Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

2021 Honda City RS e:HEV vs 2020 Proton X50 1.5 TGDi Flagship

Buying Guides

2021 Honda City RS e:HEV vs 2020 Proton X50 1.5 TGDi Flagship

Walaupun kedua-dua model ini berlainan jenis, namun 2021 Honda City RS e:HEV serta 2020 Proton X50 1.5 TGDi Flagship datang dari segmen yang sama iaitu segmen B. Harga pun lebih kurang!


Sebelum sesiapa mempertikaikan perbandingan ini, perbandingan ini dibuat berdasarkan tanda harga kedua-dua model ini yang tidak jauh beza. Seperti anda tahu, Proton X50 merupakan SUV segmen B manakala Honda City RS e:HEV pula merupakan sedan bagi segmen B.

2021 Honda City RS e:HEV VS 2020 Proton X50 1.5 TGDi Flagship

Harga

Meskipun berlainan jenis, namun bagi sesiapa yang mempunyai bajet dibawah RM110,000, kedua-dua model ini layak untuk dipertimbangkan. Mana taknya, 2021 Honda City RS e:HEV berada pada tanda harga RM105,950 manakala 2020 Proton X50 1.5 TGDi Flagship berharga RM103,300. Dari segi harga, varian tertinggi Proton X50 ini berharga RM2,650 lebih murah berbanding Honda City RS.

Beza harga memang tidak jauh, tapi model mana yang lebih berbaloi untuk dibeli dengan harga sebegitu? Untuk membantu anda membuat keputusan, jom lihat perbezaan pada spesifikasi kedua dua model ini.

Prestasi

enjin 1.5L DOHC i-VTEC, i-MMD,1.5 liter DOHC turbo, 3 silinder

Model Enjin Kuasa (PS) / Tork (Nm) Berat (KG) Transmisi
2021 Honda City RS e:HEV 1.5L DOHC i-VTEC, i-MMD

98PS/ 127Nm

109PS/ 253Nm (Motor Elektrik)
1,246 e‑CVT (Electric Continuous Variable Transmission)
2020 Proton X50 1.5 TGDi Flagship 1.5 liter DOHC turbo, 3 silinder 177PS/ 255Nm 1,370 7-kelajuan DCT

Proton X50 1.5 TGDi Flagship

Proton X50 jelas memberikan lebih kuasa dan tork berbanding Honda City. Kereta tempatan ini dikatakan mampu mencapai sehingga 195km/h berbanding Honda City yang hanya mampu mencapai 177km/h. SUV ini juga hanya memerlukan 7.9 saat untuk memecut dari 0 -100km/h manakala Honda City RS ini memerlukan 9.9 saat. Enjin X50 ini turut telah dianugerahkan tempat pertama dalam China Automotive Industry Science and Technology Award pada tahun lepas. Apa lagi nak kata tentang enjin X50 ni?

Honda City e:HEV 2021

Meskipun kurang kuasa berbanding X50, namun tork yang dihasilkan oleh Honda City RS ini amat tinggi dengan 253Nm. Jadi pecutan Honda City RS ini boleh dirasai oleh pemandu sebaik sahaja mereka menekan pedal minyak.

Dimensi

Dimensi 2021 Honda City RS e:HEV 2020 Proton X50 1.5 TGDi Flagship
Panjang (mm) 4,553 4,330
Lebar (mm) 1,748 1,800
Tinggi (mm) 1,467 1,609
Jarak Roda (mm) 2,600 2,600
Kapasiti But (L) 410 330

Honda City RS E:HEV,All-New Honda City

Berdasarkan maklumat diatas, Honda City lebih panjang dan ringan berbanding X50. Bila dah panjang, maka ruang kapasiti but belakangnya turut lebih besar berbanding SUV keluaran Proton itu. Masuk akal lah juga kerana Honda City RS ini pun dianggap sebagai sedan segmen B. Sementara itu, X50 sedikit lebar dan lebih tinggi berbanding Honda City RS ini. Dah nama pun SUV, mestilah lagi tinggi.

Dari segi penggunaan minyak, Honda City RS ini jauh meninggalkan X50. Diatas kertas, penggunaan bahan api bagi X50 ialah 6.4l/100 km manakala Honda City RS lebih memukau dengan hanya 3.6l/100 km! Penjimatan bahan api yang ketara ini bukan sahaja disebabkan oleh faktor Honda City RS yang lebih ringan berbanding X50, tapi oleh kerana sistem hibrid i-MMD yang hadir pada City RS ini.  

Varian tertinggi All-New City RS ini merupakan kenderaan hibrid. Kenderaan hibrid hadir bersama enjin petrol tradisional serta motor elektrik dan bateri. Enjin petrol serta motor elektrik ini bekerja bersama-sama dalam usaha untuk mengurangkan penggunaan bahan api dan menghasilkan asap toksid rendah.

Selain itu, brek untuk kereta hibrid juga dikonfigurasikan untuk menangkap tenaga yang dibebaskan dan menggunakan ia untuk mengecas bateri dalam kereta hibrid. Berlainan seperti kereta elektrik, kereta hibrid seperti Honda City RS e:HEV ini tak perlu dicaj dari soket elektrik rumah. Kalau nak jimat minyak, Honda City RS e:HEV inilah pilihan yang sesuai.

Keselamatan

Ciri-ciri keselamatan yang ada pada kedua-dua kenderaan ni pun bukan level cikai lagi. Kedua-dua model ini menerima pengiktirafan 5 bintang daripada ASEAN NCAP. Dengan harga atas RM100,000, takkan nak harap ciri keselamatan cap ayam pula kan?

