Betul Ke Wanita Boleh Mempengaruhi Pembelian Kereta Lelaki?

Insights

Betul Ke Wanita Boleh Mempengaruhi Pembelian Kereta Lelaki?

Betul ke, wanita boleh mempengaruhi pilihan kereta seorang lelaki ataupun itu hanya cakap kosong sahaja?


Bulan lalu, tular di media sosial tentang seorang isteri muda yang mengidam dibelikan sebuah kereta mewah jenis Lamborghini yang berharga RM3 juta daripada suaminya. Perkongsian video si isteri ini telah meraih lebih 4 juta tontonan dan hampir 100 ribu komen dari wargamaya, yang rata-rata terhibur dengan permintaan mahal si isteri.

*Kredit video: Facebook Viral Video 

Di dalam video berdurasi 1 minit 21 saat ini, si suami turut berkata “Membazir la, yang” sambil si isteri berkali-kali ulang “Baby yang nak…” merujuk kepada anak di dalam perutnya.

Lepas sebulan lebih memujuk, akhirnya si suami hadiahkan kereta Lamborghini idaman kepada isterinya yang rupanya telah dibeli 6 bulan yang lalu sebelum video ini menjadi viral. Sweet kan? 

*Kredit foto: ayunieso_

Komunikasi Kunci Utama 

Situasi sebegini sering terjadi di dalam hubungan suami isteri apabila melibatkan pembelian dengan jumlah yang besar seperti rumah, kereta dan sebagainya. Perbincangan antara pasangan sangat penting kerana pembelian aset sebegini akan memberi impak kepada kewangan dan masa depan keluarga. 

Persoalannya, adakah wanita sebagai isteri atau bakal suri hati dapat mempengaruhi keputusan suami? Jawapannya, walau pahit untuk ditelan, adalah ya

Masyarakat kita sering disogokkan dengan status suami sebagai ketua keluarga, tapi harus diingat, isteri ialah Menteri Kewangan dalam rumahtangga. Apa sahaja perbelanjaan harian kebiasaannya ditadbir dengan baik oleh isteri, maka pembelian sebuah kereta baru sebagai kereta pertama keluarga atau mungkin menggantikan kereta yang lama juga, haruslah mendapat ‘kelulusan’ dari isteri. 

A Happy Wife, A Happy Life

Seorang usahawan wanita berjaya berkongsi kisahnya di media sosial tentang si suami yang ingin membeli kereta mewah berjenama Ferrari tapi dia tidak izinkan kerana merasakan ia satu bentuk pembaziran. Alasannya, lewat usia sebegini tidak sesuai untuk memandu laju dan risaukan keselamatan suaminya. 

*Kredit: Facebook Eriyca Baiduri 

Si suami tidak mengalah dan kerap memujuk isterinya dan setelah hampir 2 tahun, dia mendapat keizinan untuk membeli kereta idamannya dengan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan isterinya seperti jumlah polisi insurans harus dinaikkan dan meletakkan tabungan simpanan khas untuk kenderaan baharu ini. 

Walaupun suami usahawan ini boleh dan mampu untuk membeli kereta tanpa merujuk kepada isterinya tapi dia memilih untuk berbincang dan melibatkan isteri dalam urusan pembelian kereta. Apabila ditanya mengapa dia berbuat demikian, dia sekadar menjawab “A happy wife, a happy life”. 

Sudut Pandang Wanita 

Bagi pasangan yang ingin membeli kenderaan untuk kegunaan keluarga pula, wanita adalah calon terbaik untuk menilai kereta mana yang lebih sesuai untuk dibeli. Memetik buku The Strategy of Desire oleh Ernest Dichter, dia merumuskan sudut pandang wanita dalam pembelian kereta berbeza dengan seorang lelaki. Ini kerana wanita akan menilai dari aspek dirinya sebagai seorang pemandu dan juga penumpang kereta tersebut, berbanding lelaki yang hanya menilai dari sudut pandang seorang pemandu kereta sahaja. 

Wanita cenderung untuk memikirkan soal keselamatan dan keselesaan diri dan anak-anak dalam pemilihan kereta. Antaranya fungsi child lock, keluasan ruang simpanan dan penjagaan kusyen kereta, manakala lelaki lebih tertumpu kepada aspek kelajuan, prestasi enjin dan harga kereta. Dichter turut menyarankan golongan lelaki dan para suami untuk menerima sudut pandang wanita ketika membuat kajian kenderaan kerana kereta yang praktikal mempunyai jangka hayat lebih lama berbanding kereta berprestasi tinggi. 

Akhir kata, perbezaan pendapat dalam hubungan rumahtangga haruslah diraikan. Begitu juga dalam pemilihan kereta, berbeza pendapat itu penting supaya kedua belah pihak berpuas hati dengan pembelian kereta idaman. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now