Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Proton Fokus Siapkan X50 Untuk Pasaran Domestik – Perlu Lebih Masa Untuk Penuhi Tempahan

Insights

Proton Fokus Siapkan X50 Untuk Pasaran Domestik – Perlu Lebih Masa Untuk Penuhi Tempahan

Proton sedang bertungkus-lumus untuk menghantar lebih 40,000 tempahan X50 yang diterima daripada rakyat Malaysia. Nampaknya, Proton ada beberapa langkah untuk mengatasi masalah tersebut.


Tidak dinafikan, Proton X50 merupakan antara SUV yang segak, kacak, bergaya, dan berbaloi di negara ini. Perkara ini dipersetujui sendiri oleh rakyat Malaysia sendiri. Lihat sahaja pada jumlah tempahan yang diterima oleh model ini. Dalam hanya 6 bulan, model ini telah pun menerima lebih 40,000 tempahan.

Proton X50,pasaran domestik,SUV,segmen-b

Walau bagaimanapun, sambutan luar biasa yang diterima oleh Proton sejurus pelancaran X50 ini kelihatan seperti diluar jangkaan serta kemampuan Proton pada awalnya. Pada Mac lepas, Proton telah berjaya menghantar sebanyak 3,513 unit X50 kepada pembeli menjadikan jumlah keseluruhan X50 yang telah diterima pemilik kepada 11,654 unit setakat ini. Berdasarkan trend penghantaran kereta X50 secara bulanan, agak-agaknya bila Proton boleh penuhi semua keseluruhan permintaan tersebut?

Meskipun Proton sudah memaklumkan bahawa momentum penghasilan X50 ini akan terus meningkat menuju hujung tahun ini, namun berdasarkan jumlah tempahan serta jumlah kenderaan yang telah diterima oleh pembeli, Proton memerlukan sekurang-kurangnya 11 bulan atau sehingga September 2021 bagi menyiapkan keseluruhan tempahan. Belum kira lagi berapa banyak tempahan baharu akan muncul. Ini merupakan cabaran besar buat Proton. 

Proton X50,pasaran domestik,SUV,tempoh menunggu,pablo escobar,meme

Jika anda salah seorang pembeli X50 yang sedang menunggu kenderaan anda, anda pasti tertanya-tanya apa yang dilakukan oleh Proton untuk menyelesaikan masalah ini. Jangan risau kerana Proton kelihatannya seperti telah menjumpai penawar bagi penyakit yang melanda mereka ketika ini.

proton x50 Thailand,eksport,suv*Kredit foto: Car Spotting Thailand

Meskipun Proton mempunyai rancangan untuk mengukuhkan pasaran eksportnya tahun ini, namun Proton akan menangguhkan rancangan bagi mengeksport X50 ke pasaran luar seperti Thailand dan Pakistan memandangkan mereka ingin mengutamakan penghantarannya kepada pembeli negara ini terlebih dahulu. Ini merupakan langkah yang bijak, sekurang-kurangnya para pembeli yang dah lama tunggu kereta tu adalah sedikit berita baik yang membolehkan mereka untuk menarik nafas lega. Dengan penangguhan ini, Proton juga tidak menambah beban pada bahu sendiri.

Proton X50,pasaran domestik,SUV,segmen-b,kilang proton*Kredit foto: Bernama

Proton juga dilaporkan sedang bekerja rapat dengan vendor-vendornya khusus bagi meningkatkan produksi X50 bagi pasaran domestik. Bahkan angka penghantaran X50 pada bulan lalu juga melebihi angka yang dirancang mereka. Angka tersebut juga bakal terus meningkat dari semasa ke semasa kerana Proton dilaporkan sudah mempunyai sebanyak 73 vendor tempatan yang bakal membekalkan komponen bagi model X70 dan X50.

proton x50,varian standard,geely,suv

Bagi mempertingkatkan produktiviti mereka, tempahan untuk varian standard dihentikan buat sementara waktu oleh Proton kerana hanya 5% daripada pembeli menempah varian standard. Fokus diberikan pada varian lebih tinggi yang mewakili 95% tempahan. Walau bagaimanapun, tempahan bagi varian lain selain varian standard tetap dibuka kepada umum. Varian standard akan kembali menerima tempahan apabila proses penyerahan model terbabit kembali stabil kelak.

Sebelum anda memaki penjual kereta X50 yang berurusan dengan anda oleh kerana tempoh menunggu yang lama, fahamkan dulu kenapa lambat. Ada beberapa sebab utama, antaranya ialah COVID-19 sendiri yang telah memperlahankan penghasilan kereta. Tak cukup dengan Perintah Kawalan Pergerakan, wujud kluster COVID-19 pada sektor kilang pula yang telah menyebabkan kilang mereka diarah tutup buat sementara waktu.

Proton X50,pasaran domestik,SUV,segmen-b

Perkara ini bukan hanya dirasai di Malaysia, namun ia juga dirasai di seluruh dunia. Kekurangan bekalan mikrocip yang sedang dialami oleh pengeluar automotif dunia turut melanda Proton sendiri. Meskipun demikian, Proton dilihat seperti sudah menjumpai jalan bagi mengatasi masalah ini. Meskipun masih tiada kenyataan rasmi dari Proton tentang perkara ini, namun Proton ada rancangan untuk melokalisasikan X50 dan X70 supaya dapat mengurangkan kebergantungan komponen dari China dengan menghasilkannya di kilang mereka di negara ini.

Proton X50,pasaran domestik,SUV,segmen-b,kilang proton

Apa-apa pun, Proton dah menyatakan bahawa mereka sedang bertungkus-lumus untuk menyiapkan tempahan bagi model X50 ini. Sekurang-kurangnya adalah juga inisiatif daripada mereka untuk mendengar keluhan pembeli. Tempoh menunggu yang terlalu lama membuatkan sesetengah orang terpaksa membatalkan tempahan X50 mereka. Melalui group di FB pengguna X50, rata-rata mereka menunggu sehingga 3 bulan atau lebih untuk mendapatkan pembayaran semula setelah membatalkan tempahan. Lebih menyedihkan, ada yang masih menunggu dan terus menunggu ibarat pungguk rindukan bulan.

Proton X50,pasaran domestik,SUV,segmen-b

Tapi kami faham, kereta merupakan suatu keperluan pada waktu ini. Sekiranya anda betul-betul memerlukan kereta pada waktu terdekat, anda dinasihatkan untuk mendapatkan kereta lain sahaja. Tapi kalau anda dah ada kenderaan lain dan boleh tunggu, silakan. Kunci utama disini adalah fikir masak-masak sebelum membuat keputusan.

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now