Longgokan Tren LRT Terbiar Di Ulu Yam Bukan Milik Prasarana

Auto News

Longgokan Tren LRT Terbiar Di Ulu Yam Bukan Milik Prasarana

Selain menjadi port kemalangan, Ulu Yam sekali lagi menjadi lokasi tumpuan umum dengan penemuan longgokan tren LRT lama yang terbiar. Apa cerita ni?


Bagi yang tidak tahu, model tren LRT yang kini digunakan bagi laluan Sri Petaling dan Ampang merupakan model LRV CSR-Zhuzhou yang juga dikenali sebagai AMY dari China.

LRV CSR-Zhuzhou,AMY,LRT,Sri PEtaling,Ampang,tren

Sebelum kedatangan AMY, Prasarana menggunakan model Adtranz-Walkers yang dihasilkan di Australia bagi kedua-dua laluan tersebut.

Adtranz-Walkers,LRT,Sri petaling line,Ampang line

Model Adtranz-Walkers itu telah digantikan dengan model AMY secara berperingkat di sekitar tahun 2015-2016. Jadi apa sebenarnya yang terjadi dengan tren lama itu?

Adtranz-Walkers,LRT,Sri petaling line,Ampang line

Berdasarkan video, gambar serta info yang tersebar menerusi media sosial, dianggarkan sebanyak 73 gerabak tren lama ditinggalkan dan dibiarkan di berdekatan kawasan Ulu Yam. Kawasan terbabit menjadi tumpuan setelah beberapa video di dirakamkan di kawasan berkenaan termasuk aktiviti parkour

Adtranz-Walkers,LRT,Sri petaling line,Ampang line

Berdasarkan semak samun yang tumbuh membaluti tren berkenaan, boleh dijangka bahawa tren ini telah ditinggalkan di sini sejak penukarannya dengan model AMY. Mungkin ada dalam sekitar 5-6 tahun tren tersebut dibiarkan di situ.

Adtranz-Walkers,LRT,Sri petaling line,Ampang line,terbiar

Ini menimbulkan banyak tanda tanya memandangkan sejumlah tren yang banyak hanya ditinggalkan begitu sahaja tanpa tindakan selanjutnya. Tanggungjawab siapakah ini sebenarnya? Memandangkan isu ini menjadi viral, Prasarana telah mengeluarkan kenyataan media bagi menjelaskan situasi sebenar.

Adtranz-Walkers,LRT,Sri petaling line,Ampang line,terbiar

Pada 24 Oktober lalu, Prasarana telah mengesahkan bahawa gerabak tren tersebut bukan lagi hak milik Prasarana. Sebaliknya, hak milik set tren itu telah dipindahkan kepada CRRC Zhuzhou (sebelum ini CSR Zhuzhou) pada 2014 sebagai sebahagian daripada program beli-semula untuk pembelian 50 set tren baharu yang kini digunakan untuk perkhidmatan LRT laluan Ampang-Sri Petaling.

Prasarana,kenyataan media,LRT terbiar,tren

Walau bagaimanapun, CSR-Zhuzhou juga mengesahkan set tren itu sudah dilupuskan dan dijual pada 2016 kepada pihak ketiga yang kemudiannya diletakkan di kawasan persendirian di Ulu Yam. Memandangkan ia bukan lagi dibawah penjagaan Prasarana, jadi syarikat berkenaan enggan mengulas lanjut tentang isu ini.

Adtranz-Walkers,LRT,Sri petaling line,Ampang line,terbiar

Anda tidak dinasihatkan untuk pergi ketempat tersebut memandangkan ia merupakan kawasan tanah persendirian. Segala aktiviti di kawasan tersebut tanpa kebenaran akan menyebabkan anda didakwa kerana menceroboh.

*Kredit video: Heart Patrick

Sebaliknya, jika anda teringin sangat nak tengok gerabak keretapi lama yang digunakan untuk laluan Sri Petaling dan Ampang, anda boleh pergi melawat Asia Rail Centre di UniKL untuk melihat sendiri sebuah gerabak Adtranz-Walkers yang masih dalam keadaan baik di sana. Melalui cara ini, anda tidak perlu menceroboh ke tanah persendirian di Ulu Yam itu hanya untuk melihat keretapi lama.

Asia Rail Centre,Adtranz-Walkers,LRT,Sri petaling line,Ampang line,

Buat masa ini, tiada ulasan lanjut mengenai perancangan terhadap tren yang terbiar itu memandangkan pemilik terkini tren berkenaan serta pemilik tanah persendirian itu masih tidak didedahkan. Alangkah baiknya jika gerabak itu dijual sahaja kepada mana-mana pengusaha hotel, kedai makan atau sebagainya yang menggunakan konsep kereta api. Sekurang-kurangnya ada juga guna daripada jadi sampah yang terbiar saja.

*Kredit foto LRT terbiar: Naem JDRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now