Latest Live Life Drive


SUV vs Sedan – Yang Mana Patut Anda Pilih?
Featured

SUV vs Sedan – Yang Mana Patut Anda Pilih?

Buying Guides

Tidak dinafikan, kereta merupakan antara jenis pengangkutan yang paling popular di Malaysia. Selain faktor keselesaan, kereta juga menawarkan ciri-ciri teknologi serta keselamatan yang tinggi kepada pemandu serta penumpang. Untuk memenuhi permintaan orang ramai, pelbagai jenis kenderaan telah dihasilkan, antaranya adalah SUV dan Sedan.


Di pasaran dunia dan Malaysia ketika ini, permintaan orang ramai terhadap kereta jenis SUV ini semakin meningkat. Lihatlah bagaimana sambutan yang diterima Proton X50 dan Perodua Ativa yang dilancarkan sebelum ini meskipun dalam keadaan pandemik seperti sekarang. Antara faktor yang mendorong perkara ini berlaku adalah berdasarkan rupa bentuk, gaya hidup dan SUV boleh didapati dalam pelbagai segmen, menjadikan ia boleh didapati dengan harga mampu milik.

perodua ativa,SUV,Perodua

Demam SUV di Malaysia ternyata masih kuat. Mana taknya, dulu SUV seperti Mitsubishi Pajero dihasilkan menggunakan platform Ladder Frame yang lebih kukuh seakan lori menjadikan ia tidak praktikal untuk kegunaan harian. Kini, banyak SUV yang dihasilkan menggunakan casis unibody dan monocoque manakala sistem 4WD juga diganti dengan FWD yang memberikan mutu pemanduan yang lebih baik dan lebih penjimatan minyak kerana hanya dua roda yang dipacu. 

proton x50,suv,proton,geely

Malah ada yang sanggup menunggu sehingga 8 bulan hanya untuk mendapatkan SUV popular seperti X50. Bukan itu sahaja, tawaran menarik SUV pada masa ini membuatkan mereka yang sedang mencari kereta Sedan untuk kegunaan keluarga sebelum ini berpaling tadah dengan membeli SUV. Anda perlu ingat bahawa beza SUV dan Sedan ini bukan hanya terletak pada ruang dan praktikaliti sahaja. Ada banyak lagi perkara lain yang perlu anda ambil kira.

Apa itu SUV?

SUV,Honda BR-V

SUV dikenali sebagai Sports Utility Vehicle atau kenderaan utiliti sukan yang direka seperti kereta wagon yang menggunakan casis trak ringan. Ia mungkin atau mungkin tidak hadir dengan sistem pacuan empat roda yang membolehkan ia digunakan di atas jalan raya mahupun off-road. SUV mempunyai ciri gabungan antara trak pikap, Sedan, kereta mini dan Sedan besar.

Bahagian badan SUV dipisahkan kepada 2 bahagian, iaitu bahagian enjin dan bahagian penumpang yang bersambung dengan bahagian kargo. Oleh kerana SUV lebih tinggi daripada Sedan, ia mempunyai pusat graviti yang lebih tinggi.

Apa itu Sedan?

sedan,proton saga r3,limited edition

Sedan merupakan jenis kereta paling biasa di mana kereta ini terbahagi kepada 3 bahagian iaitu enjin, penumpang dan kargo. Ruangan kabin Sedan terdiri daripada dua barisan tempat duduk. Kereta jenis ini juga mempunyai pusat graviti yang rendah serta kebiasaannya mempunyai empat pintu.

Sedan datang dalam beberapa jenis iaitu Notchback, Fastback, dua pintu, Hardtop, Hatchback dan lain-lain.

