Honda SUV RS Concept Didedahkan Di GIIAS 2021

Auto News

Honda SUV RS Concept Didedahkan Di GIIAS 2021

Buat julung kalinya, Honda secara rasminya telah mempertontonkan model SUV RS Concept di Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2021.


Honda SUV RS Concept merupakan SUV pertama yang ditawarkan dalam varian RS. Reka bentuknya kompak, sporty dan agresif sememangnya bakal menjadi buruan pembeli muda yang gemarkan SUV bersaiz kecil.

honda suv rs concept,indonesia,honda zr-v

Sekali pandang, warna tema pada Honda SUV RS Concept ini kelihatan seperti 7 model Edisi khas yang yang pernah dikeluarkan oleh Honda Malaysia pada tahun ini. Ia menggunakan gabungan hitam putih bersama kemasan merah.

Rupa depannya agak garang dan bercirikan futuristik dengan penggunaan lampu utama yang tiris sambil ditemani DRL bersama beberapa jalur LED pendek di hujungnya. Bahagian grilnya pula dihiasi dengan elemen petak yang berwarna hitam putih yang segar dan agak berlainan dengan gril yang ada pada HR-V.

honda suv rs concept,indonesia,honda zr-v

Oleh kerana SUV RS Concept ini lebih kecil berbanding HR-V, bahagian sisinya kelihatan agak seksi dengan penggunaan rim, wheel arch, bumbung dan cermin sisi berwarna hitam. Rel bumbung turut tersedia pada model ini. Bahagian belakang kereta ini pula dilengkapi dengan lampu LED yang memanjang dan bersambung ke logo Honda yang berada di tengah.

SUV kompak 5 tempat duduk ini telah direka di Thailand sebelum dipertontonkan pada umum buat pertama kalinya di Indonesia. Buat masa ini, model tersebut masih lagi belum lagi dijual di pasaran Indonesia mahupun pasaran lain di dunia.

honda suv rs concept,indonesia,honda zr-v

Persoalan seterusnya, adakah Honda SUV RS Concept ini akan diperkenalkan sebagai Honda ZR-V kelak? Walaupun masih terlalu awal untuk berkata demikian, namun kalau nak diikutkan, segala petanda yang diberikan memang menuju ke arah itu. Menurut khabar angin yang sedang hangat tersebar buat masa ini, Honda ZR-V akan dibina berasaskan daripada Honda BR-V dan dari kerangka Honda Amaze di India.

honda br-v,honda amaze

Honda Indonesia juga mengesahkan bahawa model ini bakal ditawarkan di pasaran Asia Tenggara, termasuk pasaran Malaysia. Jika model ini diperkenalkan sebagai Honda ZR-V di Malaysia kelak, ia pasti akan memberi saingan sengit kepada SUV kompak keluaran tempatan iaitu Perodua Ativa.  

Perincian lebih menyeluruh masih lagi tidak diketahui seperti rangkaian kuasa, ciri keselamatan dan dimensi kereta. Perincian lain dijangka akan didedahkan kepada umum dalam masa beberapa minggu lagi.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now