Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Nissan Silvia 180SX Hilang Di KL Ditemui Hangus Dibakar Di Kelantan

Auto News

Nissan Silvia 180SX Hilang Di KL Ditemui Hangus Dibakar Di Kelantan

Luluh hati pemilik sebuah Nissan Silvia 180SX apabila kereta yang dilaporkan hilang di kawasan kediamannya akhirnya dijumpai dalam keadaan hangus sepenuhnya.


Terdahulu, Louis Lai telah membuat hantaran di media sosial bahawa kereta yang bernombor plat WCP 211 itu didapati hilang di Jinjang, Kepong pada jam 7 pagi, 15 Februari lalu. Beliau turut menawarkan habuan sebanyak RM10,000 kepada sesiapa yang boleh menjumpai kereta tersebut.

kereta hilang,Nissan Silvia 180SX

Kira-kira jam 1 petang, Louis memaklumkan bahawa melalui info terkini, kereta tersebut dikesan sedang menuju ke Kelantan. Wang RM10,000 yang ditawarkan sebagai ganjaran juga telah dinaikkan menjadi RM20,000.

kereta hilang,Nissan Silvia 180SX

Tetapi nasib tidak menyebelahi beliau apabila kereta yang dicuri di Kuala Lumpur itu ditemui dalam keadaan hangus sepenuhnya sehari berikutnya berhampiran Sekolah Kebangsaan Kampung Tasek, Sungai Petai, Pasir Puteh, Kelantan.

kereta hilang,Nissan Silvia 180SX,dibakar,hangus

Menurut pengawal sekolah berkenaan, beliau menyaksikan kebakaran kereta tersebut pada jam 6 pagi, namun tidak melaporkan kejadian itu kepada sesiapa. Sekitar jam 11 pagi, pihak polis telah menerima laporan berkaitan penemuan kereta terbakar dan bergegas ke lokasi kejadian.

kereta hilang,Nissan Silvia 180SX,dibakar,hangus

Berdasarkan siasatan polis, nombor casis kereta terbakar itu menyamai laporan kereta yang dilaporkan hilang di Kepong. Pihak polis telah menghubungi Louis untuk pengecaman kereta dan kereta tersebut disahkan memang miliknya.

Seluruh peminat industri automotif berkongsi kesedihan bersama Louis setelah melihat sendiri penghabisan kepada jalan cerita yang malang dan kejam ini. Nissan Silvia 180SX turut dikenali sebagai S13 dan hanya dikeluarkan di Jepun bermula 1989 hingga 1993. Harga semasa kereta ini dipasaran mencecah hampir RM100 ribu, namun kini hangus tinggal rangka dan abu.

kereta hilang,Nissan Silvia 180SX,terbakar,hangus

Menurut Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, Deputi Superintendan Ediansha Endal, pihaknya sedang giat memburu suspek yang tergamak untuk membakar sebuah kereta setelah beberapa jam dicuri. Walau bagaimanapun, tiada sebarang mayat ditemui di dalam kereta itu seperti mana yang tular di media sosial.

kereta hilang,Nissan Silvia 180SX

Berdasarkan penemuan tersebut, segelintir orang awam di media sosial menyatakan bahawa terdapat kemungkinan kereta itu dibakar kerana sukar untuk dibawa lari memandangkan ia amat mudah untuk dikesan orang awam memandangkan warna dan corak pada badan kereta yang menyerlah.

Apa-apa pun, tindakan membakar Nissan Silvia 180SX yang boleh dianggap rare sehari selepas dicuri kelihatan agak sedikit keterlaluan, bukan?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now