10 Perubahan Reka Bentuk Gril ‘Kidney’ BMW – Dari Generasi Ke Generasi

Auto News

10 Perubahan Reka Bentuk Gril ‘Kidney’ BMW – Dari Generasi Ke Generasi

Bayerische Motoren Werke (BMW) memang terkenal dengan komponen gril ‘kidney’ pada setiap modelnya sejak hampir 90 tahun lalu sehingga kini.


Malah ada yang beranggapan bahawa gril ‘kidney’ tersebut merupakan identiti kepada BMW sendiri. Oleh itu, gril ‘kidney’ tersebut dianggap sebagai sebuah mercu yang penuh dengan sejarahnya tersendiri. Walau bagaimanapun, reka bentuk gril ‘kidney’ yang digunakan BMW berubah secara dinamik mengikut arus peredaran zaman yang berlandaskan inovasi.

Berikut merupakan 10 pencapaian melibatkan reka bentuk gril ‘kidney’ ini dan bagaimana ia telah diadaptasi dari generasi ke generasi:

1. BMW 303 (1933)

BMW 303, 1933, gril kidney

Wajah unik yang menghiasi setiap kenderaan BMW sejak hampir 90 tahun yang lalu dimulakan dengan BMW 303. Rupa bentuk hadapan bagi model pertama keluaran BMW ini dipersembahkan dalam bentuk salur masuk udara melalui gril ‘kidney’ berkembar. Walaupun gubahan radiator yang dibahagikan dengan penggalang melintang bukan sesuatu yang baru atau luar biasa dalam dunia permotoran ketika itu, model ini berjaya mencuri perhatian dengan reka bentuk grilnya yang unik. Reka bentuk gril ‘kidney’ tersebut membulat di bahagian atas dan di bawah, serta menunjukkan jata BMW yang tersela antara arkus bentuk gril di atas

2. BMW 507 (1956)

BMW 507, 1956, kidney gril

Model kereta roadster ini merupakan model pertama membawakan dua komponen salur masuk udara bersaiz besar yang dipasang secara mendatar. Meskipun reka bentuk gril ‘kidney’ seperti ini tidak digunapakai lagi oleh para pereka bentuk BMW yang lain sehingga tahun 1990-an, penciptanya, Albrecht Graf von Goertz menghasilkan salur masuk udara berformat besar sebagai keperluan kerana ia mustahak untuk membekalkan udara segar kepada radiator enjin V8 yang terletak di bawah bonetnya.

3. BMW 1500 (1961)

BMW 1500, 1961, gril kidney

Berbanding model-model BMW terdahulu, gril ‘kidney’ pada BMW 1500 ini lebih kecil dan langsing. Selain itu, gril ‘kidney’ tersebut terletak di antara dua gril mendatar yang menjangkaui seluruh kenderaan tersebut. Berbekalkan gril udara utama dan sekunder, BMW 1500 telah menjadi ilham kepada rekaan sudut hadapan bagi model-model BMW teras yang meliputi jentera-jentera ikonik seperti BMW 3.0 CS, BMW CSi dan BMW CSL.

4. BMW M1 (1978)

BMW M1, 1978, kidney gril

Sebagai model pertama BMW yang berlencanakan M secara rasmi, BMW M1 tahun 1978 ini memanfaatkan komponen rongga udara yang berbentuk amat rata, namun masih membawakan ‘kidney’ sebagai unsur tema utama wajah hadapan jenama ini. Reka bentuk ‘kidney’ berkembar ini merupakan gril ‘kidney’ paling kecil yang pernah hadir di model BMW. BMW. Gril ‘kidney’ pada BMW M1 ini telah dirujuk semula bagi rekaan wajah model-model khusus BMW yang lain seperti BMW Z1 (1988) dan BMW 8 Series (1989).

5. BMW 3 Series (1990)

BMW 3 Series, generasi ketiga,1990, kidney gril

Evolusi gril ‘kidney’ BMW diteruskan pada generasi ketiga BMW 3 series pada tahun 1990. Berbeza dengan dua generasi sebelumnya, reka bentuk ‘kidney’ berkembar pada model ini digubah secara mendatar dan komponen radiator tersebut diasingkan oleh dua bahagian. ‘Kidney’ tersebut bukannya dipisahkan oleh gril, tetapi permukaan badan kenderaan itu sendiri. Berbentuk segi empat dengan penjuru yang membulat, Reka bentuk ini boleh dilihat pada banyak model-model BMW tahun 1990-an seperti BMW 7 Series (1994), BMW 5 Series (1995), BMW Z3 (1995), BMW 3 Series (1998), dua generasi BMW X5 (1999) yang pertama.

