Tag RFID Touch ‘n Go Berisiko Untuk Diklonkan – Selamat Ke?

Insights

Tag RFID Touch ‘n Go Berisiko Untuk Diklonkan – Selamat Ke?

Seperti yang anda tahu, sistem di sesetengah komuniti berpagar seperti kawasan perumahan juga menggunakan akses RFID yang boleh diklonkan atau duplicate. Persoalannya, bolehkah perkara sama dilakukan pada tag RFID?


Jika dilihat di platform jual beli online, pelbagai alat yang boleh digunakan bagi menghasilkan klon akses RFID boleh didapati. Perkara ini sedikit sebanyak merisaukan pengguna bahawa pelekat RFID milik mereka juga berpotensi untuk digodam.

Susulan itu, Carlist.my telah menghubungi Touch ‘n Go (TNG) sendiri untuk mendapatkan maklum balas berkenaan isu sama ada pelekat RFID ini boleh diklonkan atau tidak. Memang benar sesetengah sistem RFID boleh diklonkan, tapi bagaimana pula dengan RFID milik TNG?

RFID,tag,sticker

Menurut jurucakap yang dihubungi, beliau menjelaskan bahawa setakat ini, masih tiada kes tag RFID diklonkan dan ianya selamat untuk digunakan. Ini kerana sesebuah tag tersebut telah didaftarkan khas pada pengguna, kereta dan dilindungi dengan sistem sekuriti yang ketat, tidak seperti RFID di kawasan perumahan.

Walau bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa cubaan untuk menggodam atau menghasilkan klon RFID ini tidak akan berlaku di masa hadapan. Yang pastinya, setakat ini masih tiada kes dilaporkan berkenaan penghasilan klon RFID mahupun pengodaman terhadap sistem RFID.

RFID,tips,touch n go

Tambahnya, jika anda mempunyai lebih daripada satu kereta, anda perlu membeli tag RFID baharu kerana hanya satu kereta boleh didaftarkan dengan satu tag RFID TNG. Namun begitu, anda boleh mendaftar dan mengaktifkan sehingga 10 tag RFID berbeza untuk akaun eWallet anda.

ewallet,touch n go,RFID

Tag yang sudah ditampal juga tidak boleh dibuka mahupun dipindah milik kerana tag RFID TNG bersifat unik bagi setiap pengguna dan kereta yang didaftarkan. Bagi mereka yang mahu mendaftar dan mengaktifkan tag RFID untuk rakan/keluarga, ia dibenarkan kerana anda boleh mendaftar lebih daripada satu tag RFID di dalam akaun eWallet anda.  Tetapi,  segala pembayaran tol daripada tag RFID yang didaftar di dalam akaun eWallet anda akan ditolak daripada baki eWallet anda.

TNG,RFID,SMart TAg

Kesimpulannya, meskipun bagi sesetengah pihak tag RFID ini kelihatan murah dan mudah rosak, namun ia dilindungi dengan sistem keselamatan yang membuatkan tag tersebut sukar untuk digodam mahupun diklonkan, tidak seperti RFID di kawasan perumahan. Diharapkan di masa hadapan, TNG dapat membangunkan sistem di mana pemilik eWallet akan menerima notifikasi atas penggunaan tag RFID milik mereka supaya mereka sedia maklum jika ada isu tag klon dan sebagainya.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now