Golongan ‘Baik Beli’ Menjengkelkan? – “Daripada Beli Itu, Baik Beli Ini”

Insights

Golongan ‘Baik Beli’ Menjengkelkan? – “Daripada Beli Itu, Baik Beli Ini”

Kalau anda perasan pada kebanyakan iklan penjualan kereta terpakai, pasti akan ada komen daripada orang ramai seperti “mahalnya!” dan diikuti dengan ayat popular seperti “daripada beli ni, baik beli…”


Pernahkah anda dengar terma golongan ‘baik beli’? Sejak akhir-akhir ini, golongan ini semakin berleluasa di media sosial terutama pada posting iklan atau penjualan sesuatu barang. Kriteria utama golongan ‘baik beli’ ini adalah dengan memberi komen negatif terhadap apa sahaja barangan yang sedang dijual tanpa mempunyai sebarang niat untuk membeli barang tersebut.

Kritikan pedas terbabit biasanya diakhiri dengan cadangan supaya bakal pembeli membeli sesuatu yang lebih berbaloi daripada membeli barang yang diiklankan. Sebagai contoh, “daripada membazir duit beli ini, lebih baik beli…”

Meskipun ayat terbabit kelihatan ringkas, namun perbuatan seperti ini mampu menyinggung perasaan penjual dan mempengaruhi perasaan pembeli. Malah ada penjual yang melarang golongan ‘baik beli’ ini daripada menyemak di ruangan komen iklannnya.

Dalam bahasa mudah, golongan ‘baik beli’ ini akan memberikan komen serta pendapat mereka yang langsung tidak diminta oleh sesiapa serta memberi cadangan untuk membeli sesuatu yang berlainan daripada membeli apa yang diiklankan.

Secara tidak langsung, perbuatan geng ‘baik beli’ ini telah membuatkan pembeli merasa ragu-ragu untuk meneruskan niat membeli setelah mendengar cadangan tersebut. Jika geng tersebut berjaya menghasut pembeli supaya tidak membeli barang tersebut, geng ‘baik beli’ ini boleh dikira sebagai menutup periuk nasi orang lain.

Bagaimanakah golongan seperti ini boleh wujud? Pertama sekali, golongan ini banyak terdapat di media sosial. Kebebasan bersuara yang ada di media sosial ternyata telah disalahgunakan oleh sesetengah pihak. Kalau dulu, jika periuk nasi seseorang itu ditutup, memang boleh bertumbuklah jawabnya. Zaman sekarang, orang biasanya menggunakan akaun palsu di media sosial bagi memudahkan urusan mengutuk serta memburukkan seseorang.

Sebenarnya perbuatan geng ‘baik beli’ ini tidaklah salah disisi undang-undang, namun jika komen-komen negatif itu dibuat hanya bertujuan sekadar untuk menyakitkan hati orang, ianya merupakan perbuatan yang menjengkelkan. Banyak sungguh masa yang terluang? 

Tambahan pula, pada fasa endemik ini, orang ramai mula keluar untuk mencari rezeki bagi menyambung kelangsungan hidup. Ada yang terpaksa menjual beberapa koleksi barang simpanan peribadi kerana kegawatan ekonomi. Mahukah anda menjadi geng 'baik beli' pada mereka yang terdesak untuk hidup seperti itu?

Perkara ini bukan hanya berlaku pada penjual kereta, malah penjual lain turut menerima masalah yang sama. Kesimpulannya, adab itu mencerminkan budi bahasa seseorang. Sekiranya anda tidak berminat dengan barang yang dijual, tak perlulah meninggalkan komen negatif sehingga melukakan hati penjual mahupun pembeli.

Tapi jika penjual tersebut tidak jujur dalam meniaga serta menipu pelanggan, yang ini barulah elok untuk dimaki. Jika anda rasa anda tergolong dalam geng ‘baik beli’, diharapkan anda dapat perlahan-lahan menahan diri daripada meninggalkan komen yang tidak sepatutnya di iklan jualan di media sosial. 

Kalau berminat, beli. Kalau tak berminat, tak apa.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now