Kahwin Dalam Pesawat Untuk Elak Sekatan COVID-19 – Kisah Bollywood Ke Cerita Sebenar?

Auto News

Kahwin Dalam Pesawat Untuk Elak Sekatan COVID-19 – Kisah Bollywood Ke Cerita Sebenar?

Sepasang pengantin baharu di India menerima kecaman teruk setelah melanggar garis panduan COVD-19 di negara itu dengan mengadakan majlis perkahwinan dalam pesawat yang dihadiri seramai 160 orang tetamu.


Negara India kini sedang serius dalam memerangi gelombang kedua virus COVID-19 di sana ekoran jumlah keseluruhan kes positif yang dikesan di sana sudah mencapai lebih 27 juta kes. Ketika ini, jumlah kematian keseluruhan yang dicatatkan pula telah melebihi 300,000 orang. Oleh itu, pelbagai garis panduan untuk memerangi COVID-19 telah dikeluarkan oleh kerajaan sana seperti had jemputan ke majlis sosial, sekatan perjalanan dan penjarakan sosial.

covid 19,jumlah kes di india,kematian

Namun perkara tersebut langsung tidak menghalang Rakesh dan Dakshina untuk melangsungkan perkahwinan mereka di dalam pesawat Spicejet sambil ditemani seramai 160 tetamu yang terdiri daripada rakan-rakan serta keluarga mereka. Pasangan tersebut telah menyewa pesawat khas Boeing 737 dari Madurai ke Bangalore melalui sebuah syarikat agensi pelancongan.

majlis kahwin dalam pesawat,langgar SOP,india

Pesawat terbabit dipercayai berlepas dari negeri Tamil Nadu yang mengenakan sekatan seperti hanya 50 jemputan dibenarkan untuk majlis perkahwinan. Dengan menjemput seramai 160 orang untuk majlis perkahwinan mereka, pasangan ini didapati telah melanggar SOP yang dikeluarkan oleh kerajaan negara tersebut.

Bukan itu sahaja, berdasarkan video pendek tentang perkahwinan mereka tular di media sosial, pasangan pengantin serta para penumpang kelihatan amat mesra tanpa memakai pelitup muka dan tidak mengamalkan penjarakan sosial sesama mereka. Dengan bilangan kes positif COVID-19 di negara terbabit, perbuatan ini mengundang rasa marah banyak pihak.

Seorang pegawai daripada Direktorat Jeneral Penerbangan Awam (DGCA) melaporkan pada Times of India bahawa seorang anak kapal yang bertugas di pesawat SpiceJet ketika kejadian, telah digantung kerja. Oleh kerana perkara tersebut berlaku tanpa pengetahuan SpiceJet, beliau telah menyarankan syarikat penerbangan berkenaan untuk membuat aduan dan mengambil tindakan kepada pasangan dan tetamu yang turut serta dalam majlis tersebut.

Jurucakap terbabit juga menyarankan syarikat penerbangan berkenaan untuk melarang mereka yang terlibat dalam hal ini daripada menaiki pesawat pada masa akan datang sebagai pengajaran kepada mereka. 'Tiada double standard' bak kata rakyat Malaysia. Untuk pengetahuan anda, tiada kebenaran dikeluarkan untuk pasangan ini melangsungkan majlis perkahwinan di atas pesawat tersebut. Semua penumpang dan pelanggan pesawat terbabit sudah diberi penerangan jelas tentang larangan serta garis panduan COVID-19.

Spicejet,kapal terbang,India,Majlis kahwin atas pesawat

“Ejen dan pelanggan telah diberi taklimat terperinci berkenaan penjarakan fizikal dan peraturan keselamatan COVID-19 yang perlu dipatuhi di lapangan terbang dan di dalam pesawat sepanjang perjalanan. Biarpun selepas diberi peringatan berulang kali, penumpang tidak mematuhi peraturan tersebut, pihak penerbangan akan mengambil tindakan yang sepatutnya,” kata pegawai SpiceJet.

Meskipun perbuatan ini dianggap hebat dan ‘badass’ oleh sesetengah pihak, namun perkara ini jelas mencerminkan sikap pentingkan diri oleh penganjur dikala negaranya sedang tenat berdepan dengan penularan wabak COVID-19 di sana. Namun jika nak difikirkan semula, tindakan rakyat India tersebut tidaklah begitu berbeza dengan rakyat negara ini. Malah ada saja geng kayangan di negara ini yang gigih melangsungkan majlis perkahwinan ketika Perintah Kawalan Pergerakan dan melanggar beberapa SOP seperti tidak menggunakan pelitup muka dan tiada penjarakan sosial. Malah majlis tersebut turut dihadiri oleh orang kenamaan seperti selebriti dan menteri sendiri.

langgar SOP,PKP,Majlis kahwin,Pertunjukan fesyen

Malah selain majlis perkahwinan, ada juga rakyat Malaysia yang mengadakan pertunjukan fesyen ketika pandemik melanda tanpa mengikut SOP yang ditetapkan. Lebih menjengkelkan, penganjur tersebut sendiri ada memuat naik video di Instagram beliau dan mengesahkan bahawa pertunjukan fesyen tersebut tidak mengikut SOP sambil berseloroh.  

Ingatlah, hanya kerana anda ada duit, tidak semestinya anda berhak untuk melakukan apa sahaja terutama ketika musim COVID-19 ini. Kalau tak nak ikut SOP yang telah dikeluarkan oleh kerajaan, anda berpotensi untuk menyumbang kepada peningkatan kes positif COVID-19 di negara ini. Jangan pula disebabkan sikap bodoh sombong anda, orang lain pula yang terkesan.

Kita suruh jaga diri, bukan pentingkan diri sendiri semata-mata! #KitaJagaKitaRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now