Kereta Rare Terpakai Milik Seorang Dato’ Diiklankan - Toyota Crown RS Advance Dijual RM250k

Buying Guides

Kereta Rare Terpakai Milik Seorang Dato’ Diiklankan  - Toyota Crown RS Advance Dijual RM250k

Sedang mencari kereta sedan mewah yang rare di Malaysia? Mungkin Toyota Crown terpakai ini boleh menjadi pilihan anda!


Model generasi ke-15 Toyota Crown yang turut dikenali sebagai S220 ini pertama kali ditunjukkan kepada umum di Tokyo Motor Show pada tahun 2017 dan mula dijual pada tahun 2018. Ketika dilancarkan, ia ditawarkan dalam 21 varian dan 3 pilihan enjin iaitu 2.5-liter dan 3.5-liter bagi pilihan hibrid manakala enjin 2.0-liter untuk model paling asas.

toyota crown,sedan mewah,toyota,rare,import,kereta terpakai

Berdasarkan iklan kereta ini, Toyota Crown terpakai yang dibina menggunakan Toyota New Global Architecture (TNGA) ini ditawarkan dalam varian RS Advance, iaitu varian kemasan tertinggi bagi pilihan enjin 2.0-liter. Dengan TNGA, kedudukan enjin kereta diletakkan lebih rendah bagi mencapai pusat graviti yang rendah.

TNGA,Toyota,platform

Sementara itu, fender hud aluminium dan pengagihan berat yang optimum antara hadapan dan belakang kereta memberikan spesifikasi inersia yang luar biasa kepada sedan mewah ini. Pendek kata, selain menawarkan keselesaan, Toyota Crown turut hadir dengan pengendalian yang responsif dan stabil.

toyota crown,sedan mewah,toyota,rare,import,kereta terpakai

Memandangkan kereta ini tidak dibawa masuk ke pasaran Malaysia oleh Toyota, model ini merupakan model grey import yang dibawa masuk ke Malaysia oleh pihak ketiga. Dalam bahasa mudah, sudah tentu tak ramai yang pakai kereta ini di Malaysia.

Spesifikasi:

  • Enjin: 8AR-FTS 2.0 liter turbo
  • Jumlah Silinder: 4, Inline
  • Output: 245 PS, 350 Nm tork
  • Transmisi: 8-kelajuan automatik

toyota crown,sedan mewah,toyota,rare,import,kereta terpakai

Toyota Crown ini juga dilengkapi dengan damper belakang berprestasi serta pendakap lantai di belakang untuk meningkatkan tindak balas stereng dan mengurangkan getaran pada permukaan jalan yang bergelombang.

Pilihan mod pemanduan juga dijadikan standard pada model ini, tetapi hanya varian RS Advance seperti ini sahaja yang menerima penambahan mod kustom yang membenarkan pemandu untuk menetapkan kombinasi output enjin, chasis serta penyaman udara yang sesuai dengan citarasa pemandu.

toyota crown,sedan mewah,toyota,rare,import,kereta terpakai

Selain struktur rangka badan kenderaan yang dioptimumkan dan susunan optimum bahan kalis bunyi, kawalan bunyi bising aktif turut diguna pakai. Bunyi yang keluar daripada pembesar suara menggunakan fasa penyongsangan untuk membolehkan pembatalan bunyi bising dan meningkatkan keselesaan di dalam kabin.

Dimensi:

  • Panjang: 4,910 mm
  • Lebar: 1,800 mm
  • Tinggi: 1,455 mm
  • Jarak Antara Roda: 2,920 mm
  • Jarak Kelegaan Tanah: 135 mm

toyota crown,sedan mewah,toyota,rare,import,kereta terpakai

Model yang diiklankan ini datang dengan warna putih (Crystal White) dan dilengkapi dengan rim 5 jejari bersaiz 8-inci. Bahagian hadapannya jauh lebih sporty berbanding model generasi sebelumnya (generasi ke-14).

toyota crown,sedan mewah,toyota,rare,import,kereta terpakai

Memandangkan ia versi RS Advance, Toyota Crown ini turut hadir dengan lampu isyarat LED secara sequential di bahagian hadapan dan belakang. Gril hadapan berjaring yang dipadankan dengan kemasan bawah bampar yang rendah memberikan profil kereta yang lebih lebar. Penambahan skirt sisi turut menyumbang kepada kestabilan kawalan yang dipertingkatkan. Selain itu, ia turut menerima empat biji ekzos dan spoiler di bahagian belakang.

toyota crown,sedan mewah,toyota,rare,import,kereta terpakai

Meskipun saiz kokpitnya sederhana sahaja, namun  ruang dalaman yang luas memberikan keselesaan kepada pemandu supaya dapat memberikan tumpuan penuh ketika memandu. Paparan meter bersaiz 8-inci diletakkan sedikit ke belakang supaya mudah dilihat oleh pemandu ketika memandu manakala paparan infotainment bersaiz 7-inci pula diletakkan berdekatan dengan kedudukan pemandu untuk memudahkan pengendalian. Selain itu, ia juga hadir dengan tempat duduk balutan kulit, sunroof dan tempat duduk elektrik.  

toyota crown,sedan mewah,toyota,rare,import,kereta terpakai

Kereta ini juga sarat dengan teknologi terkini seperti penggunaan sistem Data Communication Module (DCM) yang merangkumi pelbagai servis dengan tumpuan kepada keselamatan dan keselesaan. Sebagai contoh, kereta ini memberi maklumat penyelenggaraan berdasarkan data pemanduan masa nyata.

Untuk bahagian keselamatan, kereta ini dilengkapi dengan pakej Toyota Safety Sense generasi kedua. Antaranya termasuk sistem untuk mengelak perlanggaran dengan pengesanan pejalan kaki siang dan malam, radar dinamik bagi fungsi cruise control dengan kelajuan penuh, bantuan pengesanan lorong (LTA), lampu tinggi adaptif dan bantuan tanda isyarat jalan.

Carlist.my

Berdasarkan iklan tersebut, kereta ini masih lagi berada dalam jarak perbatuan yang rendah, iaitu hanya 22,000 km sahaja. Keadaan Toyota Crown ini masih berada di tahap yang cantik dan terjaga seakan-akan kereta baharu. Khabarnya, ia merupakan bekas hak milik seorang Dato’.

Jika anda sedang mencari kereta sedan mewah yang boleh membuatkan orang ramai menoleh ke arah kereta anda, mungkin anda boleh pertimbangkan untuk mendapatkan Toyota Crown yang berharga RM250,000 ini di Carlist.my.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now