Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Suzuki Swift Facelift 2021 Dilancarkan Di Thailand – Bermula daripada RM75,000

Auto News

Suzuki Swift Facelift 2021 Dilancarkan Di Thailand – Bermula daripada RM75,000

Selepas dilancarkan di negara kelahirannya, Jepun pada tahun lalu, Suzuki telah memperkenalkan Swift facelift 2021 ke pasaran Thailand pula baru-baru ini. Seperti model sebelumnya, Suzuki Swift 2021 ini turut akan dipasang dan dibina secara tempatan (CKD) di Thailand.


Selepas diperkenalkan di pasaran Thailand 3 tahun lalu, Suzuki kini hanya menawarkan dua varian iaitu GL dan GLX. Tiada lagi varian GA dan GLX-Navi dalam versi 2021 ini. Tidak terdapat banyak perubahan besar pada model ini. Yang paling ketara semestinya pada gril hadapannya yang kini hadir dengan kemasan krom nipis menggantikan kemasan plastik, sama seperti model yang diperkenalkan di pasaran Jepun.

2021 Suzuki Swift facelift dilancarkan di Thailand

Bagi memastikan Swift 2021 ini memenuhi piawaian emisi fasa 2 yang ditetapkan oleh kerajaan Thailand, kedua-dua varian ini dikuasakan dengan enjin 1.2 liter ‘naturally-aspired’ empat silinder yang dipadankan dengan kotak gear CVT yang memberikan 83 PS serta 108 Nm tork.

Suzuki Swift Facelift 2021 dikuasakan dengan enjin K12M Dualjet

Bukan itu sahaja, kemudahan auto start/stop yang terdapat pada kedua-dua varian ini berupaya memberikan lebih penjimatan bahan api, dengan 4.3 liter/100km, bersamaan 23 km/liter. Siapa yang taknak kereta yang jimat minyak betul tak?

Idling Stop jimat minyak Suzuki Swift facelift 2021

Varian GL yang hadir dengan rim 15 inci kini telah ditambahbaik dengan sistem keyless dengan butang Push-Start, penghawa dingin automatik, serta cermin sisi boleh lipat. Pembaharuan tersebut telah menyebabkan harga bagi varian asas ini naik sebanyak THB 21,000 (RM2800) kepada THB 557,000 (RM75,300) berbanding harga generasi sebelumnya, THB 536,000 (RM72,500).  Berbaloi ke?

Rim aloy 16 inci pada Suzuki Swift facelift 2021

Varian GLX pula tiba dengan rim alloy bersaiz 16 inci, enam beg udara, lampu isyarat pada cermin sisi, serta kamera belakang yang baru diperkenalkan. Untuk bahagian dalaman pula, GLX menerima kemasan kulit pada stereng dan skrin sentuh bersaiz 8 inci yang disokong oleh Android Auto dan Apple CarPlay.

interior dalaman Suzuki Swift facelift 2021

Berbeza dengan varian GL yang menggunakan brek gelendong, varian GLX tiba dengan brek cakera untuk lebih cengkaman. Namun walau bagaimanapun, harga yang ditawarkan untuk varian GLX ini tidak berubah pada THB 629,000, bersamaan RM84,915.

warna yang ditawarkan untuk Suzuki Swift Facelift 2021

Terdapat 6 warna yang ditawarkan pada model ini iaitu merah, silver, biru, hitam, putih dan kelabu. Suzuki optimis dengan penerimaan model ini di Thailand dan telah mensasarkan untuk menjual 12,000 unit di pasaran Thailand pada tahun ini.

sistem suspension Suzuki Swift Facelift 2021

Agak-agaknya model ni bakal masuk Malaysia tak? Seperti yang sedia maklum, Suzuki dah keluar daripada pasaran Malaysia sejak 2016 lagi. Tiada lagi model baharu Suzuki yang masuk ke pasaran Malaysia sejak tahun tersebut. Tapi walau bagaimanapun, terdapat desas desus mengatakan bahawa mungkin ada pengedar baru berminat untuk mewakili Suzuki di Malaysia, seterusnya membawa masuk kembali model Suzuki di pasaran negara ini.

design tempat duduk Suzuki Swift Facelift 2021, interior dalaman

Sejauh manakah kebenaran ini? Pada waktu ini, ia hanyalah khabar angin. Tiada apa-apa kepastian dapat dibuat pada masa ini ditambah pula dengan penularan wabak COVID-19 yang merencatkan segala perancangan tahun ini. Sekiranya Suzuki kembali ke pasaran Malaysia, model apa yang anda paling minat untuk dibawa masuk?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now