Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

5 Adegan Kereta Paling Gempak Dalam Filem Malaysia

Insights

5 Adegan Kereta Paling Gempak Dalam Filem Malaysia

Pernah tonton mana-mana filem tempatan yang menampilkan adegan hebat yang melibatkan kereta? Filem tempatan tak kurang hebatnya!


Filem yang berasaskan kereta ini sudah banyak dihasilkan dan terbukti mengaut keuntungan yang besar. Tak percaya? Lihat saja pada kejayaan francais Fast & Furious. Filem yang pada mulanya berasaskan perlumbaan kereta telah berubah menjadi filem yang padat dengan aksi menarik, namun masih lagi mengekalkan kereta sebagai salah satu faktor utama cerita ini.

Industri filem tempatan turut tidak ketinggalan untuk menghasilkan adegan-adegan menarik yang melibatkan kereta dalam penggambaran filemnya. Kalau anda sering menonton filem luar untuk menyaksikan kereta-kereta idaman anda, sebenarnya filem tempatan pun ada banyak tawarkan koleksi kereta yang menarik.

Jom kita imbas semula antara adegan-adegan menarik yang melibatkan kereta dalam filem tempatan.

5. KL Gangster 2, 2013

Poster,KL Gangster 2, Filem,kereta

Selepas kejayaan KL Gangster yang mengutip RM11.74 juta, Filem KL Gangster 2 turut menawarkan adegan aksi yang gempak. Selain penuh dengan adegan koreografi pergaduhan yang tangkas serta ganas, filem ini turut menawarkan salah satu adegan kereta yang menarik perhatian rakyat Malaysia.

Dalam satu adegan pergaduhan dalam filem ini, sebuah kereta Proton Waja milik PDRM telah diterbalikkan oleh pengikut Shark (lakonan Syamsul Yusof). Adegan tersebut berlaku setelah dua orang polis menaiki Proton Waja bertindak untuk berhenti dan mengarahkan Shark untuk meletakkan senjata beliau. Kedua-dua polis tersebut dibelasah sehingga tidak sedarkan diri dan Shark mengarahkan anak-anak buahnya untuk terbalikkan kereta polis dan memusnahkannya sebagai balasan kerana telah mengganggu urusannya.

Apa yang menariknya tentang adegan ini? Bukan selalu kita dapat tengok kumpulan gangster memperlakukan kereta polis serupa demikian. Bukan sekadar terbalik dan dirosakkan, kereta terbabit turut ditembak bertubi-tubi oleh Syamsul Yusof menggunakan senapang milik salah seorang anggota terbabit. Meskipun kereta terbabit hanyalah Proton Waja, namun Proton Waja PDRM semestinya menjadi antara kereta yang paling digeruni di jalan raya.

*Sumber: YouTube Nur Hafni

4. Castello, 2006

castello,filem,kereta,2006

Malaysia turut mempunyai ‘terminator’ yang tersendiri. Dalam filem Castello yang ditayangkan pada tahun 2006, Rosyam Nor memegang watak utama sebagai Castello di mana beliau telah melakonkan salah satu adegan kejar mengejar yang ikonik dalam industri filem negara.

Dalam filem ini, Castello cuba mengejar Sepet (Que Haidar) yang melarikan diri menggunakan sebuah teksi Proton Iswara. Pada awalnya, Castello berpaut pada bumbung teksi berkenaan sebelum terpelanting ke hadapan akibat teksi tersebut dibrek. Sepet lantas memecut teksi berkenaan menggunakan laluan di tepi sungai berhampiran PWTC.  Tidak berputus asa, Castello telah merampas sebuah jet ski yang sedang ditunda di jalan raya dan terus mengekori Sepet menggunakan laluan sungai tersebut.

Yang menariknya bukan part kejar guna jet ski, tapi apabila Castello memecut laju dan membawa kenderaan air itu ke darat bagi menghalang Sepet daripada melarikan diri. Kalau anda rasa adegan Vin Diesel melompat daripada kereta untuk selamat nyawa seseorang itu dah cukup cool, Castello dah buat sesuatu yang jauh lebih cool daripada itu! Kebolehan krew filem tempatan untuk melakukan aksi tersebut dalam tahun 2006 harus dipuji.

