Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Spesifikasi Rasmi Perodua Alza 2022 Didedahkan – RM62,000 hingga RM75,000

Auto News

Spesifikasi Rasmi Perodua Alza 2022 Didedahkan – RM62,000 hingga RM75,000

Perodua secara rasminya telah mengeluarkan harga tentatif, spesifikasi serta warna yang bakal ditawarkan pada Perodua Alza 2022 yang bakal dilancarkan tidak lama lagi.


Menurut Perodua, mereka mengambil masa dalam merekabentuk model baharu ini kerana mereka benar-benar ingin memahami kehendak para pelanggan mereka dan Perodua Alza Baharu 2022 telah disasarkan untuk memenuhi permintaan itu.

harga tentatif perodua alza 2022

Harga Tentatif Perodua Alza 2022

Harga tentatif bagi Perodua Alza 2022 (D74A) telah dikongsi oleh Perodua dan syarikat itu juga telah mengesahkan bahawa MPV baharu mereka itu juga bakal mengekalkan namanya sebagai Perodua Alza.

Walaupun sebelum ini terdapat khabar angin bahawa Perodua bakal menggunakan nama baharu bagi MPV yang bakal menggantikan Alza sedia ada, namun memo tersebut telah mengesahkan bahawa nama terkemuka MPV tersebut akan dikekalkan susulan mempunyai pengaruh yang kuat di dalam pasaran.

Harga tentatif yang disyorkan bagi Perodua Alza 2022:

  • 1.5 X CVT – RM62,000
  • 1.5 H CVT – RM68,000
  • 1.5 AV CVT – RM75,000

harga perodua alza 2022

Harga yang dinyatakan ini merupakan harga di atas jalan (OTR) tanpa insurans bagi Semenanjung Malaysia. Walau bagaimanapun, Perodua mengatakan bahawa harga sebenar hanya akan didedahkan semasa pelancarannya nanti.

tempahan perodua alza

Tempahan Dibuka

Tempahan bagi Perodua Alza 2022 ini juga telah dibuka secara rasminya bermula hari ini, sementara penghantaran akan dibuat setelah pelancaran rasminya. Waktu menunggu bagi model ini pula dijangkakan dalam satu ke dua bulan, mengikut varian serta warna yang ditempah.

Perodua turut telah mengesahkan pelanggan yang membuat tempahan kenderaan sebelum 1 Julai 2022 akan menerima pengecualian SST asalkan kenderaan itu di daftarkan sebelum 31 Mac 2023.

warna perodua alza 2022

Warna

Tersedia dalam tiga varian, X, H dan AV,  Perodua Alza Baharu didatangkan dalam 5 warna:

  • Ivory White
  • Glittering Silver
  • Garnet Red
  • Elegant Black (BAHARU)
  • Vintage Brown (BAHARU)

spesifikasi perodua alza 2022

Pengalaman Pemanduan Lebih Baik

Menurut Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Dato’ Zainal Abidin Ahmad, mereka mengambil masa untuk menghasilkan model ini bagi memberikan pengalaman pemanduan yang lebih baik dengan menambahbaik Ground Clearance Perodua Alza 2022 kepada 160mm. Menurut penilaian Perodua, ianya adalah ketinggian terbaik untuk pemanduan Malaysia yang menyenangkan untuk sebuah MPV.

Selain itu, Perodua Alza Baharu mempunyai ruang yang lebih besar berbanding pendahulunya, terutama sekali di barisan ketiga ruangan kenderaan serta unit penyaman udara bahagian belakang.

Selain itu, potensi kecekapan bahan api Perodua Alza Baharu juga telah dipertingkatkan sehingga 22km seliter, yang juga antara yang terbaik dalam kelasnya (MPV).

Untuk ruang penyimpanan, Perodua Alza Baharu mempunyai kapasiti bagasi sebanyak 137 liter, dan 498 liter jika tempat duduk barisan ketiga dilipatkan.

perodua smart drive assist PSDA

Ciri Keselamatan

Dari segi keselamatan, kesemua varian didatangkan dengan 6 beg udara. Antara ciri keselamatan standard lain bagi model baharu ini termasuk ABS dengan EBD, kawalan kestabilan kenderaan (VSC) dengan bantuan brek dan sensor belakang untuk membantu meletakkan kereta.

Perodua Alza Baharu turut didatangkan dengan suit Perodua Smart Drive Assist (PSDA), yang boleh dibahagikan kepada empat kategori; Bantuan Keselamatan Termaju (ASA), Bantuan Pemandu, Bantuan Tempat Letak Kereta dan Bantuan Lampu Hadapan.

Ciri-ciri terkini bagi model Perodua termasuk Pandangan Panoramik 360 darjah, Brek Letak Kereta Elektronik dengan Pegangan Brek Auto, Brek Cakera Belakang dan Mod Pemanduan Baharu: Normal, Eco dan Power.

Selain itu, Perodua Alza Baharu menyeragamkan ciri Advanced Safety Assist atau ASA dalam semua varian. Ini termasuk; Pre-collision Warning, Pre-Collision Assist Brake (untuk kenderaan dan pejalan kaki), Mis-pedal Operational Control dan Front Departure Alert.

Semua varian juga mempunyai sistem Lane Departure Warning dan Lane Departure Prevention. Sebagai bonus tambahan, semua varian juga akan dilengkapi dengan fungsi Leaving Home Headlamp Assist dan Hill-start Assist.

daihatsu xenia,perodua alza

Perbandingan Harga

Walaupun harga tentatif bukanlah harga rasmi, namun para pelanggan sedikit sebanyak dapat menjangkakan julat harga Alza baharu nanti mungkin tidak lari jauh berdasarkan harga yang diberikan.

Perodua Alza sedia ada dijual pada harga bermula RM49,944 sehingga RM60,525. Ini menunjukkan bahawa varian terendah Alza 2022 nanti lebih mahal berbanding varian tertinggi bagi Alza sedia ada. Harga Alza ini lebih setanding dengan Perodua Ativa yang dijual pada harga RM61,500 hingga RM72,000 serta SUV 7 tempat duduk mereka, iaitu Perodua Aruz yang dijual pada harga RM68,526 hingga RM7373,226.

Para pelanggan dialu-alukan untuk mengunjungi mana-mana daripada 188 bilik pameran jualan Perodua di seluruh negara atau layari laman web rasminya untuk maklumat lanjut.

*Kredit Video: PeroduaRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now