Proton Iriz 2021 Dan Proton Persona 2021 Versi Facelift Bakal Menyusul – Guna Transmisi CVT Atau 4-Kelajuan Automatik?

Auto News

Proton Iriz 2021 Dan Proton Persona 2021 Versi Facelift Bakal Menyusul – Guna Transmisi CVT Atau 4-Kelajuan Automatik?

Projek terbaharu Proton akan datang? Proton Iriz 2021 dan Proton Persona 2021 versi facelift!


Seperti yang anda tahu, kedua-dua model Proton ini telah dilancarkan pada pertama kalinya pada tahun 2014 (Iriz) dan 2016 (Persona). Meskipun rupa parasnya yang agak menawan dengan harga yang ditawarkan, namun Punch CVT yang dibekalkan pada kereta ini menjadi kelemahan utamanya. Ianya agak bising, kurang selesa serta agak mengecewakan ketika dipandu.

Proton Iriz 2014,Proton Persona 2016

Walau bagaimanapun, Iriz dan Persona telah menerima kemaskini terbaharu pada tahun 2019 (MC1) dimana ia memperhalusi pelbagai perincian bagi meningkatkan tahap keselesaan dan NVH yang lebih baik dari model sebelumnya. Bahagian exterior dan sistem infotainment turut menerima kemaskini. CVT yang tidak disukai ramai pemandu itu telah menerima sedikit penambahbaikan dimana ia menjadikan transmisi tersebut lebih baik berbanding sebelumnya.

Proton Iriz 2019,Proton Persona 2019,facelift,MC1

Beberapa sumber serta beberapa keping gambar spyshot Persona dan Iriz 2021 yang tersebar di media sosial sebelum ini menunjukkan bahawa kedua-dua model ini sudah pun berada di atas jalan raya untuk menjalani ujian. Jadi apa yang baru?

Iriz Active,Iriz Crossover 2021,Iriz Facelift 2021,Proton

Bagi model Iriz 2021, Projek terbaharu Proton nampaknya ialah menghasilkan Iriz versi crossover! Akhirnya kita dapat juga lihat konsep Iriz Active yang bercirikan crossover seperti yang telah didedahkan oleh Proton sejak tahun 2014 lalu. Selain versi crossover, Proton juga dilihat menguji Iriz facelift 2021 dalam bentuk standardnya.

Iriz Active,2014,prototaip*Sumber Foto: Astro Awani

Memandangkan bahagian lampu belakang Proton Iriz Crossover diletakkan pelekat camouflage berbanding Iriz biasa yang tidak disorok ketika melakukan ujian di jalan raya, kita boleh jangka bahawa bentuk lampu belakang Iriz crossover ini agak kelihatan sedikit berbeza berbanding model standard. Ia juga hadir dengan rel bumbung, skirt sisi serta fender yang dikemaskini yang tiada pada model biasa.

Menerusi gambar spyshots yang tular, bahagian hadapan kereta ini turut ditampal pelekat camouflage dan itu menandakan bahawa bahagian hadapan kereta ini turut akan kelihatan sedikit berbeza berbanding model terkini. Dikhabarkan bahagian hadapannya akan dilengkapi dengan gril ‘Infinite Weave’ seperti yang diperkenalkan Proton X70.

Proton Persona 2021,Facelift,render

Sementara itu, Proton Persona facelift 2021 akan menerima reka bentuk atau susunan lampu LED di bahagian belakang yang baharu. Berdasarkan gambar spyshot, lampu terbabit dilihat berada dalam keadaan smoky atau digelapkan selain hadir dengan rekaan bumper hadapan serta belakang yang agak berlainan.

Walau bagaimanapun, rekaan kluster lampu hadapan serta lampu nyalaan siang LED dijangka tidak berubah. Tapi perubahan boleh dilihat pada gril ‘infinite weave’ pada Persona yang kelihatannya diberikan jalur krom pada bahagian bawah.

Terdapat khabar angin yang mengatakan bahawa kedua-dua model baharu ini akan mengucapkan selamat tinggal kepada CVT yang digunakan pada model sebelumnya dan menggunakan transmisi 4-kelajuan automatik seperti pada Proton Saga yang sudah terbukti lebih baik berbanding CVT. Walau bagaimanapun, berdasarkan beberapa sumber yang boleh dipercayai, Proton Iriz dan Persona 2021 dijangka masih kekal dengan transmisi CVT. Nampaknya harapan rakyat Malaysia untuk melihat Iriz dan Persona mendapat transmisi 4-kelajuan automatik mungkin boleh dilupakan.

Bayangkan jika Proton Iriz facelift 2021 ini dilengkapi dengan transmisi 4-kelajuan automatik? Mungkinkah akhirnya dapat bersaing dengan King Myvi

CVT,4AT,Transmisi,Perodua Myvi,Proton Iriz

Seperti yang anda sedia maklum, Proton telah melakukan penalaan semula pada transmisi CVT seperti yang terdapat pada model Iriz dan Persona facelift 2019. Bagi model 2021, Proton dikhabarkan telah meningkatkan unit kawalan transmisi (TCU). Meskipun masih kekal dengan CVT, adakah ia lebih baik berbanding transmisi 4-kelajuan automatik seperti yang terdapat pada Saga? Sama-sama kita nantikan.

Bagi ciri keselamatan pula, kedua-dua model baharu 2021 Proton ini telah menerima rating keselamatan 5 bintang ASEAN NCAP, sama seperti model Proton yang diuji sebelum ini iaitu X70 dan X50. Oleh kerana Proton menghantar semula kedua-dua model terbabit untuk kembali menjalani ujian keselamatan, ini mungkin bermaksud bahawa kedua-dua model itu telah menerima ciri keselamatan aktif yang terbaru.

Jika kedua-dua model ini dilengkapi dengan AEB, ianya tidaklah begitu mengejutkan memandangkan Perodua Myvi, rival Iriz sudah ada menawarkan ciri tersebut. Setakat ini masih tiada pengumuman rasmi yang dikeluarkan oleh Proton.

Enjin proton iriz 2021,facelift,crossover,iriz active

Seperti kebanyakan model facelift yang lain, enjin kedua-dua model ini berkemungkinan besar dijangka kekal. Model asas Iriz dikuasakan oleh enjin 1.3 liter VVT berkuasa 95 PS/120 Nm, manakala varian yang lebih tinggi serta Proton Persona menerima enjin 1.6 liter VVT berkuasa 109 PS/150 Nm.

enjin proton persona 2021,facelift,MC2

Berdasarkan maklumat terkini yang diperolehi, pengeluaran model Persona serta Iriz MC2 ini sudah dimulakan di kilang Proton yang terletak di Tanjung Malim. Memandangkan kereta baharu ini sering dilihat diatas jalan raya bagi melakukan ujian jalan raya, nampaknya pelancarannya sudah tidak lama lagi!

Nantikan kemunculan Proton Iriz Crossover/facelift 2021 serta Proton Persona facelift 2021 yang bakal menggayakan logo baharu Proton tidak lama lagi!For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now