak ubah seperti menghisap darah rakyat, kata Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Menurutnya, memandangkan dalam beberapa minggu lagi umat Islam bakal menyambut perayaan Aidilfitri, pasti ramai rakyat Sabah di Semenanjung yang mahu pulang beraya di Sabah. Tindakan membatalkan hasrat tersebut hanya kerana tidak mampu membeli tiket penerbangan yang mahal amat menyedihkan.

Bung moktar,timbalan ketua menteri sabah,harga tiket kapal terbang meningkat

“Bayangkan tiket penerbangan ekonomi sahaja untuk satu hala ada yang mencecah RM2,800 hingga RM3,600. Perkara begini tidak seharusnya berlaku dan syarikat penerbangan janganlah menghisap darah penumpang,” tambah Bung.

Oleh kerana banyak aduan diterima daripada masyarakat dari Borneo yang mengeluh dengan fenomena sebegini, Bung meminta Kementarian Pengangkutan untuk campur tangan bagi menangani isu ini dengan segera.

Tiket malaysia airlines,mab,mas,beli tiket awal

Syarikat Penerbangan Nasihat Beli Tiket Awal

Syarikat penerbangan telah menasihati rakyat Malaysia agar membeli tiket mereka awal bagi mengelakkan kenaikan harga mendadak semasa perayaan Aidilfitri yang disebabkan oleh strategi penetapan harga dinamik.

Malaysia Airlines Berhad mengeluarkan kenyataan bahawa syarikat penerbangan menetapkan harga tiket secara dinamik yang tertakluk kepada permintaan dan penawaran selain tarikh, masa dan ketersediaan tempat duduk pada jangka masa tertentu.

Malaysia Airlines menggalakkan orang ramai untuk merancang perjalanan dan mengambil peluang ke atas pelbagai tawaran promosi dan diskaun yang disediakan dari semasa ke semasa. Syarikat itu turut memberi jaminan bahawa ia akan terus memantau keadaan dan meningkatkan kapasiti tempat duduk penerbangan bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat.

 

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now