Perbezaan SUV dan Sedan

Jenis kereta SUV Sedan
Jumlah tempat duduk 5 - 6  4 - 5
Bahagian kereta 2 bahagian: enjin + penumpang dan kargo (disambungkan) 3 bahagian: enjin + penumpang + kargo
Ground clearance dan pusat graviti Tinggi Rendah
Saiz tayar 17-19 inci 14-17 inci
Penggunaan bahan api Lebih mahal kerana besar, berat Lebih murah kerana ringan dan kecil
Sudut pandangan pemandu Tinggi, luas dan jauh Rendah, dan terhad
Jalan yang bersesuaian Jalan rata, jalan bukit, jalan tidak rata, jalan berbonggol Jalan rata, jalan bukit dan jalan berliku
Kos penyelenggaraan Kebiasaannya lebih tinggi berbanding Sedan Kebiasaannya lebih murah berbanding SUV
Perbezaan lain
  • Dibina untuk menempuhi permukaan jalan yang teruk
  • Boleh membawa lebih banyak beban, kerusi belakang boleh dilipat
  • Sukar bergerak lincah, mudah bergoyang ketika melalui jalan berliku kerana pusat graviti tinggi
  • Reka bentuk yang sporty
  • Dibina untuk menekankan aspek keselesaan kepada pemandu
  • Ruang penumpang belakang yang lebih selesa
  • Lebih mampu milik
  • Lebih stabil untuk bergerak lincah, tak mudah bergoyang

Kebanyakan SUV mempunyai 2-3 barisan tempat duduk yang memuatkan sehingga 5-7 tempat duduk pada ruangan kabin kereta. Berbeza pula dengan kereta Sedan yang hadir dengan dua barisan tempat duduk yang boleh memuatkan 4-5 penumpang sahaja. Meskipun lebih banyak tempat duduk, namun kebiasaannya, ruang tempat duduk belakang pada kereta Sedan lebih luas dan selesa berbanding SUV kerana tidak bercampur dengan ruang kargo. 

interior,sedan,tempat duduk,

Selain itu, bahagian pada badan kereta ini turut berbeza antara kedua-dua jenis kereta ini. SUV mempunyai 2 bahagian sahaja iaitu bahagian enjin dan bahagian kabin penumpang yang bersambung terus ke kargo. Berbeza pula dengan Sedan kerana Sedan terbahagi kepada 3 bahagian iaitu enjin, kabin dan kargo yang berasingan.

outlander,interior,7 tempat duduk,suv

Berdasarkan saiz dan rupa bentuk, SUV kebiasannya hadir dengan rupa bentuk yang lebih sporty berbanding Sedan. Saiz SUV juga lebih tinggi dan lebih berat berbanding Sedan menjadikan penggunaan bahan api bagi SUV agak sedikit tinggi berbanding Sedan yang lebih ringan. Oleh kerana SUV lebih tinggi daripada Sedan, ia dapat memberikan pandangan hadapan yang lebih tinggi dan luas kepada pemandu berbanding Sedan yang sedikit rendah dan terhad. 

mazda cx3,suv

Sekiranya kita mengikut hukum sains, SUV yang lebih tinggi berbanding Sedan mempunyai pusat graviti yang lebih tinggi. Ini menyebabkan sesetengah kenderaan ini sedikit kurang stabil apabila menyusuri laluan yang berliku ketika bergerak laju. Sedan pula tiada masalah untuk bergerak laju di jalan berliku kerana mempunyai pusat graviti yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, SUV sekarang lebih mementingkan keselesaan pemandu, malah ada SUV yang menawarkan pemanduan yang lebih baik berbanding Sedan. Kereta SUV juga lebih sesuai untuk melalui permukaan jalan tak rata atau teruk kerana mempunyai ground clearance yang lebih tinggi berbanding Sedan.

honda accord,sedan

Meskipun banyak SUV mampu milik yang ditawarkan di pasaran pada ketika ini, anda perlu sedia maklum bahawa kebanyakan SUV menggunakan tayar yang lebih besar berbanding Sedan. Jika anda sudah terbiasa dengan harga tayar sedan yang bersaiz 14 hingga 17 inci, anda mungkin akan senak perut melihat harga-harga tayar bagi SUV ini yang kebanyakannya bersaiz antara 17-19 inci. 

