Toyota Corolla Cross vs Honda HR-V vs Proton X50

Buying Guides

Toyota Corolla Cross vs Honda HR-V vs Proton X50

Meskipun Toyota Corolla Cross ini lebih besar daripada SUV segmen-B, namun ianya lebih kecil daripada SUV segmen-C. Jadi, model ini juga sesuai untuk dibandingkan dengan SUV segmen-B lain seperti Proton X50 dan Honda HR-V.


Selepas diperkenalkan kepada dunia pada Julai 2020, kini Toyota Corolla Cross akhirnya telah pun dilancarkan di Malaysia semalam. Model ini dibina diatas platform TNGA-C sama seperti Corolla Sedan. Meskipun Toyota mengatakan Corolla Cross ini merupakan SUV segmen-C, tetapi model ini sedikit kecil berbanding SUV segmen-C yang lain tetapi masih sedikit besar daripada SUV segmen-B yang lain.

toyota corolla cross 2021,malaysia,suv,segmen-c

Melalui info tersebut, model ini dilihat lebih berpotensi untuk mencabar kedudukan Honda HR-V serta Proton X50 sebagai SUV segmen-B. Oleh itu, jom kita buat perbandingan antara ketiga-tiga jenis kenderaan ini.

toyota corolla cross 2021,honda hr-v,Proton X50

Harga

Model Harga
Honda HR-V RM104,000 hingga RM118,582
Toyota Corolla Cross RM124,000 hingga RM134,000
Proton X50 RM79,200 hingga RM103,300

Perkara pertama yang perlu diambil kira dalam membuat perbandingan mestilah harga kan? Kalau nak dibandingkan harga, semestinya jentera tempatan seperti X50 yang akan menang. Memang patutlah X50 diangkat sebagai antara SUV yang popular dengan harga seperti itu. Meskipun Corolla Cross agak sedikit mahal, tapi masuk akal lah sebab ianya lebih besar berbanding X50 dan HR-V. 

Enjin dan Prestasi

enjin, Honda HR-V,Toyota Corolla Cross,Proton X50

Model Honda HR-V Toyota Corolla Cross Proton X50
Jenis Enjin 1.8 Naturally Aspired 1.5 Hybrid 1.8 Naturally Aspired 1.5 Turbo
Silinder Inline 4 Inline 4 Inline 4 Inline 3
Kuasa (HP) 140 150 138 148 hingga 175
Tork (Nm) 172 190 177 226 hingga 255
Transmisi CVT 7DCT CVT 7DCT
Pacuan Pacuan Roda Hadapan (FWD) Pacuan Roda Hadapan (FWD)

Pacuan Roda Hadapan (FWD)

Suspension (hadapan / belakang) MacPherson struts / torsion beam MacPherson struts / torsion beam MacPherson struts / torsion beam


Melalui jadual diatas, Honda HR-V menggunakan enjin berkapasiti sama seperti Corolla Cross iaitu enjin 1.8L naturally aspirated. Walaupun kuasa yang dihasilkan oleh HR-V sedikit lebih berbanding Corolla Cross, namun Corolla Cross mempunyai kelebihan melalui jumlah tork maksimum yang dihasilkan dengan 177Nm berbanding 172Nm pada HR-V. Kedua-dua enjin ini dipadankan dengan kotak gear CVT.

Honda HR-V,hibrid,Malaysia,suv

Sementara itu, model hibrid HR-V menggunakan enjin berkapasiti sama seperti X50, iaitu 1.5L. Bezanya, enjin yang hadir bersama HR-V ini merupakan enjin hibrid manakala enjin X50 pula merupakan enjin yang disertakan dengan pengecas turbo. SUV popular keluaran Proton ini mampu menghasilkan kuasa dari 148hp hingga 175hp dan tork maksimum sebanyak 226Nm hingga 255Nm mengikut varian manakala HR-V hibrid pula menghasilkan 150hp dan 190Nm tork. Enjin X50 serta HR-V hibrid pula dipadankan dengan dual-clutch transmission (DCT) 7-kelajuan.

toyota corolla cross 2021,malaysia,suv,segmen-c

Meskipun berlainan segmen, namun Corolla Cross menggunakan suspension jenis MacPherson struts di bahagian hadapan dan torsion beam pada bahagian belakang yang sama seperti X50 dan HR-V. Suspension seperti itu adalah normal bagi SUV segmen-B.

proton x50,turbo,1.5l TGDi,geely

Kalau nak dibandingkan prestasi antara ketiga-tiga SUV ini, Proton X50 jelas mendominasi meskipun hanya mempunyai 3 silinder berbanding Corolla Cross dan HR-V yang hadir dengan 4 silinder. Selain lebihan kuasa yang ditawarkan pada enjin turbo X50 ini, kereta ini juga lebih pick up berbanding HR-V dan Corolla Cross. Lihat sahaja jumlah tork yang ditawarkan pada kuda nasional ini. Sekiranya anda inginkan SUV sporty yang berprestasi tinggi, Proton X50 merupakan antara pilihan terbaik buat anda. Kalau mahukan lebih penjimatan bahan api, HR-V hibrid merupakan pilihan yang lebih sesuai.

