Langgar Babi Melintas, Nissan X-Trail Bawa Vaksin COVID-19 Terbabas

Auto News

Langgar Babi Melintas, Nissan X-Trail Bawa Vaksin COVID-19 Terbabas

Sebuah kenderaan pacuan 4 roda milik Jabatan Kesihatan Daerah Pekan yang sedang dalam perjalanan menghantar bekalan vaksin di Pekan, Pahang telah terlibat dalam kemalangan setelah terlanggar babi yang melintas.


Kejadian malang ini berlaku kira-kira jam 9 pagi pada 21 Julai lalu. Sebelum kejadian, sebuah Nissan X-Trail yang dipandu petugas itu diiringi oleh kereta peronda dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pekan untuk menghala ke Klinik Kesihatan Chini bagi menghantar bekalan vaksin Covid-19.

Walau bagaimanapun, Nissan X-Trail terbabit dikejutkan dengan kehadiran babi hutan yang muncul secara tiba-tiba di tepi jalan sebelum berlari laju untuk melintas jalan. Tindakan pantas babi itu membuatkan kereta milik Jabatan Kesihatan Daerah Pekan itu gagal mengelak dan terus merempuh babi berkenaan sebelum kereta tersebut terbabas ke semak samun di tepi jalan.

babi hutan,vaksin,covid-19,nissan x-trail,kemalangan,pahang

Ketua Polis Daerah Pekan, Superintendan Mohd Zaidi Mat Zin berkata, pemandu kenderaan itu yang berusia 46 tahun dan seorang pegawai farmasi berusia 39 tahun tidak mengalami sebarang kecederaan dalam kemalangan di Kilometer 10 Jalan Pekan-Batu Balik itu.

babi hutan,vaksin,covid-19,nissan x-trail,kemalangan,pahang

Ekoran daripada hentaman kuat yang diterima daripada babi tersebut, kenderaan pacuan 4 roda terbabit mengalami kerosakan pada bahagian hadapan dan tepi. Nissan X-Trail tersebut juga sudah dihantar ke unit kenderaan Jabatan bagi tujuan pemeriksaan lanjut.

babi hutan,vaksin,covid-19,nissan x-trail,kemalangan,pahang

Pemandu kenderaan sentiasa dinasihatkan untuk berhati-hati ketika melalui jalan atau kawasan hidupan haiwan liar seperti tapir dan babi hutan bagi mengelakkan kemalangan berlaku apabila haiwan-haiwan ini melintas jalan. Kemalangan melibatkan kereta dan haiwan ini sering berlaku pada waktu malam ketika hidupan liar keluar mencari makanan. Ini juga merupakan salah satu punca kemalangan yang serius di negara kita.

Mujurlah kemalangan yang melibatkan Jabatan Kesihatan Daerah Pekan ini tidak begitu serius. Berbeza pula dengan kejadian sama yang telah meragut nyawa 3 orang mangsa pada bulan April lalu. 3 mangsa tersebut telah terkorban akibat cuba mengelak mengelak binatang yang melintas secara tiba-tiba di hadapan kenderaan itu.

proton wira,kamalangan,elak binatang melintas,maut*Kredit foto: Sinar Harian

Menurut Ketua Polis Daerah Padang Terap, Deputi Superintendan Mulkiaman Manzar, kemalangan dipercayai berlaku apabila sebuah Proton Wira yang dipandu oleh mangsa dan ditemani anaknya dari arah Semeliang menuju ke Kuala Nerang cuba untuk mengelak binatang melintas dan telah menghentam sebuah motosikal yang datang dari arah bertentangan.

Proton Wira tersebut mengalami kerosakan teruk pada bahagian bumbung dan keempat-empat pintu manakala motosikal pula rosak teruk pada bahagian depan dan patah kedua-dua belah cermin pandang belakang, Malangnya, pemandu kereta, anaknya serta pemandu motor telah disahkan meninggal dunia di tempat kejadian. Sementara itu, pembonceng motosikal berusia 11 tahun mengalami cedera parah dan menerima rawatan di Hospital Kuala Nerang.

*Kredit foto: Harian Metro

Sekiranya anda melalui kawasan hidupan haiwan liar, kurangkan kelajuan kereta dan sentiasa berhati-hati dengan keadaan sekeliling. Jika tidak, anda mungkin akan terkejut dengan kehadiran binatang liar secara tiba-tiba. Selain itu, jika anda cuba untuk mengelak binatang tersebut dalam kelajuan tinggi, kereta anda berisiko untuk hilang kawalan dan terbabas ke arah bertentangan jalan ataupun terbabas ke tepi jalan. Anda bukan sahaja berisiko mencederakan diri sendiri, malah anda turut membahayakan pengguna jalan raya yang lain.

Ingat, biar lambat, asal selamat. Berhati-hati di jalan raya!

*Kredit video: Kongsi Segala Info (Facebook)Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now