Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Walaupun Dah Boleh Dine-In, Peniaga Masih Belum Bersedia Untuk Beri Kebenaran

Auto News

Walaupun Dah Boleh Dine-In, Peniaga Masih Belum Bersedia Untuk Beri Kebenaran

Meskipun sebelum ini kerajaan telah memberi kelonggaran untuk makan di kedai atau dine-in bagi mereka yang sudah lengkap menerima vaksin di negeri fasa 1 PPN, namun ada sesetengah peniaga restoran dan kedai makan yang masih belum bersedia untuk mengizinkan pelanggan makan di kedai buat masa ini.


Kelonggaran tersebut telah berkuatkuasa pada 20 Ogos lalu, namun sebahagian kedai masih lagi tidak menyediakan meja dan kerusi untuk membenarkan pelanggan untuk makan di kedai. Adakah kerana kekeliruan SOP atau takut kepada jumlah kes positif harian yang tinggi?

Berikut merupakan antara sebab-sebab mengapa pemilik restoran masih tidak membenarkan aktiviti makan di kedai mereka:

kadar vaksinasi,populasi,jkjav,jumlah kumulatif,dos

Kadar Vaksinansi Masih Belum Di Tahap Selesa

Menurut pemilik restoran MyBurgerLab, Chin Ren Yi, kebenaran dine-in yang diberikan dikala kes positif sedang berada pada taraf 20,000 kes sehari kelihatan seperti terlalu awal dan terburu-buru. Meskipun negara sudah mencapai kadar vaksinasi yang ditetapkan, namun ia masih belum berada pada tahap selesa. Atas sebab keselamatan, beliau lebih selesa untuk benarkan dine-in apabila kadar vaksinasi di negara sudah mencapai 70% pada pertengahan September nanti.

2 dos lengkap,suntikan vaksin,covid 19

Pekerja Belum Lengkap 2 Dos

Selain itu, pemilik restoran The Golok di Shah Alam juga berkongsi bahawa kedainya masih belum bersedia untuk membenarkan aktiviti makan di kedai atas faktor keselamatan kebanyakan pekerja mereka yang masih belum lengkap menerima 2 dos vaksin. Pada pengumuman sebelum ini, hanya pelanggan sahaja yang diwajibkan lengkap dos vaksin untuk makan di kedai. Namun menurut SOP penuh yang dikeluarkan oleh MKN, hanya pekerja yang lengkap menerima dos vaksin lengkap dan tidak bergejala sahaja dibenarkan bekerja.

take away,delivery,dine-in,peniaga restoran,kedai makan

Kelam Kabut Buat Persiapan

Oleh kerana kedai makan hanya dibenarkan beroperasi untuk take-away sahaja sebelum ini, kebanyakan kedai makan mempunyai jumlah pekerja yang lebih kecil memandangkan tidak perlu untuk melayan tetamu untuk dine-in. Namun pengumuman tersebut membuatkan sesetengah peniaga berasa ragu-ragu untuk mengambil pekerja semula kerana risau jika kebenaran dine-in ini ditarik balik sekiranya wujud kluster dine-in.

anti vaksin,dua dos,dine-in,restoran*Kredit foto: Kosmo

Pelanggan Degil

Menurut seorang peniaga kedai makanan sarapan pagi di Gombak, hanya orang yang kerja di kedai makan ketika pandemik ini sahaja yang faham dengan sikap segelintir pelanggan yang degil. Jika sebelum ini nak suruh periksa suhu dan scan MySejahtera pun dah susah, bayangkan betapa lecehnya bila perlu periksa sijil digital vaksin pula. Ditambah dengan perangai segelintir anti-vaksin yang berkeras, silap-silap boleh bergaduh dengan pelanggan.

take away,bungkus,delivery,dine-in,restoran

Rata-rata pemilik yang tidak membenarkan aktiviti dine-in ini bersetuju bahawa mereka memerlukan sedikit masa untuk menepati segala kriteria yang dibenarkan untuk dine-in. Kebanyakan mereka juga bersetuju bawa pertengahan bulan September merupakan waktu terbaik untuk kembali membenarkan dine-in berikutan kadar vaksinasi populasi di negara ini mencapai sekitar 70%-80%.

Bagi yang masih keliru dengan SOP dine-in untuk negeri yang berada pada fasa 1 PPN, anda boleh rujuk pada gambar di bawah.

SOP,MKN,dine-in,kedai makan,restoran,fasa 1,PPN

Sebagai seorang pelanggan, adakah anda lebih selesa untuk beli secara bungkus atau makan di kedai sahaja pada waktu ini? Kongsikan dengan kami!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now