Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Tamiya Masih Popular Di Malaysia? – Kereta Mini 4WD Jepun Yang Mencipta Fenomena

Insights

Tamiya Masih Popular Di Malaysia? – Kereta Mini 4WD Jepun Yang Mencipta Fenomena

Hobi kreatif kereta mini 4WD Tamiya telah mula berkembang di Malaysia sejak tahun 1994-1997. Pada waktu itu, populariti kereta mini berjenama Tamiya ini mula mencipta fenomena di negara ini apabila kartun Jepun, Dash! Yonkuro mula ditayangkan di Malaysia.


Dash! Yonkuro adalah kartun bersiri yang berdasarkan pada Tamiya Mini 4WD. Protagonis kartun ini, Yonkuro Hinomaru, dan rakan-rakannya, Dash Warriors, semuanya tergila-gila dengan Tamiya Mini 4WD. Cerita tersebut berkisahkan perjalanan mereka untuk ke puncak dan menyertai kejuaraan dengan prestasi terbaik Tamiya Mini 4WD mereka. Bagi mereka yang tidak tahu mengenai Dash! Yonkuro dan apa itu Tamiya Mini 4WD, artikel ini akan membantu anda memahami tentang kedua-duanya.

Tamiya Mini 4WD adalah kereta mini yang dihasilkan oleh Tamiya, sebuah syarikat Jepun. Ia adalah kereta mini paling terkenal di dunia, pertama kali dihasilkan pada tahun 1982. Kerana popularitinya, banyak syarikat di Amerika Syarikat, Singapura dan Rusia, telah menceburkan diri dalam idea kereta mini juga. Sehingga kini, terdapat pelbagai jenis Tamiya Mini 4WD yang boleh didapati di pasaran.

Dash! Yonkuro,anime,tamiya mini 4wd,

Antara model Tamiya Mini 4WD yang pernah muncul dalam kartun Dash! Yonkuro:

1. Dash-1 Emperor (model 18012)

dash-1 emperor,tamiya mini 4wd,jepun

2. Dash-2 Burning Sun (model 18015)

dash-2 burning sun,tamiya mini 4wd,jepun

3. Dash-3 Shooting Star (model 18019)

Dash-3 Shooting Star,tamiya mini 4wd,jepun

4. Dash-4 Cannonball (model 18023)

dash-4 cannonball,tamiya mini 4wd,jepun

5. Rising Bird (model 18017)

rising bird,tamiya mini 4wd,jepun

Selain menonjolkan perlumbaan Tamiya, sesi tune-up serta casis pertama Tamiya juga ditampilkan dalam kartun ini. Ini menggalakkan lebih ramai belia pada waktu itu untuk menceburi hobi kreatif ini. Kereta Tamiya ini juga mempunyai jenis casis berbeza yang menawarkan kelebihan masing-masing.

Jenis Casis Tamiya

1. Casis MA

casis,tamiya mini 4wd,spesifikasi

2. Casis MS

casis ms,tamiya mini 4wd,spesifikasi

3. Casis Super-II

casis super-II,tamiya mini 4wd,spesifikasi

4. Casis AR

casis AR,Tamiya Mini 4WD,spesifikasi

*Kredit foto: Tamiya Project

Populariti kartun serta kereta mini Tamiya semakin meningkat dan menyebabkan ledakan pelbagai kejohanan lumba kereta Tamiya Mini 4WD di serata dunia. Kini, perlumbaan Tamiya bukan lagi hanya sekadar mengenai kelajuan kereta. Ia lebih berfokuskan tuning kereta mini tersebut supaya ia lebih hebat dari seluruh aspek seperti kelajuan dan keseimbangan kerana keupayaan kereta tidak bergantung pada pemandu, tetapi bergantung pada kereta tersebut yang bergerak dengan sendiri.

tamiya mini 4wd,alat ganti,parts

Bagi mendalami hobi ini, penggemar Tamiya bertindak selaku jurutera yang mengubahsuai serta menambahbaik model kereta mini masing-masing agar mencapai spesifikasi yang dimahukan. Secara tidak langsung, ia bukan sahaja menambah ilmu permotoran seseorang, malah ia turut memberi kepuasan kepada mereka.