proton x70,suv,geely

Bukan sahaja untuk tayar, tetapi kos penyelenggaraan keseluruhannya juga lebih mahal berbanding Sedan. Bila saiz tayar dah besar, anda bakal memerlukan brake pad dan cakera brek yang lebih besar dan mahal. Bagi SUV yang hadir dengan sistem AWD, anda perlu tukar minyak pada gandar belakang mengikut jadual yang ditetapkan untuk memastikan SUV anda sentiasa dalam keadaan baik. Walau bagaimanapun, kebanyakan SUV segmen-B dan segmen-C yang ditawarkan di Malaysia kini berada dalam versi pacuan roda hadapan atau FWD yang lebih menjimatkan berbanding AWD. 

proton persona,black edition,limited edition,sedan

Ada pelbagai jenis SUV dan Sedan pelbagai jenama yang ditawarkan di negara ini pada waktu ini. Anda boleh mendapatkan perbezaan yang lebih tepat antara model Sedan dan SUV pilihan anda berdasarkan spesifikasi, ciri keselamatan dan teknologi, bahagian (compartments), jarak antara badan kereta dan tanah, penggunaan bahan api, kelebihan, kos penyelenggaraan dan harga.

sedan vs suv,bezza,honda city,saga,ativa,x50,x70,mazda cx3

Pendek kata, meskipun reka bentuk SUV sangat menarik, ianya merupakan kereta yang kukuh, tinggi dan berat yang memerlukan bahan api yang lebih kuat berbanding Sedan. Kereta Sedan pula dianggap sebagai kereta keluarga yang mementingkan keselesaan kepada pemandu dan penumpang kerana mempunyai pusat graviti yang rendah serta talaan suspensi yang lebih seimbang. Sedan juga lebih ringan dan jimat bahan api kerana saiz dan beratnya. 

Yang paling penting, kenal pasti dahulu keperluan anda pada masa ini. Bagi anda yang sudah terbiasa dengan kereta Sedan, pastikan anda kaji dahulu segala info mengenai kos pemilikan SUV sebelum menukar kereta. Jangan terkejut pula apabila SUV pilihan anda kelak akan menggunakan lebih banyak bahan api berbanding Sedan sebelum ini. Jika anda mahu mencari kereta untuk kegunaan harian, hal bajet (bayaran bulanan, servis dan lain-lain) merupakan perkara terpenting yang perlu anda ambil kira sebelum membeli.

Belilah kereta ikut keperluan, bukannya ikut nafsu. Tapi kalau anda mampu, tiada siapa yang halang!

Why You Should Buy A Honda Jazz Over The Perodua Ativa
Featured

Why You Should Buy A Honda Jazz Over The Perodua Ativa

Insights

Did you know, that not all SUVs have more practicality than your modest hatchback?


The simple reason why more and more manufacturers are churning out crossovers and SUVs than ever before is that they are an easy sell. With more buyers falling for the raised look, it's hard for manufacturers to disregard this demand, which in return makes them a quick buck. 

There's an opinion that people are buying SUVs because "taller cars imply size, and size implies prestige". And while there are some who fall for this false reading, some fall for an even worse school of thought, which is that SUVs are more practical.

BMW X7 and Mercedes-Benz GLS seat configuration

Okay, there's no doubt that full-sized SUVs like the behemoth BMW X7 and Mercedes-Benz GLS provide more practicality than your average car. But what about these crossovers like the Perodua Ativa? Are they any more practical than, let's say, a well-engineered hatchback like the Honda Jazz? Let's find out.

Honda Jazz VS Perodua Ativa

The Honda Jazz is a B-segment hatchback and to some, the Perodua Ativa might be irrelevant in this argument because it's considered more of an A-segment SUV rather than a B-segment SUV. But then again, if we look at the dimensions of the Myvi, which is a B-segment car, then you would say that the Ativa is a B-segment SUV, because all of its dimensions except for its width (only slightly) are larger than the Myvi.  

