Mengidam Nak Pakai Toyota Corolla Sport? – RM155,000 Je!

Buying Guides

Mengidam Nak Pakai Toyota Corolla Sport? – RM155,000 Je!

Anda gemarkan DNA fun to drive yang terdapat pada barisan model Corolla seperti Corolla Cross dan Corolla Sedan, tapi mahukan kereta yang lebih sporty? Toyota Corolla Sport lah jawapannya!


Toyota Corolla Sport merupakan antara kereta yang rare di Malaysia sebab Toyota tidak membawa masuk model tersebut di negara ini secara rasmi. Di Malaysia, Toyota hanya menjual Corolla sedan serta Corolla Cross (SUV). Jikalau anda berminat menjadi antara golongan minoriti yang mempunyai Toyota Corolla versi Sport, inilah masanya untuk menyambar kereta ini.

Toyota Corolla Sport,Malaysia,kereta terpakai

Melalui satu perkongsian di media sosial, sebuah Toyota Corolla Sport terpakai yang dibina pada tahun 2019 kini sedang dijual pada harga RM155k. Mungkin agak sedikit mahal, tapi kalau anda memang peminat Corolla, ia mungkin satu pembelian yang berbaloi kerana jarak perbatuannya baru mencecah 18,000km.

enjin,toyota corolla sport,1.2L Direct-injection Turbo (8NR-FTS)

Enjin Dan Prestasi

Toyota Corolla Sport ini menggunakan kapasiti enjin yang lebih kecil, iaitu enjin 1.2L Direct-injection Turbo (8NR-FTS). Walaupun lebih kecil berbanding enjin 1.8L DOHC Dual VVT-I Engine yang terdapat pada Corolla sedan, tapi enjin ini enjin turbo lah. Suntikan terus turbo yang terdapat pada jentera ini memberikan pecutan yang berkuasa dan menjana tork maksimum pada kelajuan rendah.

Toyota Corolla Sport,Malaysia,Rim

Enjin tersebut kemudiannya dipadankan dengan transmisi direct-shift CVT 10-kelajuan automatik dan seterusnya menghantar kuasa ke roda hadapan kereta (FWD). ia juga hadir dengan pilihan mod pemanduan yang membolehkan pemandu memilih mod pemanduan terbaik berdasarkan keadaan pemanduan dan kemahuan pemandu. Mod yang ditawarkan adalah ECO, COMFORT, SPORT S dan SPORT +.

Toyota Corolla Sport,Malaysia

Exterior

Model yang ditawarkan ini hadir dalam warna Scarlet Metallic. Rupa depannya lengkap dengan emblem C yang membawa maksud Corolla. Bahagian hadapannya menekankan gaya aerodinamik yang luas dengan hud rendah dan rekaan lampu hadapan yang kelihatan tajam. Bentuk dan gaya yang dinamik terpancar dari sisi hinggalah ke belakang.

Toyota Corolla Sport,Malaysia

Bahagian belakang kereta ini turut tidak mengecewakan dengan rekaan lampu tajam berserta dua garisan bersambung pada bahagian tepi cermin pintu belakang serta pada bampar betul-betul menaikkan nafsu peminat Toyota. Model yang ditawarkan ini hadir bersama rim 18 inci. Corolla Sport turut dibina menggunakan platform TNGA yang memberikan pusat gravity yang rendah dibantu dengan kedudukan tayar yang sedikit dilebarkan.

Toyota Corolla Sport,Malaysia,Interior

Interior

Platform TNGA merendahkan ketinggian panel instrumen dan memberikan pengalaman pemanduan yang lebih menarik. Papan pemukanya datang dengan warna hitam serta kemasan berwarna silver sementara kerusi serta beberapa bahagian lain seperti perumah gear, tempat duduk serta pintu yang diberi highlight merah.

Toyota Corolla Sport,Bucket seats,interior

Selain itu, ia juga datang dengan:

  • Stereng dengan butang pelbagai guna
  • GZ Trim
  • Meter futuristik dengan paparan 7 inci TFT pelbagai info dibahagian tengah panel meter
  • Tempat duduk bucket balutan kulit Alcantara yang sporty dengan kemasan merah
  • Paparan skrin infotainment versi terapung

interior,kamera undur,Toyota Corolla Sport

Ciri Lain

  • Sistem VAS
  • Kamera di hadapan dan belakang
  • Sensor di sekeliling kereta
  • Toyota Safety Sense
  • Bantuan brek parkir

Toyota Corolla Sport,Malaysia

Berminat untuk bawa pulang Toyota Corolla Sport ini? Mudah je caranya, anda cuma perlu membayar RM155,000 sahaja dan ia bakal menjadi milik anda. Mudah bukan? Bak kata orang, kalau dah minat tu, kena je. Tunggu apa lagi? Kenalah!

Toyota Corolla Sport,Malaysia,Meter

*Kredit foto: Woon Kah WengRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now