2,000 Unit Proton X70 Special Edition Bakal Dilancarkan Di Malaysia – Warna Ocean Blue, Ruby Red

Auto News

2,000 Unit Proton X70 Special Edition Bakal Dilancarkan Di Malaysia – Warna Ocean Blue, Ruby Red

Ingat lagi tak pada awal tahun ini, kami pernah bagitahu yang PROTON mungkin akan keluarkan model X70 Special Edition dengan dua pilihan warna baharu? Nampaknya hari yang dinanti-nantikan sudah hampir menjelang tiba!


Sebelum ini, telah tular risalah produk Proton X70 SE yang bocor di media sosial. Risalah tersebut menunjukkan model X70 SE yang berwarna biru. Tarikh pelancaran model ini di Malaysia juga semakin hampir apabila pengedar dan jurujual PROTON telah menjalani product training yang diberi nama Proton X70 SE Knowledge Challenge supaya maklumat tentang produk ini lebih difahami oleh mereka sebelum memberi layanan kepada pelanggan.


*Kredit foto: Pad Motors Proton Brunei

Jadi apa yang baru dengan X70 SE ni? Sebenarnya, X70 SE ini dibina menggunakan asas daripada varian Premium X70. Berdasarkan varian premium, tiada sunroof pada model SE ini. Kalau nak dilihat daripada sudut spesifikasi pula, Proton X70 SE ini sama sahaja macam X70 Exclusive Edition (EE) yang ditawarkan di Brunei. Bezanya, Brunei hanya tawarkan sebanyak 37 unit model ini manakala pasaran negara ini bakal menerima sebanyak 2,000 unit.

Berikutan risalah produk Proton X70 SE berwarna Ocean Blue ini telah tersebar sebelum ini, ada yang menyatakan kurang berminat dengan warna biru tersebut. Jangan risau kerana anda juga bakal ditawarkan dengan pilihan warna Ruby Red, juga dengan dwi tona berwarna hitam pada bahagian bumbung dan cermin sisi seakan Proton X70 Merdeka Edition.

Selain daripada warna yang baharu, model X70 SE ini bakal menerima penambahan seperti lencana SE pada bahagian belakangnya. Tayarnya pula menggunakan rim aloi bersaiz 19 inci yang sama digunakan pada Geely Boyue Pro yang ternyata lebih merecik daripada X70 sebelum ini.

*Kredit foto: Pad Motors Proton Brunei

Bahagian dalaman kereta ini diserikan dengan penggunaan warna gelap yang memukau. Tempat duduknya menerima balutan kulit Nappa berwarna hitam dengan kemasan jahitan halus berwarna hitam dan putih.

Jika anda menjangkakan penambahbaikan dari segi mekanikal, nampaknya anda kena sabarlah. Dari segi mekanikal, tiada perubahan akan dilakukan kepada Proton X70 SE ini. Ia akan tetap menggunakan pacuan roda hadapan dan menggunakan enjin 1.8L dengan pengecas turbo empat silinder yang mampu menghasilkan 184 PS dan 300 Nm tork dan dipadankan bersama transmisi klac berkebar basah tujuh-kelajuan. Kalau nak penambahbaikan yang lebih padu pada X70, kena tunggu Proton X70 MC1 lah!

Model ini dijangkakan akan dilancarkan pada bulan Ogos. Menerusi info yang kami terima daripada penasihat jualan PROTON, mereka telah pun memulakan product training mengenai PROTON X70 Special Edition (SE) ini sejak bulan Mei lalu. Jadi memang dah tak lama dah tu!



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments