X50 Bakal Dilancarkan Di Thailand – Rakyat Malaysia Bila Boleh Dapat Kereta?

Insights

X50 Bakal Dilancarkan Di Thailand – Rakyat Malaysia Bila Boleh Dapat Kereta?

Sebuah Proton X50 ditemui sedang menjalankan ujian jalan raya di Songkhla, Thailand baru-baru ini telah mendatangkan banyak persoalan, terutama daripada rakyat Malaysia yang sudah pun membuat tempahan bagi Proton X50. Antaranya, bila boleh dapat kereta?


Gambar Proton X50 yang sedang diuji di Thailand ini telah dimuat naik oleh Car Spotting Thailand di Facebook, di mana keseluruhan badan Proton X50 dilindungi dengan pelekat samaran / celoreng menandakan ia sedang menjalani ujian penuh jalan raya di sana. Memang sah la Proton X50 akan dilancarkan di Thailand!

Proton X50 di Thailand, pandu uji,

Untuk menguatkan lagi teori ini, Geely sendiri sudah mengumumkan bahawa mereka sedang membangunkan sistem kawalan suara “Hi Proton” dalam terjemahan Thai. Sistem “Hi Proton” ini merupakan sebahagian daripada Geely Key User Interface (GKUI) yang berfungsi sebagai satu kemudahan kepada pemandu berhubung dengan kereta menggunakan kawalan suara.

Geely Key User Interface (GKUI), X50 interior, Hi Proton

Li Chunrong, CEO Proton sendiri dah cakap bahawa mereka nak kembangkan sayap mereka ke Asia Tenggara. Mana taknya, Proton X50 ni terima 5 bintang Asean NCAP kot! Rugi la kalau Proton tak jajah pasaran Asia Tenggara kan? Sekarang ini X50 baru dilancarkan di Malaysia dan Brunei, jadi Thailand ni memang dah tak lama dah ni.

Proton X50 5 Bintang ASEAN NCAP, keselamatan

Menurut gambar X50 yang dimuatnaik di Facebook Car Spotting Thailand itu, Proton X50 yang sedang diuji itu merupakan varian Flagship berdasarkan spoiler hitam serta rim dwi tonanya yang jelas kelihatan. Kalau di Malaysia, varian yang ditawarkan adalah Standard, Executive, Premium dan Flagship. Bagi pasaran Thailand, Proton diramal bakal melancarkan sekurang-kurangnya dua varian iaitu varian asas serta Flagship.

Varian Proton X50, Standard, Executive, Premium, Flagship

Langkah Proton untuk meluaskan sayapnya ke Thailand dengan memperkenalkan Proton X50 ini tidak salah, tetapi berita yang tersebar ini telah menggusarkan banyak pihak di negara ini, terutama mereka yang sudah pun menempah Proton X50 ini dari tahun lepas. Persoalan utama yang berlegar difikiran mereka tak lain tak bukan – Bila boleh dapat kereta?

meme, tunggu Proton X50

Adakah pengenalan Proton X50 di pasaran Thailand akan melambatkan lagi penghantaran Proton X50 kepada mereka yang telah membuat tempahan di negara ini? Persoalan ini perlu di jawab serta merta oleh Proton. Kalau tidak, makin ramai yang lari sebab tak sanggup nak tunggu ibarat digantung tak bertali. Walaupun penting untuk melebarkan perniagaan ke pasaran negara lain, penting juga untuk menjaga pelanggan yang sedia ada.

pelancaran X50 di Malaysia, X50 merah

Dikhabarkan, Proton X50 telah pun mencapai lebih 45 ribu tempahan semenjak ia dilancarkan tahun lalu. Sepanjang dilancarkan, penghantaran Proton X50 agak terjejas dengan hanya 4,809 unit sudah dihantar. Kalau di Malaysia pun Proton dah hadapi masalah nak penuhi permintaan dalam masa singkat, bayangkan bila X50 dilancarkan di Thailand pula. Berapa banyak tempahan yang bakal diterima Proton di pasaran Thailand? Adakah tempoh menunggu bagi X50 ini lebih lama berbanding Malaysia?  Mungkin juga penghasilan X50 di Malaysia terjejas kerana mereka menyimpan stok untuk dilancarkan di Thailand? Pelbagai persoalan yang timbul.

Pelancaran X50 di Malaysia, Warna kelabu

Bayangkan sekiranya X50 dilancarkan di Thailand pada tahun ini dan anda masih belum menerima Proton X50 yang telah anda tempah beberapa bulan lalu. Apa perasaaan anda? Dulu nak kena bersaing dengan 45 ribu tempahan dari Malaysia sahaja, sekarang dah masuk Thailand pula. Kena tunggu lagi ke? Tak ke sedih hidup tu bila orang Thailand dapat X50 dulu daripada anda?

Enjin Proton X50, 1.5L

Sekiranya Proton masih gagal untuk mengenalpasti langkah-langkah baru bagi menyelesaikan masalah penghasilan X50 yang terjejas akibat pandemik, ianya hanya bakal memburukkan nama Proton di mata rakyat Malaysia. Kalau kita tanya orang sekeliling pun, mereka lebih gemar untuk berurusan dengan Perodua. Kenapa? Sebab menurut mereka, jurujual Proton sendiri pun tak tahu status X50 buat masa ini. Pendek kata, kebanyakan pelanggan enggan berurusan dengan perkara yang tak pasti. Naya nanti!

Ruangan But belakang X50

Tambahan pula, hype yang diterima X50 sewaktu pelancarannya agak luar biasa walaupun ketika pandemik melanda. Namun kelewatan Proton untuk memenuhi tempahan X50 bagaimanapun secara tidak langsung telah membunuh hype kereta ini. Mampukah Proton bangkit dan mengatasi masalah ini dalam masa terdekat?

Proton X50 bakal dilancarkan di Thailand

Adakah Proton sudah menjumpai cara-cara untuk mengatasi masalah penghantaran X50 yang lambat ini? Kalau nak fikir logik, takkan lah Proton tiada apa apa rancangan sandaran sebelum nak lancarkan X50 di Thailand kan? Buat masa ini, kita hanya boleh tunggu dan lihat. Sekiranya X50 sudah sampai ke tangan anda, syabas dan tahniah diucapkan. Kalau masih menunggu, teruskan menunggu dengan hati terbuka. Kalau dah minat, tiada siapa boleh halang.

Proton X50 bakal dilancarkan di Thailand

Apa-apapun syabas Proton kerana bakal kembali ke pasaran Thailand setelah sekian lama. Kepada anda yang telah menempah X50, apa kata anda?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now