Terbang Dron Tanpa Permit? – Denda RM50,000, Penjara Menanti

Auto News

Terbang Dron Tanpa Permit? – Denda RM50,000, Penjara Menanti

Seronok bermain dron? Tahukah anda perbuatan menerbangkan dron tanpa permit boleh menyebabkan anda didenda dan dipenjara?


Kepada yang tidak tahu, sesiapa yang berminat untuk menerbangkan dron atau kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) milik masing-masing perlu dapatkan kebenaran pihak berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) terlebih dahulu kerana penerbangan dron tanpa permit dibimbangi akan mengancam keselamatan dan ketenteraman awam.

Dron,tanpa permit,denda,rm50k,penjara,CAAM

Selain itu, penerbangan haram dron juga dikhuatiri boleh digunakan bagi tujuan pencerobohan hak peribadi seseorang seperti tujuan mengintip dan merakam gambar atau video di kawasan yang dianggap kawasan persendirian atau kawasan larangan. Dengan penggunaan dron, perbuatan tidak bertanggungjawab seperti itu akan menjadi lebih mudah.  

Ekoran itu, Komander Pasukan Gerakan Udara (PGU), Bukit Aman, DCP Dato’ Mohd Hishamudin Tahar memberi tahu media bahawa penggunaan dron secara berleluasa tanpa mengikut peraturan boleh menjurus kepada kemalangan bencana selain pencerobohan.

Dron,tanpa permit,denda,rm50k,penjara,CAAM

Bagaimanapun, penguatkuasaan undang-undang dan peraturan mengenai pengendalian serta pengoperasian UAV terletak di bawah bidang kuasa CAAM. Tambah beliau, penguatkuasaan undang-undang tersebut bertujuan untuk mengawal penerbangan dron supaya dron itu selamat serta tidak disalah guna sehingga mendatangkan ancaman kepada ketenteraman awam serta melanggar undang-undang semasa.

Untuk mengelakkan daripada didenda atau dipenjara, orang ramai yang mahu melakukan penggambaran udara menggunakan dron perlu mengemukan permohonan kepada CAAM untuk mendapatkan permit.

pihak berkuasa penerbangan awam malaysia,CAAM,mohon permit

Jika anda ditahan ketika mengendalikan dron tanpa kebenaran, anda boleh dikenakan denda minimum RM50,000 atau 3 tahun penjara atau kedua-duanya sekali jika didapati bersalah. Harga denda tersebut mungkin lebih mahal berbanding harga dron milik anda.

Kebenaran penggunaan dron ini diketatkan kerana menurut penyiasatan PDRM, sindiket penyeludupan pada masa kini turut dikesan menggunakan dron ketika menjalankan aktiviti penyeludupan manusia serta barangan untuk diseludup masuk ke negara ini. Dron tersebut digunakan bagi mengesan kehadiran anggota keselamatan yang melakukan rondaan.

Mengulas lanjut isu ini, Mohd Hisyamudin mengakui bahawa sindiket penyeludupan kini semakin licik dalam memanfaatkan kegunaan teknologi seperti dron untuk digunakan dalam kegiatan jenayah, khususnya di kawasan sempadan negara.

dron,terbang,tan[pa permit,denda,50k,penjara

Dron berfungsi sebagai mata pihak sindiket di udara untuk memastikan aktiviti jenayah mereka tidak dikesan oleh pihak berkuasa di kawasan tersebut. Jika tiada kelibat anggota keselamatan dikesan di kawasan terbabit, sindiket akan mula menyeludup masuk barangan haram ke Malaysia tanpa segan silu.

Walau bagaimanapun, Polis hanya diberi kuasa untuk melakukan siasatan melibatkan kes-kes berkaitan dron sekiranya ia melibatkan unsur-unsur jenayah mengikut Seksyen 477 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan berkaitan pencerobohan jenayah atau undang-undang lain di bawah Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959 serta Akta Rahsia Rasmi 1972.

PDRM,dron,permit,denda rm50k,penjara,CAAM*Kredit foto: Malay Mail

Adakah anda rasa tindakan PDRM untuk mewajibkan permit untuk menerbangkan dron ini sesuatu yang baik? Sejujurnya, tindakan denda serta penjara itu boleh sahaja untuk dilaksanakan. Tetapi, pihak berkuasa perlu melihat tempat di mana dron tersebut diterbangkan. Lebih baik, kerajaan harus mewartakan beberapa kawasan yang dibenarkan serta dilarang untuk menerbangkan dron supaya ia lebih jelas dan mudah difahami.

Menurut CAAM, semua aktiviti penerbangan UAS atau lebih dikenali sebagai dron adalah tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Penerbangan Awam 2016 (MCAR 2016) Peraturan 140 – 144. Jika aktiviti UAS anda tidak dikategorikan sebagai Projek UAS Khas, Operasi Pertanian UAS, diterbangkan secara Perhubungan Visual Secara Langsung (VLOS) di dalam ruang udara Kelas G dan menggunakan UAS berat kurang daripada 20 kilogram, berkemungkinan besar anda perlu membuat permohonan Kebenaran Untuk Terbang (ATF) Standard.

dron,permit polis,denda,50k,penjara,CAAM

Borang permohonan permit untuk terbang boleh didapati di lawan web rasmi CAAM. Borang permohonan yang lengkap dan dokumen-dokumen sokongan yang diperlukan hendaklah dihantar ke alamat e-mel drone.atf@caam.gov.my sekurang-kurangnya 14 hari daripada tarikh aktiviti yang dicadangkan. CAAM berhak untuk menolak permohonan yang tidak lengkap dan lewat.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now