Dimensi

Model Honda HR-V Toyota Corolla Cross Proton X50
Panjang (mm) 4,334 4,460 4,330
Lebar (mm) 1,772 hingga 1,790 1,825 1,800
Tinggi (mm) 1,605 1,620 1,609
Jarak Roda (mm) 2,610 2,640 2,600
Saiz Tayar (inci) 17-18 17 17-18
Ruang But (liter) 437 487 330

Walaupun berada dalam segmen-C, namun saiz Corolla Cross ini agak sedikit luar biasa. Panjang keseluruhan kenderaan ini ialah 4,460mm, sekaligus meletakkan model ini sebagai model yang unik kerana berada di tengah-tengah antara kenderaan segmen-B dan segmen-C yang lain. Oleh kerana bersaing dengan SUV segmen-B, jadi masuk akal lah mengapa Corolla Cross mempunyai jarak roda yang lebih jauh dengan 2,640mm berbanding 2,610mm (HR-V) dan 2,600mm (X50).

toyota corolla cross 2021,malaysia,suv,segmen-c

Selain itu, Corolla Cross juga lebih panjang, lebar dan tinggi berbanding HR-V serta mempunyai ruang but yang paling besar berbanding lawannya. Kalau dah makin besar, takkan ruang but makin kecil pula kan? Fikir logik lah. Berdasarkan dimensi ketiga-tiga SUV ini, Corolla Cross dilihat sebagai pilihan yang lebih selesa sekiranya anda inginkan lebih ruangan sekiranya anda mempunyai keluarga yang lebih besar. Kalau nak banding dengan Toyota C-HR pun, Corolla Cross masih mempunyai ruangan but yang lebih besar. Ruang but pada C-HR cuma 388 liter sahaja.

Keselamatan

Model Honda HR-V Toyota Corolla Cross Proton X50
Beg Udara 6 7 6
Beg Udara (bahagian lutut) Tiada Pemandu Tiada
Autonomous Emergency Braking Tiada Ada Ada
Cruise Control Ada Dynamic Radar Cruise Control Adaptive Cruise Control
Lane Keep Assist Tiada Amaran  Amaran dengan Active Lane Centring 
Blind Spot Assist Honda LaneWatch (bahagian kiri sahaja) Ada Ada
Auto High Beam Control Tiada Ada Ada
Kamera 360 Darjah Tiada Ada Ada

Toyota Corolla Cross 2021 mempunyai jumlah beg udara yang paling tinggi (7) yang hadir bersama beg udara di bahagian lutut pemandu berbanding X50 dan HR-V (6). Jika nak dibandingkan ciri keselamatan pada kedua-dua kereta ini, X50 dan Corolla Cross jelas lebih maju dengan ciri Autonomous Emergency Braking, Active Cruise Control, Auto High Beam Control dan Kamera 360 darjah yang tiada pada HR-V.

beg udara,toyota corolla cross,2021,ciri keselamatan

Sebenarnya, Honda HR-V juga mempunyai ciri Cruise Control pada jenteranya, cuma ianya bukanlah Active Cruise Control seperti X50 dan Corolla Cross. Dengan Active Cruise Control, kereta akan bergerak mengikut kelajuan yang telah ditetapkan namun akan memperlahankan kenderaan sekiranya ia mengesan kenderaan lain berada di hadapan dengan kelajuan yang lebih perlahan. Bagi bantuan untuk Blind Spot, ketiga-tiga model hadir dengan ciri ini tetapi HR-V hanya mampu memerhati blind spot di sebelah kiri sahaja melalui sistem Honda LaneWatch.

Feature tambahan

Model Honda HR-V Toyota Corolla Cross Proton X50
Panel Instrumen Analog dengan paparan multi-info Analog dengan paparan multi-info LCD digital
Android Auto/ Apple CarPlay Tiada/ Screen Mirroring  Ada Tiada/ Screen Mirroring
Pendingin Hawa Automatik Single-zone Dual-zone Single-zone
Pendingin Hawa Belakang Tiada Ada Ada

Hanya Proton X50 varian tertinggi dilengkapi dengan panel instrumen LCD Digital yang lebih bersifat moden. Sementara itu, Corolla Cross dan HR-V masih menggunakan panel instrumen analong dengan paparan multi-info. Namun ada yang lebih sukakan meter analog. Ikut selera masing-masinglah. 

instrumen panel,meter,lcd,

Bagi paparan infotainment pula, hanya Toyota Corolla Cross yang hadir dengan fungsi sambungan Android Auto dan Apple CarPlay. Kalau anda lebih sukakan kereta yang mempunyai pendingin hawa di bahagian belakang, maka pilihlah Corolla Cross atau X50 kerana HR-V tiada ciri ini. 

apple carplay,android auto,infotainment,toyota corolla cross 2021

Kesimpulannya, jika anda mahukan SUV mampu milik dengan ciri-ciri yang terkini, pilihlah Proton X50. Tetapi jika anda inginkan kenderaan yang lebih besar dan lebih fokus pada keselesaan pemanduan dan penumpang, Corolla Cross merupakan pilihan terbaik. Kalau idamkan kereta hybrid, pilihlah HR-V. Meskipun HR-V antara SUV popular di negara ini, namun ciri-ciri keselamatan HR-V masih tidak setanding dengan X50 dan Corolla Cross. Kalau ada kamera 360 darjah pada HR-V dah ngam dah!

Untuk mengetahui tentang pengalaman kami memandu Toyota Corolla Cross 2021 yang baru dilancarkan untuk pasaran Malaysia, boleh baca disini.

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now