Perodua Axia Musnah Ditimpa Pokok Berusia Lebih 100 Tahun – DBKL Tanggung Kerosakan

Auto News

Perodua Axia Musnah Ditimpa Pokok Berusia Lebih 100 Tahun – DBKL Tanggung Kerosakan

Boleh bayangkan tak apa nasib Perodua Axia yang kecil molek itu apabila ditimpa oleh pokok besar yang berusia lebih 100 tahun? Itulah yang terjadi di Bukit Bintang baru-baru ini.


Pukulan angin kencang serta hujan lebat yang melanda ibu kota sejak awal pagi itu telah mengakibatkan pokok tersebut tumbang dan menimpa sebuah Perodua Axia berdekatan sebuah hotel di Jalan Bintang, Kuala Lumpur.

Melalui gambar yang dikeluarkan, ukuran lebar batang pokok itu sahaja sudah melebihi ukuran penuh sebuah Axia. Bayangkan bagaimana keadaan Axia itu setelah ditimpa pokok berkenaan. Takkan calar sikit je, kan? Mestilah musnah habis.

pokok tumbang,perodua axia,bukit bintang*Kredit foto: Berita Harian

Pengarah Eksekutif Sosio Ekonomi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Anwar Mohd. Zain berkata, pihaknya menerima aduan mengenai kejadian itu kira-kira pukul 6 pagi pada hari Rabu, 22 Disember.

Menurut beliau, seramai 15 anggota dari 3 pasukan Skuad Kecemasan DBKL telah dikejarkan ke lokasi untuk membuat kawalan dan melakukan kerja-kerja pembersihan. Kerja pembersihan itu bermula kira-kira jam 7 pagi hari yang sama dengan bantuan beberapa jentera dan lori.

Anwar turut mengesahkan bahawa dalam kejadian ini, tiada mangsa dilaporkan cedera. Yang terkorban hanyalah sebuah kereta Perodua Axia tidak berpenghuni yang diletakkan berhampiran hotel berkenaan, manakala tiada kerosakan serius membabitkan struktur bangunan hotel terbabit.

pokok tumbang,perodua axia*Kredit foto: Kosmo

Kalau anda terfikir tentang nasib pemilik Axia tersebut, ia memang sesuatu yang malang memandangkan kereta miliknya yang musnah. Walau bagaimanapun, pemilik berkenaan boleh menuntut insurans dengan pihak DBKL berhubung segala kerosakan yang dialami dalam kejadian tersebut. Malah Anwar turut mengesahkan bahawa pihaknya telah menemui pemilik Axia terbabit dan memaklumkan segalanya berhubung perkara itu.

Pada hari yang sama pokok besar veteran ini tumbang, pihak DBKL dilaporkan telah menerima 3 lagi aduan selain kes berkenaan membabitkan pokok tumbang di sekitar ibu kota ini. Ini menandakan semua pemandu perlu lebih berhati-hati ketika memandu serta memilih kawasan letak kereta yang lebih sesuai tambah-tambah ketika cuaca buruk seperti sekarang.

perodua axia

Dalam musim cuaca tidak menentu seperti hujan lebat, ribut dan banjir, sentiasalah berhati-hati apabila meletakkan kenderaan atau melalui kawasan yang mempunyai banyak pokok kerana ia berisiko untuk tumbang.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments