Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Proton X90 Naik Genting – Bakal Jadi Kereta Hibrid Pertama Proton?

Auto News

Proton X90 Naik Genting – Bakal Jadi Kereta Hibrid Pertama Proton?

SUV baharu yang bakal dikeluarkan oleh Proton, Proton X90 dilihat sedang giat melakukan ujian jalan raya sebagai salah satu proses pembangunannya sebelum dilancarkan.


Sebelum ini kami ada melaporkan bahawa telah tular pula satu video yang menunjukkan SUV baharu Proton yang sedang diuji di jalan awam lengkap dengan pelekat penyamaran telah terlibat dalam kemalangan bersama Proton Waja.

Proton X90,kemalangan,Proton Waja

Kali ini, seorang pengguna Facebook bernama Akid Basarom telah berkongsi beberapa foto terbaru SUV 7 tempat duduk Geely Haoyue yang dikhabarkan akan dijelmakan sebagai Proton X90 sedang menguji jalan berbukit di sekitar kawasan Genting Highland. SUV tersebut lengkap dengan pelekat penyamaran seperti yang dilihat sebelum ini.

Proton X90,Geely Haoyue,Genting Highland

Meskipun model ini sudah kelihatan beberapa kali di atas jalan, namun masih tiada sebarang petunjuk dari Proton mengenai spesifikasi X90 yang bakal dikeluarkan kelak. Jika dibandingkan dengan kembarnya di China, Geely Haoyue ditawarkan dalam dua pilihan iaitu versi 5 tempat duduk dan 7 tempat duduk.

geely haoyue,okavango,proton x90,genting highland

Walau bagaimanapun, kedua-dua pilihan tersebut hanya ditawarkan dengan satu unit rangkaian kuasa enjin, iaitu 1.8-liter empat-silinder turbo yang menghasilkan 184 PS dan tork maksima 300 Nm dan digandingkan dengan transmisi sama seperti Proton X70, iaitu kotak gear klac berkembar automatik DCT tujuh-kelajuan.

geely okavango,geely haoyue,proton x90

Namun berbeza pula dengan pasaran Filipina apabila model yang sama ini dijual dengan nama Geely Okavango. Di sana, Okavango hadir dengan enjin 1.5-liter turbo tiga-silinder yang digandingkan bersama sistem hibrid ringkas 48-volt. Kereta ini menghasilkan output keseluruhan sebanyak 190 PS dan tork maksima 300 Nm.

Bagi yang tidak tahu, Proton sebelum ini telah mempamerkan Enjin MHEV di Galeri Inspirasi untuk menunjukkan pada para pembeli apa yang akan ditawarkan pada masa hadapan dan apa yang mereka boleh jangkakan dari Proton. Walaupun tiada kenyataan rasmi dari Proton, namun pameran enjin MHEV ini seakan memberi petanda positif akan model hibrid Proton tidak lama lagi.

Proton,Galeri inspirasi

Enjin yang dipaparkan di Galeri Inspirasi adalah enjin bagi model X70 dan X50 – 1.8L TGDi dan 1.5L TGDi, tetapi juga sebuah enjin 1.5L TGDi dengan BSG (Belt Starter Generator) yang mengukuhkan lagi kenyataan Proton akan mengeluarkan kenderaan hibrid tidak lama lagi. 

BSG adalah salah satu komponen dalam menjana kuasa bagi kenderaan hibrid ringan (Mild Hybrid). Gabungan BSG dengan enjin pembakaran dalaman (ICE) akan menghasilkan Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV), yang dijana oleh bateri lithium-ion 48V, yang berfungsi sebagai penghidup motor dan bank kuasa (power bank) untuk membantu enjin. 

Proton X90,Malaysia,Genting highland,geely haoyue,okavango

Oleh kerana Proton X90 ini dilihat semakin kerap berada di atas jalan raya, kesimpulan boleh dibuat bahawa model ini bakal menerjah ke pasaran Malaysia tidak lama lagi dan mungkin Proton X90 ini bakal menjadi kereta hibrid pertama keluaran Proton.Related News

Proton's Seven Seater Option - X90?

Proton's Seven Seater Option - X90?

Auto News
Being part of the Malaysian Motoring Media, of course, gives us all the right to speculate about every single new Geely automobile out there and how ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now