Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Brunei Lancar PROTON X70 EE 2021 (Exclusive Edition) – Akan Datang Ke Malaysia Tak Lama Lagi!

Auto News

Brunei Lancar PROTON X70 EE 2021 (Exclusive Edition) – Akan Datang Ke Malaysia Tak Lama Lagi!

Ingat lagi tak tentang khabar angin yang kami bawakan mengenai PROTON bakal melancarkan model X70 Special Edition dengan warna baharu dalam tahun ini? Nampaknya ia bukanlah khabar angin semata-mata. Malah gambar risalah X70 SE pun dah tersebar luas di media sosial. Tunggu masa sahaja untuk dilancarkan di negara ini. Dalam keghairahan sesetengah pencinta SUV Harimau tempatan ini dalam menunggu model SE ini dilancarkan, nampaknya mereka terpaksa akur dengan negara jiran, kerana model ini telah dilancarkan di Brunei sebagai X70 EE (Exclusive Edition)!


Proton x70 EE,X70 Exclusive Edition,Brunei,2021,terhad
*Kredit grafik: Pad Motors Proton Brunei

Melalui sebuah hantaran di Facebook milik Pad Motors Proton Brunei (pengedar PROTON di Brunei), tempahan untuk model Exclusive Edition ini kini dibuka dan tempahan boleh dibuat secara dalam talian ataupun hadir ke bilik pameran. Oleh kerana ianya edisi ekslusif dan terhad, hanya 37 unit yang ditawarkan untuk pasaran negara jiran itu.

Proton X70 EE,Exclusive Edition,Brunei,2021,SUV,Terhad*Kredit foto: Fadli Proton Brunei

Apa yang baru pada model terhad ini? Model ini ditawarkan dalam warna Ocean Blue, iaitu warna sama yang terdapat pada PROTON X50. Selain itu, ia turut menerima warna luaran dwi-tona di mana bumbung dan cermin sisi kereta berwarna hitam.

Proton x70 EE,Exclusinve Edition,SUV,Geely Boyue Pro,Rim

Kereta ini turut dilengkapi dengan lencana EE, Rim 19-inci yang sama terdapat pada model yang mungkin bakal masuk sebagai X70 MC1 nanti, iaitu Geely Boyue Pro. Di bahagian dalaman pula, kereta ini bakal mendapat kemasan tempat duduk kulit Nappa berwarna hitam

X70 EE,PROTON,SUV,Exclusive Edition,2021,Brunei,Ocean Blue*Kredit foto: Pad Motors Proton Brunei

Walau bagaimana pun, perubahan model EE ini berbanding PROTON X70 yang sedia ada hanyalah dari segi kosmetik sahaja. Tiada perubahan dari segi enjin dan prestasi pada kereta ini di mana ia masih lagi dikuasakan dengan enjin 1.8-liter, 4-silinder turbo yang menjana output sebanyak 183 PS dan 300 Nm tork. Sebelum ini terdapat juga khabar angin bahawa PROTON bakal menggunakan enjin yang lebih kecil iaitu enjin 1.5-liter TGDI, iaitu enjin yang sama yang terdapat pada PROTON X50 Flagship. Jika ianya betul, mungkin ia bakal hadir pada model X70 MC1 yang dijangka hadir pada tahun hadapan.

PROTON X70 EE,Exclusive Edition,Brunei,SUV,Ocean Blue*Kredit foto: Fadli Proton Brunei

Kesemua gambar X70 EE ini diperolehi daripada seorang penasihat jualan proton di Brunei, Fadli, yang telah berkongsi gambar PROTON X70 EE ini di Facebook milik beliau. Menurut hantarannya, mereka yang membuat tempahan keatas model ini bakal menerima baucar tunai sebanyak $1000 (RM 3,110).

Kalau anda dah tak sabar nak tunggu model ini untuk dilancarkan dalam negara ini, model ini akan dilancarkan tidak lama lagi, kemungkinan pada bulan Ogos. Menerusi info yang kami terima daripada penasihat jualan PROTON, mereka telah pun memulakan product training mengenai PROTON X70 Special Edition (SE) ini sejak bulan Mei lalu. Jadi memang dah tak lama dah tu!

Proton X70 SE,Special Edition,Ocean Blue,PAssion Red,SUV,X50

Memandangkan PROTON menggunakan warna Ocean Blue X50 pada model X70 EE di Brunei, tidak mustahil juga untuk PROTON bagi memperkenalkan warna Passion Red seperti di X50 juga bagi menggantikan warna Ruby Red bagi model X70 SE untuk pasaran Malaysia kelak.

Selebihnya, kita hanya boleh tunggu dan lihat sahaja! Sama-samalah kita nantikan.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now