Berikut merupakan ciri keselamatan yang ditawarkan pada kedua model ini:

Model Ciri Keselamatan
Honda City RS e:HEV 6 beg udara, Vehicle Stability Assist (VSA), Isofix, G-Force Control, Emergency Stop Signal (ESS), Honda Lane Watch, kamera belakang pelbagai sudut, Hill Start Assist (HAS), dan Auto Brake Hold (ABH) & Honda Sensing.
Proton X50 1.5 TGDi Flagship 6 beg udara, Electronic Stability Control (ESC), Tyre Pressure Monitoring System (TPMS), Auto Park Assist (APA) kamera 360 darjah serta Advanced Driver Assistance System (ADAS).

ciri keselamatan X50,ADAS

Kedua-dua kenderaan dilengkapi dengan kamera dan sensor dari pelbagai sudut. Ianya banyak membantu seperti sistem bantuan pemanduan pemandu (ADAS) dan Honda Sensing. Bagi Proton X50, ia hadir dengan Autonomous Emergency Braking (AEB), Forward Collision Warning, Adaptive Cruise Control (ACC) with Stop and Go, Intelligent Cruise Control (ICC), Lane Keep Assist (LKA), Lane Departure Warning (LDW), Blind Spot Information System (BLIS) serta Intelligent High Beam Control (IHBC).

Honda Sensing,honda city rs e:HEV

Sementara itu, teknologi Honda Sensing bagi Honda City RS ini turut tidak menghampakan dengan penambahan ciri keselamatan seperti Lane Departure Warning, Road Departure Mitigation, Lane Keep Assist, Forward Collision Warning, Auto High Beam, Adaptive Cruise Control  serta Collision Mitigation Braking System. Memang tak jauh beza pun ciri-ciri keselamatan kedua model ini. Tapi oleh kerana X50 hadir dengan kamera 360, saya terpaksa memilih X50 bagi ciri keselamatan.

Honda CONNECT vs Proton Link

Honda Malaysia telah memperkenalkan teknologi terbaru yang dinamakan Honda Connect yang dilengkapi dengan Sistem Pengesanan Pelanggaran Automatik, Pengesanan Bunyi Keselamatan, Amaran Kelajuan, Find My Car, Geo-Fencing Alert, Panggilan Kecemasan, Kawalan Kenderaan Jarak Jauh, Status Kereta dan Pengingatan Penyelenggaraan serta Vehicle Dashboard and Point of Interest (POI).

Ini membolehkan pemandu berhubung dengan kenderaannya pada hujung jari sahaja menerusi aplikasi di telefon pintar. Fungsi utama bagi teknologi telematik pada Honda CONNECT ini meliputi Diagnostik Kenderaan, Aplikasi Kawalan Jauh, Aplikasi Keselamatan, Pengesanan Kenderaan dan Servis Sokongan.

Sementara itu, varian tertinggi Proton X50 turut hadir dengan teknologi pintar yang membolehkan anda memanaskan enjin kereta tanpa masuk kedalam kereta. Jika anda tidak masuk ke kereta dalam masa 10 minit, enjin akan terpadam secara automatik. Selain menghidupkan enjin, ia juga boleh mengawal tetapan sistem pendingin hawa seperti suhu dan tempoh masa operasi dari jarak jauh menerusi aplikasi Proton Link. Kalau malas nak guna telefon pintar, boleh hidupkan enjin pada kunci X50 sahaja.

Selain itu, Proton X50 turut dilengkapi dengan sistem arahan suara ‘Hi Proton’ yang membolehkan pemandu mengawal tingkap, pendingin hawa, nagivasi online, penstriman muzik dan banyak lagi. Pendek cerita, Proton X50 ini memang dengar cakap! Aplikasi Proton Link turut membolehkan pemandu untuk menjejaki serta memantau keretanya dari jauh menggunakan GPS. Dengan Geo-Fence pada Proton Link, anda akan menerima notifikasi pada telefon pintar anda sekiranya kenderaan anda masuk atau keluar daripada zon yang ditetapkan.

Melalui perbandingan ini, kedua-duanya mempunyai nilai yang tersendiri. Untuk Honda City RS, pemandu tidak perlu risau tentang peningkatan harga petrol dan diesel kerana kereta hibrid mampu menjimatkan petrol dan menghasilkan asap toksik tahap rendah. Dengan wujudnya enjin petrol dan motor elektrik pada kereta hibrid, kedua-dua enjin ini berfungsi secara efektif dalam mengurangkan penggunaan petrol lebih dari separuh. Bukan itu sahaja, brek yang dikonfiguraskan pada kereta hibrid juga berfungsi untuk menangkap tenaga yang dibebaskan dan digunakan untuk mengecas bateri dalam kereta hibrid.

Honda City RS e:HEV,2021,hybrid

Sementara itu, Proton X50 turut gah sebagai SUV paling laris di Malaysia pada bulan Februari lepas. Seperti anda tahu, permintaan terhadap SUV di negara ini semakin meningkat naik. Banyak faktor yang menyumbang pada kenaikan permintaan terhadap SUV ini seperti bentuk, rupa, serta gaya hidup. Sebelum ini, SUV tidak berapa praktikal untuk digunakan sebagai kenderaan harian. Kini, SUV telah pun direka dan ditransformasi menjadi kereta mesra keluarga serta sesuai untuk kegunaan bandar.

Proton X50 1.5 TGDi Flagship, ASEAN NCAP,SUV

Bagi saya, saya lebih tertarik pada rupa sporty yang ditawarkan pada X50 daripada Honda City RS lagi. Dengan harga yang lebih murah berbanding Honda, ditambah dengan sistem arahan suara serta kamera 360 darjah, saya memilih Proton X50 berbanding Honda City RS ini meskipun Honda City RS lebih menjimatkan minyak.

Anda pula bagaimana?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now