Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Proton X70 CBU Dipanggil Semula – Tukar Ganti Kipas Radiator Secara Percuma

Auto News

Proton X70 CBU Dipanggil Semula – Tukar Ganti Kipas Radiator Secara Percuma

SUV pertama yang dikeluarkan Proton pada tahun 2018, Proton X70 versi CBU atau completely built-up (diimport sepenuhnya) kini telah dipanggil semula ekoran komponen kipas radiatornya yang bermasalah.


Berikutan banyak pengguna yang menghadapi masalah pada kipas radiator Proton X70 versi CBU sebelum ini, Proton telah bertindak memanggil semula unit CBU terlibat untuk digantikan kipas radiatornya secara percuma.

Proton X70 CBU dipanggil semula,radiator fan,kipas

Tukar Kipas Radiator 

Menurut Syakir Azman, seorang pemilik X70 CBU di Facebook, beliau telah menghubungi HQ Proton untuk mengesahkan perkara ini dan HQ Proton mengesahkan bahawa sebahagian unit CBU sedang dipanggil semula untuk menggantikan kipas radiator berkenaan.

Menurut Memo dalaman Proton yang tersebar, unit CBU yang dipanggil ini menggunakan kipas radiator yang dihasilkan oleh Valeo yang dipasang pada unit-unit terawal yang melibatkan sebahagian unit bernombor casis sebelum L6T7742Z8KU043589.

memo proton x70 cbu dipanggil semula,ganti kipas radiator

Unit selepas nombor casis berkenaan telah pun menggunakan kipas radiator buatan LangXin, yang dikatakan telah dinaik taraf kualitinya berbanding sebelum ini.

Memo dalaman tersebut turut memberitahu bahawa semua pusat servis wajib untuk menggantikkan kipas radiator pelanggan yang terlibat bermula:

  • 21 Mei 2022 untuk semenanjung Malaysia
  • 1 Jun 2022 untuk Sabah dan Sarawak

myproton,x70 cbu dipanggil semula,tukar radiator fan

Penggantian Percuma

Penggantian kipas radiator bagi unit yang terlibat juga adalah percuma dan komponen tersebut akan ditukar sepenuhnya oleh pusat servis Proton yang sah.

Menurut resit yang dikongsikan oleh seorang pemilik X70 di Facebook, Norfizri Johardo, tiada sebarang bayaran dikenakan pada kipas tersebut. Namun pemilik mungkin perlu melakukan pembayaran tambahan sekiranya ada komponen lain yang ditukar, misalnya hos ventilation rosak mahupun bendalir penyejuk kereta perlu ditambah.

aplikasi myproton

Semak Melalui Aplikasi MyProton

Selain itu, anda juga boleh menyemak sama ada unit CBU X70 anda terlibat atau tidak melalui aplikasi MyProton. Klik pada Product Update untuk melihat sama ada perlu ditukar atau tidak.

Menurut beberapa pengguna X70 di Facebook, ada pusat servis yang memerlukan 2-3 jam untuk menukar kipas radiator tersebut manakala ada juga pusat servis yang mahukan kereta ditinggalkan sehingga 2-3 hari.

proton x70 cbu,2018

Jika anda masih lagi kurang pasti sama ada X70 CBU anda terlibat atau tidak, hubungi sahaja pusat servis Proton terdekat untuk mendapatkan pengesahan. Unit CKD Proton X70 yang dipasang di Tanjung Malim dan dilancarkan pada 2020 tidak terlibat langsung dengan panggilan semula ini.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now