Tempahan Saga Elektrik Kini Dibuka – Harga Bermula RM167k

Auto News

Tempahan Saga Elektrik Kini Dibuka – Harga Bermula RM167k

Teringin nak pakai Saga elektrik? Say no more!


Selepas beberapa hari pengeluar kereta tempatan seperti Proton dan Perodua memberitahu bahawa mereka mempunyai perancangan untuk membina kereta elektrik, nampaknya Saga elektrik yang keluar dulu!

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors

Tetapi malangnya, ia bukanlah Saga keluaran Proton yang kita kenal dan sanjungi. Saga elektrik ini merupakan kereta elektrik keluaran Alpha Motors Corporation yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Model yang berkongsi nama dengan sedan keluaran Proton ini dipertontonkan pada umum di Los Angeles Auto Show baru-baru ini

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors

Dari segi saiz, Saga EV ini lebih besar berbanding Proton Saga. Ia mempunyai ukuran 4,700 mm panjang, 1,910 mm lebar dan 1,450 mm tinggi. Ini bermakna Saga ini secara kasarnya mempunyai saiz yang sama seperti BMW 3-series, cuma sedikit lebar.

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors

Exterior

Saga EV ini merupakan model versi sedan bagi model Ace coupe keluaran Alpha Motors. Oleh itu, ia menerima reka bentuk yang seakan sama seperti bumbung yang condong, garis bahu di bahagian sisi yang menonjol, gerbang roda yang jelas dengan rim bersaiz 18 inci (serta 16 inci sebagai pilihan) dan pemegang pintu yang dipasang secara flush-mounted.

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors

Secara keseluruhan, rupa bentuknya kelihatan seperti gabungan rekaan retro dan moden. Rupa hadapannya menampilkan bampar yang lebih besar, lampu utama berkembar LED berbentuk bulat serta lampu nyalaan siang manakala bahagian belakang turut menampilkan rekaan lampu berbentuk bulat serta spoiler gentian karbon.

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors,interior

Interior

Di bahagian dalam pula menampilkan gabungan warna hitam dan coklat gelap. Rekaan papan pemukanya berbentuk minimalis dan klasik. Di belakang stereng 3 jejari Saga EV ini, kelihatan kluster instrumen analog yang memaparkan jam, takometer dan jarak berserta speedometer dengan paparan gear.

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors,interior

Sementara itu, butang penghidup enjin dipasang pada stereng manakala kerusi hadapan kereta ini boleh dilaraskan menggunakan elektrik. Saga EV juga telah dilengkapi dengan paparan skrin sentuh sistem infotainmen jenis terapung, tempat duduk hadapan yang kukuh dan sistem radio serta penyaman udara jenis klasik dan retro.

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors,interior

Trenkuasa

Spesifikasi prestasi yang diberikan adalah anggaran sahaja, tetapi syarikat itu memberitahu bahawa sedan seberat 1,905 kg ini akan ditawarkan dengan pilihan pacuan belakang (RWD) dan semua roda (AWD). Saga EV ini dikatakan mampu memecut dari 0-100 km/j dalam kira-kira 6 saat, sebelum mencapai kelajuan tertinggi sehingga 200 km/j.

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors,

Terdapat juga khabar angin yang mengatakan Saga EV ini bakal menerima bateri lithium-ion 85 kWh, yang dimaklumkan mampu untuk dipandu sejauh 483 km dalam hanya satu cas. Apabila kuasa bateri menjadi lemah, bateri kereta ini mampu dicas semula sehingga 80% dalam masa satu jam sahaja. Maklumat penuh mengenai kereta ini masih belum didedahkan buat masa ini.

saga,kereta elektrik,EV,Alpha Motors,

Jika anda berminat dengan Saga Elektrik ini dan ingin menjadi rakyat Malaysia pertama yang memiliki Saga ini, tempahan bagi model ini kini dibuka oleh Alpha Motors. Harga untuk Saga EV ini akan bermula antara RM167,240 ($40,000) – RM209,050 ($50,000). Harganya bersifat kayangan jika nak dibandingkan dengan Proton Saga. Walau bagaimanapun, tiada maklumat lanjut mengenai tarikh model itu akan tiba.

*Kredit video dan foto: Alpha MotorsRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now