Let's save that argument for another day because we're here to look at whether the Perodua Ativa is more practical than the Honda Jazz. Before we proceed, let's look at some dimensions.

                                                           Perodua Ativa VS Honda Jazz

Index Perodua Ativa Honda Jazz
Length (mm) 3,995 3,989
Width (mm) 1,695 1,694
Wheelbase (mm) 2,525 2,530
Height (mm) 1,620 1,524
Boot Space (litres) 369 330
Curb weight (kg) 1,035 1,099
Price (top-spec) RM71,200 RM84,955

On paper, it does seem like the Honda Jazz is a slightly smaller car than the Perodua Ativa, but the Jazz is not called the practicality king without reason. Ever since its arrival in 2014, the Honda Jazz has been known as the car with class-leading space. 

Honda Jazz, centre fuel tankThe simple reason for this is not because of how it measures up, but more because of its ingenious interior use of space. There are two main things that give it class-leading space; first, the unique centre position of its fuel tank, which allows for versatile loading space from different angles, and the second, its Ultra Seats.

Honda Jazz, Ultra seats

The Ultra Seats is a creative use of space because you can flip them into various configurations, helping you fit whatever it may be. It has, Refresh Mode for when you need to have a lie-down, Long Mode for when you need to haul something long, a Tall Mode for when you need to carry tall items, and Utility Mode for when you need to carry bulky items. All of these different types of seating configurations were designed to help make your life easier and make the Jazz the only car you will ever need. 

Although the Perodua Ativa can be considered somewhat practical, It's hard to say that it'll be more practical than the Jazz. So this begs the question if budget permits and rugged looks are not essential and space and practicality is, why not buy a well-designed hatchback like the Honda Jazz?

But what of safety? Isn't taller safer?

But not everybody is after practicality as there are those who buy a taller car because they think taller is safer. Technically this is true but the car has to be bigger and heavier which provides better crash protection than a lighter and smaller one. Since the Ativa is not that much bigger and heavier than the Jazz, the body protection it delivers is potentially the same. 

Jeep Moose test

Then there is centre of gravity. A car that is closer to the centre of gravity will generally have less chance of toppling over than a car that is far away from it. This would mean that most hatchbacks that are closer to the ground will be safer than SUVs. 

Then there is the opinion that hatchbacks are econoboxes where people generally think they are budget cars and light on safety kit. Well, most hatchbacks these days come with extensive passive and active safety. Even the Ativa's little brother, the Axia comes with Advanced Safety Assist 2.0 which is basically an electronic hazard perception device that helps detect danger and informs the driver.

Generally, SUVs consume more fuel too as they weigh more. The engine will need to work more to get it going. The heavyweight also puts an extra burden on the tyres which will wear out faster compared to a lighter hatchback, so if you want to save money, a hatchback will be lighter on your pocket.

The Jazz is bidding farewell...

Another reason why you should buy the Jazz over the Ativa is that the Jazz will be more precious than most crossovers soon, as it will be discontinued. Your chance to own a very reliable workhorse might be coming to an end soon especially if you're looking for one brand new but if you're looking for a second-hand unit, then really there is no better place than Carlist.my. Upon last checking there are 1,132 listings for pre-owned Honda Jazz's all over Malaysia. 

2021 Honda City Hatchback Malaysia

Of course, we also have the impending arrival of the Honda City Hatchback which if pandemic permitting should see a local launch In 2021. The City Hatchback whilst being a stretched version of the Honda City will carry-forward the Ultra Seats from the Jazz. It will also have the same amount of seating configurations and is expected to be priced from RM80k to RM100k.

So a well-designed, customizable hatchback or SUV? 

