Teaser Volkswagen Golf Mk8 2021 Dipertontonkan – GTI dan R-Line Versi CKD?

Auto News

Teaser Volkswagen Golf Mk8 2021 Dipertontonkan – GTI dan R-Line Versi CKD?

Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah mula aktif menunjukkan teaser bagi dua varian hot hatch Volkswagen Golf Mk8 2021, iaitu varian R-Line serta GTI (prestasi tinggi).


Melalui teaser yang dipertontonkan di media sosial pengeluar kereta Jerman itu pada 13 November lalu, ia menunjukkan dua jenis model yang akan ditawarkan kepada pembeli di dalam pasaran Malaysia. Kedua-dua varian Golf Mk8 ini dikhabarkan bakal dijual di Malaysia secara CKD, bukan lagi CBU setelah model ini kelihatan sedang menjalani ujian di kilang Volkswagen di Pekan, Pahang.

Sebenarnya kereta ni dah lama dah dilancarkan di pasaran luar. Tetapi jika benar model ini akan dibawa masuk sebagai CKD, masuk akal juga mengapa Malaysia lambat sikit untuk terima sebab urusan bagi mengeluarkan kereta CKD lebih rumit prosesnya berbanding membawa masuk kereta CBU tambah-tambah ketika pandemik teruk melanda dunia.

Jom kita tengok apa yang ada dengan All New Golf Mk8 yang bakal dilancarkan ini.

mk8,volkswagen golf R-Line,2021

Volkswagen Golf R-Line

Teaser bagi model Varian R-Line ini telah ditunjuk lebih awal berbanding GTI. Teaser berkenaan menunjukkan varian R-Line ini bakal hadir dengan lampu IQ, pakej styling R-Line serta rim aloi Valencia bersaiz 17 inci. Gril hadapan serta lampu utama LED yang lebih nipis memberikan rupa yang kemas pada Mk8. Keadaan bampar yang lebih rendah turut memberikan rupa dinamik serta prestasi yang lebih responsive pada kereta ini.

mk8,volkswagen golf R-Line,2021

Selain itu, di website rasmi mereka, Volkswagen ada menunjukkan bahawa R-Line dan GTI bakal dilengkapi dengan instrumen kluster yang bersifat digital sepenuhnya bersaiz 10.25 inci. Dari segi enjin bagi R-Line, ia masih menjadi misteri tetapi ia berkemungkinan akan menggunakan enjin EA211 1.5L Turbo 4 silinder bagi menggantikan enjin 1.4 TSI meskipun masih tiada pengesahan rasmi buat ketika ini.

mk8,volkswagen golf R-Line,2021

Bagi enjin 1.5L, ia ditawarkan dengan output berbeza mengikut pasaran iaitu 130 PS/200 Nm serta 150 PS/250 Nm. Tapi pasaran Malaysia kemungkinan besar akan menerima pilihan yang kedua. Enjin tersebut kemudiankan digandingkan dengan transmisi automatik DSG 7-kelajuan.

mk8,volkswagen golf GTI,2021

Volkswagen Golf GTI

Beralih pada model yang lebih berprestasi tinggi, teaser GTI juga menunjukkan beberapa bahagian seperti bahagian hadapan, sistem lampu LED IQ dan rim aloi Richmond aloi yang bersaiz 18 inci. Ia juga menunjukkan beberapa perubahan kecil berbanding R-Line seperti perbezaan grilnya di mana GTI menggunakan gril bertemakan honeycomb.

mk8,volkswagen golf GTI,2021

Berdasarkan gambar-gambar yang disiarkan di laman sesawang rasmi VPCM sebelum ini, Golf Mk8 R-Line dan GTI di pasaran Malaysia ini bakal menerima paparan instrumen digital, serta skrin sesentuh untuk sistem infotainment bersama sambungan Apple CarPlay dan Android Auto.

mk8,volkswagen golf GTI,2021

Dari segi trenkuasa, GTI dijangka masih akan menggunakan enjin 2.0L Turbo 4 silinder yang menghasilkan 245 PS dan 370 Nm. Output tersebut lebih berkuasa sebanyak 15 PS dan 20 Nm berbanding model terkini GTI Mk7.5.

mk8,volkswagen golf GTI,2021

Enjin tersebut dipadankan dengan transmisi automatik DSG 7-kelajuan walaupun mengikut sesetengah pasaran seperti pasaran Jerman, enjin ini hanya dipadankan dengan transmisi manual 6 kelajuan. Manakala di Australia, mereka menerima enjin 1.4L TSI yang menghasilkan 150 PS dan 250 Nm dan dipadankan dengan transmisi automatik 8 kelajuan berbanding DSG. Pendek kata, kita hanya boleh tunggu dan lihat sahaja pengumuman Volkswagen kelak. GTI ini mampu memecut sehingga 250km/j dan hanya memerlukan 6.2 saat untuk bergerak dari 0-100km/j.

mk8,volkswagen golf GTI,2021

Buat masa ini, harga yang bakal dikenakan terhadap kedua-dua varian bagi model Mk8 ini masih tidak diketahui. Mungkin lagi murah, mungkin lagi mahal. Untuk konteks, Golf 1.4 TSI Mk7.5 dijual pada harga RM168,505 manakala Golf GTI dijual pada harga RM238,857. Tetapi, model sebelum ini merupakan model import sepenuhnya (CBU). Kalau CKD kelak, sudah tentu akan jadi lebih murah. Tapi dengan penambahan yang ada pada Mk8 ini, mungkin juga harganya boleh pergi lebih mahal.

Jika anda berminat dengan hot hatch buatan Jerman ini, anda kini boleh mendaftar minat anda di laman web rasmi Volkswagen sekarang!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now