Persoalannya, adakah hobi mengumpul serta berlumba Tamiya Mini 4WD ini masih wujud di Malaysia? Meskipun zamannya sudah bertahun-tahun berlalu, namun ternyata masih terdapat sekelompok peminat yang masih mengekalkan sukan kereta mini 4WD ini sebagai hobi mereka.

Project Tamiya,Seremban,Tamiya Mini 4WD

Sebagai contoh, Tamiya Project yang berpangkalan di Seremban telah menghasilkan ramai pelumba muda Tamiya Mini 4WD. Mereka turut menyediakan litar khas sebagai tempat berlatih selain menganjurkan perlumbaan mingguan, bulanan serta tahunan di kedainya serta di luar. Aktiviti sihat ini dapat membantu para belia mengisi masa lapang dengan perkara berfaedah.

perlumbaan tamiya,hari belia 2017,harian metro*Kredit foto: Harian Metro

Selain itu, hobi ini juga pernah dibawa ke Putrajaya semasa Hari Belia 2017 di mana Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menganjurkan perlumbaan Youth Tamiya yang menyaksikan seramai 100 belia mengambil bahagian dalam dua kategori dipertandingkan iaitu semi attack dan time attack. Di fahamkan, penganjur menerima lebih banyak penyertaan pada ketika itu namun ekoran kekangan masa, hanya 100 penyertaan dibenarkan.

tamiya mini 4wd,Festival Gegar Kelantan

Pada tahun 2019 pula, sukan kereta lumba Tamiya Mini 4WD masih lagi tersenarai sebagai aktiviti yang dianjurkan di Festival Gerakan Belia Kelantan (Gegar). Pada tahun lalu pula, Jabatan Belia dan Sukan Negeri Sarawak telah menganjurkan Showcase Belia sempena Sambutan Hari Belia Peringkat Negeri Sarawak 2020 yang menampilkan pameran Tamiya untuk dipertontonkan pada umum. Ini menunjukkan bahawa golongan yang masih memperjuangkan Tamiya Mini 4WD sebagai hobi masih wujud dalam kalangan kita.

tamiya mini 4wd,1 utama,tamiya underground

Namun tidak dinafikan, pandemik yang sedang melanda negara dan dunia ini sedikit sebanyak telah membantutkan banyak aktiviti-aktiviti kedai serta kelab-kelab Tamiya di seluruh negara. Dengan pelaksanaan PKP dan Lockdown, kebanyakan kedai Tamiya terkesan dan ada yang terpaksa gulung tikar. Malah, salah satu kedai Tamiya yang popular di Malaysia, Tamiya Underground telah mengumumkan penutupan kedainya di 1 Utama pada Mac 2020 meskipun sudah 15 tahun beroperasi. Kedai ini banyak membawakan perlumbaan Tamiya bertaraf Asia dan Dunia. Walau bagaimanapun, mereka berkata kedai tersebut akan membuat kemunculan semula dalam versi atas talian bagi memudahkan pembeli untuk mendapatkan stok alat ganti dan sebagainya.

tamiya malaysia,tamiya underground,tamiya mini 4wd,malaysia

Diharapkan negara ini bakal pulih dari wabak COVID-19 supaya sukan permotoran seperti ini dapat berkembang dengan lebih baik lagi agar ia tidak mati ditelan zaman dan kembali mencipta fenomena dalam kalangan belia di negara ini.

koleksi tamiya,tamiya mini 4wd*Kredit foto: Tamiya Blog

Secara jujurnya, adakah anda tergolong sebagai salah seorang daripada peminat tegar Tamiya Mini 4WD di negara ini? Jika benar, kongsikan dengan kami apa yang membuatkan anda betul-betul tertarik dengan Tamiya Mini 4WD ini.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now