Daihatsu Rocky & Toyota Raize e-Smart Hybrid Lancar Di Jepun - Perodua Ativa Hibrid Selepas Ini?

Auto News

Daihatsu Rocky & Toyota Raize e-Smart Hybrid Lancar Di Jepun - Perodua Ativa Hibrid Selepas Ini?

Kembar Perodua Ativa, Daihatsu Rocky dan Toyota Raize telah dilancarkan di Jepun dengan trenkuasa e-Smart Hybrid dari jenis range extender.  


Rocky dan Raize menggunakan enjin tiga silinder 1.2 liter WA-VEX yang bertindak sebagai generator atau range extender dengan kuasa 82 PS dan 105 Nm tork, yang digunakan khusus untuk mengecas bateri lithium-ion 4.3 Ah. Bateri ini seterusnya akan menghantar kuasa elektrik kepada motor elektrik yang menghasilkan 106 PS dan 170 Nm tork untuk menggerakkan keseluruhan jentera.  

Petrol yang digunakan untuk mengecas bateri sahaja membuatkan varian hibrid ini mempunyai pembakaran bahan api yang lebih cekap iaitu 28km bagi setiap liter petrol (3.6l/100km) mengikut kitaran WLTP.  

Sistem ini menawarkan pengalaman pemanduan menyamai sebuah kenderaan elektrik (EV) disebabkan tork 170Nm responsif ini dijana dari 0 RPM. Penebat bunyi yang diletakkan pada bonet dan di bawah pelindung enjin juga menjadikan bunyi enjin lebih senyap. 

Sebagai tambahan, varian hibrid ini juga didatangkan dengan ciri Smart Pedal yang membenarkan pemanduan satu pedal, dengan mod Normal dan Eco untuk melaras maklum balas pedal minyak. Pembeli juga diberi pilihan untuk menambah pembekal kuasa 1,500 watt untuk mengecas peranti elektronik atau alat elektrik lain ketika waktu kecemasan. 

 

Bagi Rocky Hybrid, gril honeycomb khas serta lencana e-Smart pada fender hadapan dan pintu but belakang membezakan model ini dengan model biasa. Tidak seperti Rocky, Raize Hybrid tidak mempunyai sebarang beza penampilan berbanding model standard, kecuali lencana Hybrid Synergy Drive di belakang. 

Peningkatan lain yang diberi adalah penggunaan brek parkir elektronik dengan fungsi Autohold, yang juga membenarkan tambahan fungsi stop and go untuk Adaptive Cruise Control yang menjadikan pemanduan di dalam kesesakan trafik lebih menyenangkan.  

Rocky dan Raize kini dilengkapi kamera dengan sistem pengesanan pejalan kaki waktu malam untuk Autonomous Emergency Braking dan tambahan jumlah tanda jalan yang boleh dibaca. Walau bagaimanapun, Raize masih tidak dilengkapi dengan fungsi Cornering Trace Assist yang terdapat pada Rocky, bertujuan memberikan amaran untuk membrek roda sekiranya ia mengesan understeer ketika memandu.  

Selain daripada model hibrid, satu lagi pilihan enjin adalah WA-VE NA 1.2 liter yang pertama kali diperkenalkan di Indonesia awal tahun lalu untuk menggantikan enjin tiga silinder turbo 1.0 liter 1KR-VET pada model pacuan roda hadapan (2WD) Rocky dan Raize. Enjin turbo itu kini hanya ditawarkan pada model pacuan semua roda sahaja (4WD).  

Kelebihan pertukaran enjin ini adalah penjimatan bahan api, di mana enjin tiga silinder NA 1.2 liter ini mampu memberikan catatan WLTP 20.7 km/l (4.8 l/100 km), iaitu 10 peratus lebih baik berbanding enjin 1.0 liter turbo tersebut.  

Di Jepun, harga untuk Rocky yang dipertingkat ini bermula dari 1,667,000 yen (RM60,700) untuk model asas varian L 1.2 liter, sementara model e-Smart Hybrid ditawarkan dalam dua versi, iaitu X HEV dan Premium G HEV, dengan harga masing-masing 2,116,000 (RM77,000) dan 2,347,000 yen (RM85,400). 

Raize pula dijual pada harga yang lebih tinggi berbanding Rocky, bermula dengan 1,707,000 yen (RM62,300) untuk varian asas 1.2 liter X, manakala varian G dan Z untuk e-Smart Hybrid dijual pada harga masing-masing 2,163,000 (RM79,000) dan 2,328,000 yen (RM85,000). 

Apabila Rocky dan Raize dah upgrade, adakah kembarnya Perodua Ativa akan mengikut jejak langkah untuk versi e-Smart Hybrid ini? Mungkin juga, kerana Perodua pernah ditemui melakukan ujian di dalam negara menggunakan varian Rocky Hybrid pada Oktober lalu.  

Sama-sama kita nantikan, okay!  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now