Honda HR-V Terbabas Akibat Pengaruh Alkohol – Pemandu Tumbang Ketika Disoal Siasat Polis

Auto News

Honda HR-V Terbabas Akibat Pengaruh Alkohol – Pemandu Tumbang Ketika Disoal Siasat Polis

Masih ada segelintir manusia yang tidak mematuhi peraturan jalan raya dengan memandu di bawah pengaruh alkohol. Hasilnya? Kereta Honda HR-V yang dipandu beliau telah terbabas ke tengah-tengah landskap bulatan di Taman Eco Ardence.


Beberapa hari lalu, satu perkongsian yang dibuat oleh Alep di laman akaun Twitter peribadinya di mana beliau telah menyaksikan satu kemalangan yang melibatkan sebuah Honda HR-V. Walaupun beliau tidak dilanggar oleh pemandu tersebut, terdapat juga pemandu motosikal yang berada di tempat kejadian yang mengatakan beliau turut hampir dilanggar oleh pemandu ini. Cuba bayangkan sekiranya kemalangan ini melibatkan orang lain. Menangis tak berlagu lah pemandu ini dalam lokap nanti.

pemandu mabuk kemalangan, Honda HR-V, Eco Ardence*Sumber: Twitter

Honda HR-V tersebut hilang kawalan sebelum melanggar tebing bulatan dan seterusnya terbabas ke bahagian tengah landskap di bahagian pejalan kaki di Eco Ardence, Shah Alam. Pengguna Twitter tersebut turut berkongsi video di mana pemandu tersebut masih berada dalam keadaan separa sedar dan terhuyung-hayang ketika kedatangan polis. Perkongsian ini tular di media sosial dan telah mengundang kemarahan banyak pihak.

pemandu mabuk kemalangan, Honda HR-V, Eco Ardence*Sumber: Twitter

Pada mulanya, ketika disoal siasat oleh Polis Peronda yang tiba di kawasan kejadian, pemandu tersebut tidak mengaku bahawa beliau berada di bawah pengaruh alkohol. Namun akibat tidak mampu mengawal dirinya yang berada dalam keadaan separa sedar, pemandu itu tumbang dengan serta merta. Kalau nak duduk pun tak boleh, macam mana boleh memandu lagi?

*Kredit video Amazing Nara

Seperti yang anda semua tahu, memandu di bawah pengaruh alkohol bukan sahaja membahayakan diri anda, malah turut memperjudikan nyawa pengguna jalan raya yang lain. Untuk mengurangkan masalah ini daripada terus berlaku, kerajaan telah menaikkan hukuman serta denda terhadap mereka yang memandu dalam keadaan mabuk. Sekiranya ditangkap, mereka boleh disabitkan hukuman penjara 20 tahun dan denda RM150,000. Adakah dengan meninggikan denda dan hukuman mampu menyelesaikan masalah ini?

*Sumber: BH TV

Ikutkan, tiada siapa yang melarang sekiranya anda nak minum 100 botol satu malam sekali pun. Tetapi apabila anda memandu dalam keadaan mabuk, ianya umpama anda berniat untuk membahayakan diri dan pengguna jalan raya yang lain. Ini yang orang marah! 

pemandu mabuk kemalangan, Honda HR-V, Eco Ardence*Sumber: Twitter

Banyak kemalangan maut yang melibatkan pemandu mabuk dengan pengguna jalan raya yang lain telah direkodkan. Tapi yang peliknya, yang maut kebiasaannya melibatkan mereka yang tidak mabuk, terutamanya pengguna motosikal. Sifat pentingkan diri sesetengah pemandu ini jelas membahayakan nyawa orang lain. 

pemandu mabuk kemalangan, Honda HR-V, Eco Ardence*Sumber: Twitter

Sekiranya anda berada di bawah pengaruh alkohol, elakkan daripada memandu. Sebaiknya, gunakan khidmat e-hailing seperti Grab, MyCar ataupun mana mana pengangkutan awam yang lain. Elakkan diri daripada menjadi pembunuh di jalan raya. Anda mampu mengubahnya!

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now