 

 

 

BMW’s First EV ‘M’ Model Debuts - Introducing The 2021 i4 M50
Featured

BMW’s First EV ‘M’ Model Debuts - Introducing The 2021 i4 M50

Auto News

For the longest time, BMW M has been known to produce some of the most potent internal combustion sports sedans and coupes that the world has ever seen. However, all of that is about to change with the debut of its first all-electric performance sedan, the BMW i4 M50.


2021 BMW i4

As the much-anticipated i4 enters series production, ahead of the earliest market introductions in November – two variants have been announced:

  • BMW i4 eDrive40 (Driving range: up to 590km – WLTP)
  • BMW i40 M50 (Driving range: up to 510km – WLTP)

2021 BMW i4 M50

In both cases, the i4 is powered by a compact 83.9 kWh battery specially designed for the BMW i4 and positioned low down in the vehicle floor with an extremely low cell height of 110 millimetres - up to 53 millimetres lower than in the BMW 3 Series sedan.

The i4’s ‘fifth generation’ eDrive platform and electrical architecture integrates the drive system in which the electric motor, transmission and power electronics sit in a single housing. Besides that, the i4’s battery also delivers an impressive power density of up to 2.14 kW/kg of weight.

2021 BMW i4 M50 front

Separately an integral heating and cooling system with heat pump function manages operating temperatures for interior climate, high-voltage battery and drive system further optimising the compact yet efficient packaging of the vehicle. Anticipatory thermal management for the high-voltage battery further optimises charging efficiency.

2021 BMW i4 M50 e-motor

In both variants, the Combined Charging Unit (CCU) allows the use of DC fast-charging stations with an output of up to 200 kW. This allows the i4 M50 to recharge from 0-140km of driving range in just 10 minutes.

Power is rated at 340hp in the rear-wheel-drive only eDrive40 while the M50’s powertrain outputs 544hp. However, that’s not the end – the M50 is also equipped with a Sport Boost feature which further squeezes the two electric motors for maximum system torque of 795 Nm. This gives the i4 Porsche Taycan rivalling acceleration of 0 to 100 km/h in just 3.9 seconds.

2021 BMW i4 M50 rear

The M50 can also be optionally supplied with the BMW IconicSounds Electric which enables integration of new sound variants created as part of a collaboration with film music composer Hans Zimmer.

In terms of aesthetics – the i4 M50’s fastback sedan’s exterior is highlighted by an aggressive looking front bumper which houses larger air inlets at either side, while a largely blacked out kidney-grille now integrates the i4’s camera, ultrasonic and radar sensors. Along the flanks, the muscular bodylines are complemented by the darkened side skirts and iconic ‘M gills’ finished in black.

2021 BMW i4 M50 side

Large 20-inch wheels are offered as standard. It’s much the same at the rear – with the lower regions of the bumper and diffuser in contrasting dark colours. The keen-eyed will also spot a gurney flap at the top edge of the bonnet that adds downforce.

On the inside, the i4 features an interior not unlike the conventional 3/4 Series but with the addition of a curved single piece screen (made up of a 12.3-inch information display and 14.9-inch control display) atop the dashboard. Lower down, a newly designed centre console features a futuristic control panel for the gear selector lever, latest-generation BMW iDrive controller and function keys.

2021 BMW i4 M50 interior

The M50, as customary for ‘M’ cars will be offered with sports seats, a sports steering wheel, and unique interior trim packages. Separately, the i4 features the latest BMW Operating System 8 which allows for fast data transmission using 5G, and over the air updates, keeping the i4 fresh and up to date.

On the safety front, the i4 is offered with around 40 driver assistance functions which include Front-collision warning, Speed Limit Info and Lane Departure Warning, Park Distance Control and Reversing Assist Camera fitted as standard. Optional Active Cruise Control with automatic Speed Limit Assist and Parking Assistant Plus are also optionally available.

2021 BMW i4 M50 back

The earliest market deliveries of the BMW i4 will begin in November 2021, however, BMW Malaysia has already teased the model locally, will the i4 M50 make it here too?

