Bawa Senjata Dalam Kereta Sebagai Alat Pertahanan Diri – Boleh Atau Tidak?

Insights

Bawa Senjata Dalam Kereta Sebagai Alat Pertahanan Diri – Boleh Atau Tidak?

Sesetengah pemandu gemar menyimpan senjata dalam kereta untuk tujuan mempertahankan diri daripada diancam anasir jahat. Persoalannya, boleh ke bawa senjata dalam kereta?


Sekiranya anda ditahan di Sekatan Jalan Raya (SJR) dan polis menjumpai senjata seperti parang, kayu, pistol dan lain-lain di dalam kereta anda, adakah anda dikira bersalah walaupun tujuan sebenar hanyalah untuk perlindungan diri?

Sebenarnya, ia bergantung pada jenis senjata juga. Ada yang boleh buat anda ditahan, ada yang lepas. Jadi macam mana nak tahu senjata yang kita bawa dalam kereta itu salah atau tidak?

pistol,senjata api,parang,pisau,kereta

Sebenarnya, pemilikan senjata api adalah salah di sisi undang-undang kecuali kalau anda memiliki Lesen Membawa dan Mengguna di bawah Akta Senjata 1960. Jika anda berumur atas 18 tahun, tiada rekod jenayah dan sihat mental dan fizikal, anda boleh mohon lesen senjata api ini. Tapi mohon je lah, sebab nak dapat kelulusan tu agak sukar dan kemungkinan mustahil melainkan anda ada sebab yang betul-betul kukuh.

Di Malaysia, kita ada undang-undang berkenaan senjata yang tidak dibenarkan di bawah Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958. Dalam akta ini ada senaraikan senjata yang tidak boleh dibawa oleh orang awam seperti berikut:

 • Flick knife – Pisau yang mengeluarkan bilah secara automatik melalui kuasa pusat putaran atau dengan menekan butang, spring dan sebagainya pada gagang pisau.
 • Gravity knife – Pisau yang mengeluarkan bilah dari gagang atau sarung melalui tekanan graviti.
 • Alat sebatan/libasan (whip) –  Diperbuat daripada rantai basikal atau motosikal, atau seumpamanya.
 • Semua jenis buku lima (knuckleduster)
 • Semua jenis bilah yang boleh disembunyikan (concealed) atau alatan lain yang berupaya digunakan untuk menghiris atau menikam.
 • Bearing scraper – Pisau dengan tiga mata yang tajam dan hujung yang runcing.
 • Kapak kecil
 • Senjata yang dikaitkan dengan agama atau kepercayaan – Sebarang pedang, keris, parang atau pisau yang padanya tertulis atau terukir sebarang perkataan, ayat atau gambaran yang berkaitan dengan sesuatu agama atau kepercayaan.
 • Sebarang jenis pedang atau parang yang kebiasaannya digunakan sebagai senjata dan bukan untuk tujuan pertanian, kegunaan rumah atau taman bercucuk tanam.
 • Lembing dan mata lembing
 • Panah-silang (crossbow)
 • Senjata elektrik – Patrolite, Stun Gun, Taser, Control Club atau peralatan seumpamanya yang berkuasa bateri atau dari apa-apa juga sumber tenaga.

penjara,sabit kesalahan,bawa senjata dalam kereta

Seksyen 6(1) Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 menyatakan bahawa membawa senjata untuk kegunaan menyerang dan mencederakan orang lain di khalayak ramai tanpa kebenaran adalah salah di sisi undang-undang. Jangan sesekali membawa senjata di dalam kereta. Jika anda disabitkan bersalah membawa mana-mana senjata yang dinyatakan di atas, anda boleh dipenjara selama 5 hingga 10 tahun.

kayu hoki,kayu kriket,senjata,dalam kereta

Tetapi, anda dibenarkan untuk membawa peralatan yang boleh dianggap sebagai senjata yang boleh digunakan untuk tujuan menyerang dengan kebenaran (lawful authority) atau tujuan (lawful purpose) dibawah undang-undang. Sebagai contoh, pemain kriket dibenarkan untuk membawa kayu kriket dan pemain hoki dibenarkan membawa kayu hoki di dalam kereta sekiranya ditahan di SJR. Bahkan, pedang kayu juga dibenarkan sekiranya anda mempraktikkan seni mempertahankan diri kendo. Tetapi alasannya haruslah munasabah seperti sedang dalam perjalanan ke tempat latihan. 

pdrm,polis,pihak berkuasa

Selain itu, pihak berkuasa seperti polis, tentera dan pegawai kerajaan yang memerlukan senjata turut dibenarkan untuk membawa senjata api di dalam kereta. Selain itu, sifat pekerjaan seseorang itu juga membenarkannya untuk membawa senjata api seperti pengawal keselamatan, peguam, dan hakim. Yang paling penting, sekiranya anda ditahan bersama senjata, pastikan anda mempunyai alasan kukuh.

penyembur lada,pepper spray,alat keselamatan diri

Sebagai ganti, orang awam boleh membawa penyembur lada (pepper spray) bagi tujuan keselamatan diri. Namun ada juga penyembur lada yang tidak sah disisi undang-undang kerana komposisi kimia pada penyembur lada tersebut menjadi penentu sama ada ia sah untuk dibawa atau tidak. Jika anda ingin memiliki penyembur lada, mohonlah dahulu di mana-mana balai polis terdekat kerana segala pengimportan, penjualan, dan pemilikan pepper spray memerlukan permit di bawah Akta Senjata 1960.

Jadi jelaslah bahawa membawa sebarang senjata di dalam kereta tanpa kebenaran dan alasan kukuh adalah salah di sisi undang-undang. Kesimpulannya, membawa senjata yang boleh digunakan untuk mempertahankan diri dan mencederakan orang lain masih lagi salah di sisi undang-undang melainkan atas sebab-sebab yang telah disebutkan.Related News

Masuk Penjara Jika 'Cop' Parking

Masuk Penjara Jika 'Cop' Parking

Auto News
Isu cop parking di Malaysia bukanlah perkara baru, terutama sekali di pusat membeli-belah, kawasan perumahan ataupun lot kedai tetapi di ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now