(adegan kejar mengejar yang disebut berlaku pada durasi 1 jam 8 minit)

*Sumber: YouTube Mr. NE

3.  Kongsi, 2011

filem kongsi,lu langsi lu mati, malaysia,2006

Filem Kongsi mengisahkan tentang seorang pembunuh upahan bernama Tumulak (Shaheizy Sam), yang datang ke Malaysia untuk mengucar-kacirkan kumpulan kongsi gelap yang ada di Malaysia. Dalam filem ini, Tumulak telah merempuh sekatan jalan raya menggunakan Nissan 180SX lalu dikejar oleh Mitsubishi Evo 10 dan Proton Waja milik PDRM.

Dalam aksi kejar mengejar tersebut, Proton Waja PDRM telah menghimpit Nissan 180SX menyebabkan Tumulak terpaksa memandu secara bahaya sehingga terbabit dalam kemalangan. Setelah kemalangan, Tumulak masih tidak berputus asa dan telah merempuh kenderaan polis terbabit berkali-kali sebelum keretanya disekat oleh Proton Waja milik PDRM.

Setelah Nissan 180SXnya dirempuh oleh pihak polis, Tumulak keluar dari but belakang Nissan 180SX lalu memijak-mijak kereta polis berkenaan sebelum melarikan diri. Adegan kejar-mengejar diantara Polis dan Tumulak di jalan raya dengan kehadiran kereta awam di sekitar Kuala Lumpur harus dipuji. Selain itu, adegan ini juga memberi spotlight kepada kereta baharu Mitsubishi Evo 10 milik PDRM pada ketika itu.

*Sumber: YouTube UltraRacing_Official

2.  KL Gengster 2, 2013

Poster,KL Gangster 2, Filem,kereta

KL Gangster sekali lagi menampilkan aksi kereta yang menarik. Dalam pertempuran akhir yang besar dan padat dengan aksi, Tailong (Rosyam Nor) telah melutut dan meniarap diatas sebuah Hummer dan menembak kearah Malik (Aaron Aziz) yang sedang mengejarnya.

Oleh kerana usaha untuk menghalang Malik dari terus mengejarnya seakan tidak berhasil, Tailong telah bertindak untuk mengacukan pistolnya ke arah tangki minyak dua kenderaan awam dan menembaknya sehingga meletup.

Aksi Rosyam Nor yang sedang melutut di atas sebuah kenderaan bergerak sambil memerhatikan dua kenderaan awam meletup akibat perbuatannya merupakan salah satu adegan yang melibatkan kereta yang terbaik bagi filem aksi di Malaysia.

*Sumber: YouTube Hady As-sumatrani

1. Evolusi KL Drift 2, 2010

evolusi kl drift 2,kereta,filem,malaysia

Ini merupakan antara filem kereta yang meninggalkan kesan yang mendalam pada pencinta kereta. Filem ini menampilkan kereta-kereta yang pernah menjadi kegilaan semua pada suatu masa dahulu seperti Nissan 350Z, Mazda RX-7, Nissan Silvia S13 dan Toyota Supra.

Dalam adegan kejar mengejar terbabit, Mazda RX-7 yang dipandu oleh Shaheizy Sam telah terbabas dan terjunam daripada flyover dan kereta terbabit hancur setelah menerima impak hentakan yang kuat dari bahagian hadapan sebelum meletup. Kalau anda dah boleh rasa pedih di hati apabila melihat RX-7 diperlakukan sebegitu, Toyota Supra berwarna kuning yang dipandu Shamsul Yusof turut terlibat dalam kemalangan.

Toyota Supra terbabit hilang kawalan lalu membedil tembok batu di tepi jalan sebelum keretanya melambung dan berpusing di atas jalan raya lalu terbakar. Sebagai pencinta kereta, melihat dua kenderaan JDM dimusnahkan sebegitu rupa memberikan rasa sedih dan pilu meskipun ianya bukan milik kita. Tapi dalam adegan tersebut, produksi filem ini kelihatan serius dalam memaparkan impak kemalangan yang ternyata bukanlah dihasilkan menggunakan CGI, malah menggunakan kereta betul.

*Sumber: YouTube Enma Ai Yes Gao Mikado No VGCP AUTTP EDCP

Berikut merupakan 5 adegan kereta yang hebat dan gempak dalam filem tempatan bagi diri saya. Kalau anda ada adegan gempak lain yang melibatkan kenderaan dalam filem tempatan, kongsikan dengan kami!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now