In A Bright EV-Centric Future, Will Perodua Be Left In The Dark?
Featured

In A Bright EV-Centric Future, Will Perodua Be Left In The Dark?

Insights

Firmly set in the number one spot when it comes to sheer vehicle volume in Malaysia, Perodua has helped mobilise the population like no other automaker. Proton, for their efforts, played an undeniably pivotal role in transforming the country into one that placed the car at the centre of our lives.


The dynamics have definitely shifted just in the past few years. In 2021, Proton is no longer the independent firm it once was with Chinese automaker Geely having a sizeable say in their future plans. Though they have veered away from in-house efforts and cars that are ‘totally’ Malaysian, this tie-up means their future looks brighter than ever.

2019 Geely SX11 - Russia

Two of the newest Proton models, the X70 and X50 have singlehandedly transformed their standing in sales, even if does mean a return to badge-engineering like those early days with Mitsubishi, making their operation - as it stands now - quite similar to that other national automaker.

Meanwhile, Perodua is pretty much playing the same game they always have been, leveraging the local supply chain and workforce in tandem with the relationship they have with Toyota subsidiary Daihatsu to consistently roll out practical, highly functional cars that are high in value at a great affordable price.

2020 Perodua Bezza Launch

They’ve also always managed to stay out of each other’s way in terms of vehicle sizes and price points, but not by much. Certain B-segment models now have overlapping customer bases such as the Proton Saga and Perodua Myvi or Bezza while a small but noticeable price gulf separates the Ativa and X50.

This is a longstanding coexistence strategy, helping the two brands thrive in different spaces and, for better or worse, dominate the automotive landscape in Malaysia to the detriment of foreign brands. However, this relatively equal standing could be set to change with the advent of electrification.

2018 Toyota Prius Prime

Put simply, Perodua doesn’t have much up their sleeves when it comes to hybrids and EVs. And that’s because Daihatsu doesn’t have much up their sleeves. And that’s because Toyota doesn’t….oh wait, actually they do have quite a long history of (parallel) hybrids. They're one of the pioneers in the category, in fact, and are doubling-down on it each year.

However, they have always been hesitant to commit to fully electric or even plug-in hybrid vehicles. Try naming me a current production Toyota or Lexus PHEV or full EV - you’ll fit the count onto one hand.

2019 Toyota RAV4 PHEV

As unenthusiastic as they might be about full-on electrification, they certainly are preparing for it. Toyota has baked in support for electric powertrains when designing their TNGA platform that currently underpins everything from the GR Yaris to the RAV4, and this just-in-case approach has trickled into Daihatsu’s DNGA as well.

That said, neither Perodua nor Daihatsu have any real reason to aggressively pursue electrified vehicles at the moment. Given the current cost of the technology, its implementation, and mass-producing a fully or partially electric powertrain would likely spike the prices of their cars well beyond what either brand’s customers are comfortable with paying.

Perodua Press Conference

Furthermore, the more medium-to-long term benefits such as running costs do not seem justifiable as their cars are already very economical on fuel and are easy to maintain. No matter where you look, the number of publicly available charging stations are still much too few and scattered, adding to the complexity of ownership while limiting a driver's freedom of movement.

The reality is that we’re at least a good decade away from EV technology and infrastructure getting to a point where mass adoption becomes likely, and that’s a very optimistic prediction centred on wealthier first world countries.

Geely Carbon Methanol Test Cars

The phasing out of combustion-powered cars will take a much longer time in developing nations, Malaysia included, and even that isn’t a guarantee as progress continues on the development of synthetic fuels that are much cleaner for the environment and fully backwards compatible with cars that need petrol or diesel to run. While fossil fuel is dwindling, ICE cars have legitimate staying power.

Until the majority of the world moves on from internal combustion, there won’t be any pressing motivation for Daihatsu or Perodua to start doing things differently. That’s not to say that their newer cars will be totally void of electrified elements, though. Quite the contrary.