6. BMW i3 (2013)

BMW i3, 2013, gril kidney

Reka bentuk menarik gril ‘kidney’ pada wajah jentera elektrik BMW i3 ini menekankan nilai estetika komponen tersebut sebagai tumpuan utama. Kali ini, ‘kidney’ berkembar yang digunakan lebih rata dan lebar secara relatif, dengan permukaan bertutup dan ditambah dengan sentuhan warna biru yang melambangkan identiti i3 sebagai jentera elektrik BMW yang inovatif. Selain itu, ciri aerodinamik model ini turut ditambahbaik dengan gril ‘kidney’ bertutup sama seperti BMW i8.

7. BMW 8 Series, BMW Z4 (2018).

BMW Z4, 2018, gril kidney

Menerusi dua kenderaan berprestasi tinggi yang terkini oleh BMW, ‘kidney’ berkembar tahun 2018 memperoleh bentuk bingkai yang bersudut baharu. Komponen gril bersambung digunakan pada BMW 8 Series, manakala gril yang tidak bersambung digunakan pada BMW Z4. Bentuk ‘kidney’ tersebut kini hadir dalam bentuk pentagon lebar yang mendatar. Seperti setiap coupé BMW yang baharu, rekaan ‘kidney’ yang “membuka ke arah bawah” menyelahkan ketangkasan jentera, justeru menawarkan pusat graviti yang rendah secara visual. Gril ‘kidney’ tersebut berfungsi sebagai salur masuk udara dengan sistem kawalan kelepak udara yang ditutup bila perlu bagi mengurangkan rintangan udara. Dalam rekaan ‘kidney’ bersambung, terdapat sebuah kamera sistem bantuan pemandu terletak di tengah-tengah pendakap yang menyambungkan kedua-dua bahagian ‘kidney’ tersebut.

8. BMW 3 Series Sedan (2018)

BMW 3 Series,Sedan,2018,gril kidney

Reka bentuk serba moden ‘kidney’ berkembar pada BMW 3 Series yang terkini menggabungkan sebilangan ciri-ciri terdahulu seperti ‘kidney’ bersambung, permukaan lampu hadapan bersambung, bingkai berbentuk pentagon dan diolah dengan karakteristik baharu. Hasilnya, ‘kidney’ tersebut terletak lebih tinggi sedikit berbanding lingkungan lampu hadapan di atas dan mengunjur ke arah bonet. Yang paling ketara ialah penggantian palang ‘kidney’ tegak yang klasik oleh bentuk tirus kecil yang bersambung dengan struktur jejaring tersebut. BMW X7 dan BMW 7 Series yang terkini memiliki ‘kidney’ berkembar dengan gubahan yang sama seperti BMW 3 Series.

9. BMW 4 Series Coupé (2020) – Titian ke Alaf Baharu

BMW 4 Series Coupé,2020,gril kidney

Berdasarkan rekaan gril ‘kidney’ model ini, . Fokus diberikan ke atas ciri-ciri reka bentuk setiap elemen seperti ‘kidney’ BMW yang lebih besar, menegak dan miring ke hadapan wajah kenderaan tersebut. Pereka bentuk, Seungmo Lim yang bertanggungjawab ke atas bahasa rekaan BMW 4 Series Coupé berkata gubahan ‘kidney’ berkembar secara vertikal merupakan titian ke masa hadapan. Menurutnya, idea rekaan BMW perlu ditafsir semula dan diterjemahkan ke masa hadapan melalui proses yang berulang. Harald Hoelzl, Pengarah Urusan BMW Group Malaysia turut menyatakan bahawa BMW 4 Series Coupé merupakan personafikasi DNA jenama BMW yang terkini.

10. BMW Vision iNEXT (2018), BMW Vision M NEXT (2019)

BMW Vision iNEXT, 2018, gril kidney

Kedua-dua kereta visi ini memberi gambaran bagaimana model-model masa hadapan akan kelihatan dengan ciri jenama ini. Dalam jentera elektrik tulen BMW Vision iNEXT, komponen ‘kidney’ berkembar terus menjurusi pembangunan dari iterasi BMW i3. Permukaan bertutup ‘kidney’ ini menempatkan kamera bersofistikasi tinggi, sensor, serta teknologi lain bagi menawarkan bantuan kepada pemandu serta memudahkan automasi. Solusi ini dinamakan “shy-tech” yang memberi makna sebagai teknologi tinggi yang berfungsi secara tersembunyi.

BMW Vision M NEXT,2019,hibrid,gril kidney

Dalam kereta sport hibrid BMW Vision M NEXT, ‘kidney’ berkembar yang berstruktur teguh dilitupi dalam unsur kaca dan permukaannya menampilkan ukiran jata BMW. Hasil daripada gabungan gradient warna yang memukau, pencahayaan kedua-dua bahagian ‘kidney’ tersebut juga memancarkan efek tiga dimensi.

Agak-agaknya, bagaimana pula rupa reka bentuk gril ‘kidney’ BMW ini dalam masa 10 tahun akan datang?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now