Porsche 911 GT3 RSR eFuel

In the coming years, we will likely see a large portion of their cars start to include mild-hybrid features such as a higher capacity electrical architecture and an electric generator in place of a conventional starter motor. In addition to supporting idle stop-start, the system will be able to harvest energy from heat and braking to feed back into the driveline, improving fuel economy.

Proton, on the other hand, could need a more robust electrification plan to remain competitive within the decade, especially as we now know their aspirations include a larger focus on export markets and becoming a global brand.

Geely Geometry

Fortunately, with Geely on their side, they are more than capable of delivering plug-in hybrids and fully electric cars to market (not necessarily in Malaysia). At this point, it's just low-hanging fruit and just a matter of how and when not if.

Among other avenues, all they would need to do is tap into the vast reservoir of EV tech already being deployed in Volvos, an automaker that is not only selling their own fully electric vehicles (with more on the way) in the form of the XC40 Recharge, C40 Recharge, and by extension, the Polestar 2, but has committed to becoming a "fully electric car company" by 2030. The Swedes also seem very eager to share.

Geely CMA Platform

For now, the fight for domination in a future of electric-powered mobility seems to be relegated to the upper tiers of the automotive industry - a brawl that Daihatsu and Perodua are only too happy to stay clear of. Luckily for them, the world is still very far away from being EV-centric, so they can literally let everyone else trade blows. Only when the dust does settle might we start to see them doing things differently.

Top 5 Petrolhead Series On Netflix To Help Get Through The Lockdown Period
Featured

Top 5 Petrolhead Series On Netflix To Help Get Through The Lockdown Period

Insights

Netflix and chill: The top 5 petrolhead series to keep you occupied and off the road this lockdown 3.0!


For almost every Malaysian, the current nationwide Lockdown 3.0 between 1-14 June 2021 will mean that we are mostly limited to the confines of our home, as there is an enforcement of travel restrictions for inter-district and inter-state travel.

This is a big bummer for car enthusiasts as we feel like our wings have been cut off. With no horsepower and road to help with our mechanical addiction, perhaps it's best to look to Netflix to help fill the void. 

No matter what your interests are, Netflix has the show to keep you preoccupied during this lockdown. With that being said, here are some of the best car-junkie programmes currently available on Netflix, that delivers that high-octane thrill or greasy satisfying restoration urge.

Fastest Cars

Those who dream of building a sleeper and beating factory standard fast cars at the traffic light should definitely tune in to Fastest Cars. The drivers of exotic supercars put their street cred on the line against deceptively fast sleeper cars built and modified by true gearheads. Can the build not bought ethos persevere? You'll have to check Fastest Cars to find out.

Car Masters: Rust to Riches

Car Masters Rust to Riches gives you an inside look at the famous Gotham Garage, wherein every episode, these modification experts transform an old rust bucket into a one-of-a-kind piece of automotive art. With the final products giving such builders like Chip Foose a run for his money, Gotham Garage definitely creates some of the most stunning resto-mods out there.

Rust Valley Restorers

Love seeing neglected old cars brought back to their former glory? Then Rust Valley Restorers is for you. What makes Rust Valley Restorer different from other restoration programs is the personality of Canadian, Mike Hall and his crew. Also, unlike other restoration shows where celebrities are the main target, this one focuses on the average Joe customers with average Joe budgets. 

Formula 1: Drive to Survive

For motorsports and Formula 1 enthusiasts, this series is a deep dive and an immersive journey behind the scenes of recent Formula One. It significantly exposes drivers, managers and team owners who live life in the fast lane — both on and off the track — during each cutthroat season of Formula 1 racing.

Hyperdrive

More of a gymkhana fan? Then this reality competition about street racing where the skills of elite drivers in staged scenarios and obstacle courses will be on display is the one for you. Although this is only a one-season ten-episode show, it's still definitely worth watching, especially when elite street racers from around the world test their limits in supercharged custom cars on the biggest, baddest automotive obstacle course ever built. The obstacle courses are really quite something!